Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Αυγ-2022 16:59

  Περιορίζουν τις απώλειες τους οι δείκτες της Wall μετά τα πρακτικά

  wall street
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:50

  Διατηρούν το αρνητικό πρόσημο οι δείκτες της Wall Street αν και περιορίζουν τις απώλειες τους καθώς τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve έδειξαν ότι κάποια στελέχη της κεντρικής τράπεζας ανησυχούν για τον κίνδυνο οι αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων να αποδειχτούν πολύ επιθετικές.

  Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου (26-27) που δημοσιεύτηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι επανέλαβαν τον προηγούμενο μήνα πως οι μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων θα διαμορφωθούν με βάση την εξέλιξη των εισερχόμενων στοιχείων, με κάποιους να σημειώνουν πάντως ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε "επαρκώς περιοριστικά επίπεδα" για "κάποιο χρονικό διάστημα" προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

  Παράλληλα, κάποιοι αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον "σημαντικό κίνδυνο" ο αυξημένος πληθωρισμός να εδραιωθεί αν το κοινό αρχίσει να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας στο να αυξήσει τα επιτόκια ώστε να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. 

  Από την άλλη πλευρά, "πολλά" στελέχη της Fed εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας να αποδειχθεί υπερβολική. 

  "Πολλοί" αξιωματούχοι σημείωσαν τον κίνδυνο η Fed "να καταλήξει σε σύσφιξη της κατεύθυνσης της πολιτικής σε μεγαλύτερο βαθμό από το αναγκαίο για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών". 

  Οι προσδοκίες για ηπιότερη στάση της Fed στη σύσφιξη της πολιτικής της σε συνδυασμό με ένα ισχυρό τρίμηνο εταιρικών αποτελεσμάτων βοήθησαν τους δείκτες να ανακάμψουν από τα χαμηλά του Ιουνίου και να σκαρφαλώσουν σε υψηλά άνω των τριών μηνών. Ο S&P 500 κερδίζει 17,4% από το χαμηλό που σημείωσε στα μέσα του Ιουνίου, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται 23,1% αν και χάνει πάνω από 16,3% από το ξεκίνημα του 2022.

  Δείκτες – Στατιστικά  

  Στο ταμπλό, ο Dow Jones χάνει 57,43 μονάδες ή -0,17% στις 34.094,58 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 12,62 μονάδες ή -0,29% στις 4.292,66 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 84,62 μονάδες ή -0,65% στις 13.017,88 μονάδες. 

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 14 κινούνται με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Apple με κέρδη 2,52 δολ. ή σε ποσοστό 1,46% στα 175,55 δολ. και ακολουθούν IBM στα 138,06 δολ. με άνοδο 1,10% και η Chevron με κέρδη 1,00% στα 157,97 δολ. 

  Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Boeing (-2,32%), η Walgreens Boots Alliance (-2,20%) και η 3M  (-1,64%). 

  Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων οικονομικά μεγέθη των Walmart και Home Depot την Τρίτη, σήμερα ακολούθησαν οι Target και Lowe’s, με την πρώτη να μην καταφέρνει να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της αγοράς. Από την πλευρά της η Lowe’s προειδοποίησε για την πορεία των πωλήσεων της φέτος, επικαλούμενη τον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. 

  Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις ήταν αμετάβλητες τον Ιούλιο, λόγω κυρίως της υποχώρησης των τιμών της βενζίνης και των λιγότερων πωλήσεων σε νέα οχήματα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για μικρή άνοδο 0,1%. 

  Χωρίς τα αυτοκίνητα οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,4% τον Ιούλιο, ενώ χωρίς τα αυτοκίνητα και τα καύσιμα σκαρφάλωσαν 0,7%.

  Παράλληλα, μεγάλη αύξηση σημείωσαν τα αποθέματα των αμερικανικών επιχειρήσεων τον Ιούνιο παρά την ενίσχυση των πωλήσεων, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

  Ειδικότερα, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 1,4% μετά από άνοδο 1,6% τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση τα αποθέματα αυξήθηκαν 18,5%.

  Οι πωλήσεις στο μεταξύ αυξήθηκαν 1,3% τον Ιούνιο μετά από άνοδο 1,0% τον Μάιο. Με τον ρυθμό πωλήσεων του Ιουνίου, θα χρειαστούν 1,3 μήνες για να αδειάσουν οι επιχειρήσεις τα ράφια τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ