Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Αυγ-2022 15:20

  Chainalysis: Εκτινάχθηκε η μπάζα των χάκερς κρυπτονομισμάτων στο επτάμηνο - Χάθηκαν 1,9 δισ. δολάρια

  Chainalysis: Εκτινάχθηκε η μπάζα των χάκερς κρυπτονομισμάτων στο επτάμηνο - Χάθηκαν 1,9 δισ. δολάρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι επιθέσεις χάκερς στον τομέα των κρυπτονομισμάτων όχι μόνο συνεχίζονται αλλά επιπλέον η μπάζα τους αυξάνεται, γεγονός που πλήττει ακόμη περισσότερο τον ταλαιπωρημένο κλάδο που έχει δει την κεφαλαιοποίησή του να μειώνεται περισσότερο από 50% το τρέχον έτος.

  Συγκεκριμένα, η μπάζα των χάκερς το πρώτο επτάμηνο του 2022 ανήλθε στα 1,9 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 60% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω της αύξησης της κλοπής κεφαλαίων από πρωτόκολλα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi), όπως προκύπτει από ανάρτηση ιστολογίου της εταιρείας ανάλυσης blockchain Chainalysis που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

  Την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, οι κλοπές κεφαλαίων ανήλθαν στα 1,2 δισ. δολάρια.

  Οι εφαρμογές DeFi, πολλές από τις οποίες τρέχουν στο blockchain Ethereum, είναι οικονομικές πλατφόρμες που επιτρέπουν τον δανεισμό μέσω κρυπτονομισμάτων, εκτός του συστήματος των παραδοσιακών τραπεζών.

  Η Chainalysis επισημαίνει ότι η τάση δεν είναι πιθανό να αντιστραφή σύντομα, δεδομένου ότι μόλις την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου σημειώθηκαν άλλες δύο επιθέσεις χάκερς που είχαν ως αποτέλεσμα την κλοπή 190 εκατ. δολαρίων από τη εταιρεία συναλλαγών μεταξύ αλυσίδων blockchain Nomad και επιπλέον 5 εκατ. δολαρίων από πορτοφόλια του Solana.

  "Τα πρωτόκολλα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης είναι εξόχως ευάλωτα στους χάκερς, καθώς ο ανοιχτός κώδικάς τους μπορεί να μελετηθεί ad nauseum από τους κυβερνοεγκληματίες που αναζητούν θηράματα καθώς και γιατί είναι πιθανό τα πρωτόκολλα να βγουν στην αγορά και να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα οδηγώντας σε κενά όσον αφορά τις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας”, επισημαίνει η Chainalysis.

  Μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που έχουν κλαπεί από πρωτόκολλα DeFi μπορεί να αποδοθεί σε "κακόβουλους παράγοντες” που συνδέχονται με τη Βόρεια Κορέα, ειδικά με ελιτ μονάδες χάκερς όπως η Lazarus Group, προσθέτει η εταιρεία ανάλυσης blockchain.

  Η Chainalysis εκτιμά ότι μέχρι στιγμής φέτος, ομάδες συνδεδεμένες με τη Βόρεια Κορέα έχουν κλέψει περίπου 1 δισ. δολάρια κρυπτονομισμάτων από πρωτόκολλα DeFi.

  Όσον αφορά τις απάτες κρυπτογράφησης, η εταιρεία πληροφοριών blockchain αναφέρει ότι καταγράφηκε σημαντική πτώση κατά 65% έως τον Ιούλιο, ανάλογη της πτώσης των τιμών των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Οι συνολικές απώλειες από απάτες από την αρχή του έτους έως τον Ιούλιο ήταν 1,6 δισ. δολάρια, μειωμένες κατά 65% από τα περίπου 4,46 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι.

  Σημειώνεται ότι η κεφαλαιοποίηση του τομέα κρυπτονομισμάτων αργά την προηγούμενη Πέμπτη ανερχόταν στο 1,1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την CoinGecko, μειωμένη περισσότερο από 50% από τα περίπου 2,35 τρισ. δολάρια που υπολογιζόταν στην αργή του τρέχοντος έτους. Το bitcoin μέχρι στιγμής φέτος έχει κατρακυλήσει περίπου 48% και κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 24.000 δολαρίων τους τελευταίους μήνες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ