Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Αυγ-2022 10:33

  Πτωτικά οι ευρωαγορές μετά τον πληθωρισμό στη Βρετανία

  Πτωτικά οι ευρωαγορές μετά τον πληθωρισμό στη Βρετανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.00

  Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζουν τις συναλλαγές τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, που δείχνουν ότι θα διακόψουν το σερί των πέντε ανοδικών συνεδριάσεων καθώς τα στοιχεία για το ρεκόρ πληθωρισμού στη Βρετανία επιβαρύνουν το κλίμα.

  Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με απώλειες 0,3% και βρίσκεται στις 441,92 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών πρώτων υλών να σημειώνουν υποχωρούν κατά 1,2%, ενώ ο κλάδος των τροφίμων και αναψυκτικών ενισχύεται κατά 0,7%.

  Λίγο μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις στην ευρωπαϊκή υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τον Stoxx 50 να υποχωρεί κατά 0,46% κινούμενος στις 3.782 μονάδες.

  Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει πλέον απώλειες 1% και υποχωρεί στις 13.770 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολισθαίνει κατά 0,5% στις 6.558 μονάδες, και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,46% στις 7.506 μονάδες.

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται με ήπια πτώση κατά 0,2% στις 22.964 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει απώλειες 0,6% κινούμενος στις 8.465 μονάδες.

  Οι ευρωαγορές θέλουν να διατηρήσουν το θετικό momentum των τελευταίων ημερών κόντρα στις ανησυχίες για τον κίνδυνο της ύφεσης στην Ευρωζώνη λόγω της παγκόσμιας σφιχτής νομισματικής πολιτικής με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού, ωστόσο τα νέα στοιχεία για την αύξηση των τιμών στην Βρετανία επιβάρυναν το κλίμα.

  Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, εντείνοντας την πίεση τόσο προς τους καταναλωτές όσο και στην κυβέρνηση και την Τράπεζα της Αγγλίας για ανάληψη δράσης.

  Ο CPI αυξήθηκε κατά 10,1% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, μετά από αύξηση 9,4% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ποσοστό της τάξης του 9,8%.

  Στο πεδίο των αποτελεσμάτων, η Uniper κατέγραψε καθαρές ζημιές άνω των 12 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2022, με τη στηριζόμενη πλέον από το γερμανικό κράτος εταιρεία κοινής ωφέλειας να δίνει έτσι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του βάθους που έχει λάβει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

  Σε αυτό το κλίμα, ο τίτλος της σημειώνει ισχυρές απώλειες περί του 8%.

  Αντίθετα, η Tecan Group κάνει ράλι 10% και βρίσκεται στην κορυφή του Stoxx 600, αφού η ελβετική εταιρεία εργαστηριακών οργάνων ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη του α' εξαμήνου και αναβάθμισε τις προοπτικές για τις πωλήσεις της στο έτος.

  Σε άλλα μάκρο της ημέρας, η ανάπτυξη της ολλανδικής οικονομίας επιταχύνθηκε με ρυθμό 2,6% το β' τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ