Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Αυγ-2022 16:42

  Νευρικότητα στη Wall στον απόηχο των κινεζικών στοιχείων

  25827034
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.54

  Νευρικότητα επικρατεί στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street στο ξεκίνημα της εβδομάδας, στον απόηχο των αρνητικών οικονομικών στοιχείων που ανακοίνωσε η Κίνα. Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε επίσης απροσδόκητα τα επιτόκια, αυξάνοντας την ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

  Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones κερδίζει 0,30% στις 33.861,06 μονάδες ενώ παράλληλα ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,23% στις 4.290,03 μονάδες. Παράλληλα, ο Nasdaq προσθέτει 0,43% στις 13.103,94 μονάδες. Σημειώνεται ότι και οι τρεις δείκτες σημείωναν νωρίτερα απώλειες.

  Σημειώνεται ότι η οικονομία της Κίνας παρουσίασε απροσδόκητες τάσεις επιβράδυνσης τον Ιούλιο, με τη βιομηχανική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο να υφίστανται πιέσεις από την πολιτική μηδενικού Covid. Εν τω μεταξύ, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) προχώρησε αιφνιδιαστικά σε μείωση του μονοετούς επιτοκίου μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης (MLF) σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά 10 μονάδες βάσης (bps) στο 2,75% από το 2,85%.

  "Οι ανησυχίες για την ύφεση αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε το β' τρίμηνο. Οι ΗΠΑ σημείωσαν "τεχνική ύφεση". Η ροή φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη περιορίζεται. Τους τελευταίους τρεις μήνες, αναθεωρήσαμε προς τα κάτω την πρόβλεψή μας για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 2,5% το 2022, η οποία είναι περίπου 40 μ.β. χαμηλότερη από ό,τι τον Μάιο", ανέφερε ο Seth Carpenter της Morgan Stanley.

  Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 3,25% και σημείωσε την τέταρτη θετική εβδομάδα στη σειρά και το μεγαλύτερο σερί κερδών από το 2021. Ο Nasdaq έκλεισε την εβδομάδα 3,08% υψηλότερα, επίσης για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα. Ο Dow ενισχύθηκε κατά 2,9%. 

  Τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας ήρθαν μετά τα οικονομικά στοιχεία που έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να χαλαρώσουν λίγο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, ο δείκτης τιμών παραγωγού παρουσίασε μείωση που αποτέλεσε έκπληξη και οι τιμές εισαγωγών μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

  Οι επενδυτές αναμένουν μια εβδομάδα κερδών από μεγάλες εταιρείες λιανικής, όπως η Home Depot, η Walmart και η Target, και αναζητούν ενδείξεις για το πώς οι επιχειρήσεις τους επηρεάστηκαν από τον πληθωρισμό και άλλες μακροοικονομικές προκλήσεις κατά το πιο πρόσφατο τρίμηνο. Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις είναι επίσης προγραμματισμένο να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.

  Στα μάκρο της ημέρας, το κατασκευαστικό κλίμα στην αγορά μονοκατοικιών υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, καθώς κατασκευαστές και αγοραστές παλεύουν με το υψηλότερο κόστος.

  Ο δείκτης της National Association of Home Builders/Wells Fargo Housing Market Index έπεσε κατά 6 μονάδες στις 49 μονάδες αυτόν τον μήνα, στην όγδοη συνεχόμενη μηνιαία πτώση του. Οτιδήποτε πάνω από το 50 θεωρείται θετικό έδαφος. Ο δείκτης δεν έχει βρεθεί σε αρνητικό έδαφος από μια πολύ σύντομη βουτιά στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού. Πριν από αυτό, δεν είχε βρεθεί σε αρντικό έδαφς από τον Ιούνιο του 2014.

  "Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και το επίμονα αυξημένο κόστος κατασκευών έχουν επιφέρει ύφεση στην αγορά κατοικίας", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του NAHB, Robert Dietz.

  Παρά το υψηλότερο κόστος γης, εργασίας και υλικών, περίπου 1 στους 5 κατασκευαστές τον Αύγουστο ανέφερε μείωση των τιμών τον τελευταίο μήνα σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις πωλήσεις ή να περιορίσει τις ακυρώσεις. Η μέση μείωση που αναφέρθηκε ήταν στο 5%, όπως μεταδίδει το CNBC.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ