Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Αυγ-2022 19:11

  Με ήπια κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές με φόντο την Ασία

  Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με ήπια κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να αξιολογούν σήμερα τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία.

  Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,34% στις 442,35 μονάδες και ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 500 ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 3.789,62 μονάδες.

  Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,15% στις 13.816,61 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,11% στις 7.509,15 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 6.569,95 μονάδες.

  Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 έκλεισε στις 8.427 μονάδες με άνοδο 0,32% και ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,49% στις 22.970,73 μονάδες.

  Έπειτα από μία σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ των οποίων ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και η οικονομική δραστηριότητα της Βρετανίας, το βλέμμα των επενδυτών εστιάστηκε σήμερα στην Ασία της οποίας οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες έδωσαν διαφορετικά μηνύματα.

  Στην Κίνα, η οικονομία έδειξε απροσδόκητες τάσεις επιβράδυνσης τον Ιούλιο, με τη βιομηχανική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο να υφίστανται πιέσεις από την πολιτική μηδενικού Covid.

  Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) προχώρησε αιφνιδιαστικά σε μείωση του μονοετούς επιτοκίου μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης (MLF) σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά 10 μονάδες βάσης (bps) στο 2,75% από το 2,85%.

  Σημειώνεται ότι σε έρευνα του Reuters με 32 αναλυτές την περασμένη εβδομάδα, όλοι οι ερωτηθέντες προέβλεπαν ότι το επιτόκιο θα παρέμενε αμετάβλητο.

  Στην Ιαπωνία αντίθετα, η οικονομία αναπτύχθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, χάρη κυρίως στην κατανάλωση των νοικοκυριών.

  Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου επεκτάθηκε σημαντικά κατά 2,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, από το 0,1% που είχε εμφανίσει το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, αν και βραδύτερα από ό,τι ανέμεναν οι αγορές στο 2,5%.

  Πίσω στην Ευρώπη, οι εκτιμήσεις για επερχόμενη ύφεση πληθαίνουν εχοντας βρεθεί πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020 της πανδημίας, καθώς η ενεργειακή κρίσει απειλεί να αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό ρεκόρ.

  Ειδικότερα, η πιθανότητα συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα - που είναι ο τεχνικός ορισμός της ύφεσης - έχει αυξηθεί πλέον στο 60% σε έρευνα του Bloomberg, από το 45% που ήταν σε προηγούμενη και μόλις 20% πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  Στο μεταξύ, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε το β' τρίμηνο του 2022, καθώς η κρίση του κόστους ζωής της χώρας έπληξε το εσωτερικό της χώρας. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, λιγότερο από τη συρρίκνωση 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

  Στις μεμονωμένες κινήσεις μετοχών, η Telecom Italia σημείωσε άνοδο 6% μετά την είδηση ότι το ακροδεξιό ιταλικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία.

  Στο μεταξύ, η σουηδική Storskogen Group έκλεισε με πτώση σχεδόν 10%, εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων β' τριμήνου την Τρίτη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ