Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Αυγ-2022 11:51

  Εντείνεται το profit taking στο Χρηματιστήριο

  Εντείνεται το profit taking στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διορθωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει την ανοδική του ορμή προς το επίπεδο των 900 μονάδων, καθώς υποκύπτει στις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών που εκδηλώνονται στους περισσότερους τίτλους του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,50% στις 888,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,56% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.149,90 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,07% στις 583,49 μονάδες.

  Από τις 5 Ιουλίου, όταν και ο γενικός και ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκαν στα χαμηλά έτους, τα κέρδη ξεπερνούν το 14% για τον πρώτο και το 33% για τον δεύτερο. Μάλιστα, σε αυτή την περίοδο, ο γενικός δείκτης έχει καταγράψει μόλις έξι πτωτικές συνεδριάσεις, σε σύνολο 29 συνεδριάσεων, προσφέροντας σημαντικά κέρδη στους βραχυπρόθεσμους που πίστεψαν ότι δεν είναι η θέση του ΧΑ στα χαμηλά έτους.

  Βέβαια, το επίπεδο των 900 μονάδων ενδεχομένως να δοκιμάσει αυτό το ανοδικό σερί, καθώς ενεργοποιούνται οι εντολές αυτών που εγκλωβίστηκαν στις αρχές του Ιουνίου, όταν και χάθηκε. Μέχρι στιγμής, αυτό που επισημαίνουν και οι περισσότεροι αναλυτές είναι ότι η βελτίωση του τζίρου θα βοηθήσει την αγορά να αντέξει σε αυτές τις πιέσεις, δίνοντας μάλιστα το μήνυμα ότι διαθέτει τις αγοραστικές δυνάμεις που απαιτούνται. Και πράγματι, ο τζίρος δείχνει βελτιωμένος σήμερα, όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου είχαμε έντονη δραστηριότητα μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως η αγορά θα πρέπει να κάνει μια στάση στο ανοδικό της σερί, αφομοιώνοντας τα επίπεδα και δημιουργώντας ερείσματα σε περίπτωση διεθνών αναταραχών. Ειδικά στο τελευταίο, αν και το ΧΑ έχει δείξει κάποιες αντοχές στις εξωτερικές αναταράξεις, όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να σταματήσει να "καταφεύγει" στα επίπεδα των 850 μονάδων κάθε φορά που επιδεινώνεται το κλίμα διεθνώς και να δημιουργήσει ισχυρότερα αναχώματα στη ζώνη των 900 μονάδων.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 3,15%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΕΛΧΑ και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Jumbo, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Εθνική.

  Στον αντίποδα, η Quest κερδίζει 1,53%, ενώ η Coca Cola και ο ΟΤΕ σημειώνουν άνοδο 1,16% και 1,13% αντίστοιχα, Η Aegean είναι μόλις στο +0,38%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ