Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Αυγ-2022 20:00

  Πώς περιορίστηκε η "φωτιά" στην αγορά κρατικών ομολόγων

  Πώς περιορίστηκε η «φωτιά» στην αγορά κρατικών ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Το "υπερόπλο", το οποίο θα συγκρατεί την άνοδο των κρατικών ομολόγων των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να έχει έτοιμο η ΕΚΤ μετά τη δεύτερη αύξηση επιτοκίων, αφού μαζί με τον περιορισμό της ρευστότητας η Ευρωζώνη θα έχει τον κίνδυνο να διολισθήσει στην ύφεση, λόγω του Ευρωπαϊκού Βορρά. 

  Μέχρι στιγμής, από την ανακοίνωση του εργαλείου, η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά για τους ελληνικούς τίτλους. Το ελληνικό 10ετές επανήλθε σε απόδοση κοντά στο 3%-3,1% από το 4,7% που είχε φτάσει στα μέσα Ιουνίου, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του νέου "εργαλείου" από την Κεντρική Τράπεζας του ευρώ. Μάλιστα, η σκόπιμη ασάφεια για τις παραμέτρους της παρέμβασης αποθάρρυνε κάποιους "τολμηρούς" να το δοκιμάσουν, από τον φόβο μήπως εγκλωβιστούν από μόνοι τους, σε τίτλους που θα έχαναν απότομα την αξία τους.

  Η δεύτερη και πιο ουσιαστική βοήθεια για τους ελληνικούς τίτλους είναι μια πρόδρομη εφαρμογή του μέτρου, μέσω της επανεπένδυσης που κάνει η ΕΚΤ στα ομόλογα τα οποία αγοράστηκαν τη διετία 2020-2021, μέσω του PEPP. Όπως φαίνεται από τη διακύμανση των ομολόγων που αγόρασε από κάθε χώρα, μέσω του έκτακτου προγράμματος της πανδημίας, από τον Ιούνιο η ΕΚΤ, αφήνει να λήγουν χωρίς να ανανεώνει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Βορρά, όπως αυτά της Γερμανίας και της Ολλανδίας και -λιγότερο- της Γαλλίας. 

  Στη συνέχεια, με τα χρήματα που εισπράττει στηρίζει τα ομόλογα της Ελλάδας και της Ιταλίας. Ειδικότερα, στο τέλος Ιουλίου, η ΕΚΤ κατείχε ελληνικά ομόλογα ύψους 39,7 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,1 δισ. ευρώ, αγοράστηκε τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Αντιστοίχως, η ΕΚΤ κατέχει πλέον 289 δισ. ευρώ σε ιταλικά ομόλογα, από τα οποίο τα 9,76 δισ. ευρώ αγοράστηκαν επίσης το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.

  Αντίθετα, τα γερμανικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ μειώθηκαν κατά 14,3 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου και πλέον βρίσκονται 398,4 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ. Τα γαλλικά ομόλογα για το ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ και τα ολλανδικά κατά 3,38 δισ. ευρώ.

  Η επόμενη φάση 

  Μέχρι στιγμής, το σχέδιο είχε επιτυχία. Παρότι η Ελλάδα δεν προχώρησε σε αυτό το διάστημα σε κάποια "κανονική" έκδοση ομολόγου, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συγκρατήθηκαν και οι επενδυτές των ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι. Ωστόσο, στην επόμενη φάση, η οποία θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα με την δεύτερη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ και την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, το νέο εργαλείο της ΕΚΤ θα δοκιμαστεί σε πιο σκληρές συνθήκες. 

  Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις στους ενεργειακούς πόρους που είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία των οικονομιών τους. Δεν είναι λίγοι οι επενδυτικοί οίκοι και οι ανεξάρτητες δεξαμενές σκέψεις οι οποίες εκτιμούν ότι στο τέλος του χρόνου η Ευρωζώνη θα εισέλθει σε ένα περιβάλλον ύφεσης, που θα προκαλέσουν οι μεγάλες και όχι οι μικρές οικονομίες της Ένωσης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι δεδομένο ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα θα δεχθούν και νέες πιέσεις. Οι πιέσεις αυτές θα είναι πιο μεγάλες σε χώρες όπως η Ελλάδα, που δεν διαθέτει ακόμη επενδυτική βαθμίδα, και περισσότερο η Ιταλία, η οποία είναι εκτεθειμένη πολύ περισσότερο σε δανεισμό από τις αγορές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ