Δευτέρα, 15-Αυγ-2022 10:48
Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Ασία

Οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες έχασαν γρήγορα τη δυναμική του ανοίγματος και κινούνται σε αναζήτηση κατεύθυνσης, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με μικρή άνοδο 0,13% και βρίσκεται στις 441,4 μονάδες, με τον αμυντικό κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης να στηρίζει τις συναλλαγές κινούμενος στο +1,1% ενώ οι ασφαλιστικές υποχωρούν κατά 0,4%.
Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX μετά το θετικό άνοιγμα έχει περάσει σε απώλειες αν και μόλις 0,08% κινούμενος στις 13.786 μονάδες, όπως και γαλλικός CAC 40 που βρίσκεται πέριξ του αμετάβλητου στις 6.564 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται ελαφρώς με +0,17% στις 7.515 μονάδες.
Καλύτερη είναι η εικόνα στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,5% και βρίσκεται στις 22.970 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 σημειώνει μικρά κέρδη 0,1% με κίνηση στις 8.409 μονάδες.
Έπειτα από μία σειρά μακροοικονομικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ των οποίων ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και η οικονομική δραστηριότητα της Βρετανίας, το βλέμμα των επενδυτών εστιάζει σήμερα στην Ασία της οποίας οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες έδωσαν διαφορετικά μηνύματα.
Στην Κίνα, η οικονομία έδειξε απροσδόκητες τάσεις επιβράδυνσης τον Ιούλιο, με τη βιομηχανική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο να υφίστανται πιέσεις από την πολιτική μηδενικού Covid.
Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) προχώρησε αιφνιδιαστικά σε μείωση του μονοετούς επιτοκίου μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης (MLF) σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά 10 μονάδες βάσης (bps) στο 2,75% από το 2,85%.
Σημειώνεται ότι σε έρευνα του Reuters με 32 αναλυτές την περασμένη εβδομάδα, όλοι οι ερωτηθέντες προέβλεπαν ότι το επιτόκιο θα παρέμενε αμετάβλητο.
Στην Ιαπωνία αντίθετα, η οικονομία αναπτύχθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, χάρη κυρίως στην κατανάλωση των νοικοκυριών.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου επεκτάθηκε σημαντικά κατά 2,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, από το 0,1% που είχε εμφανίσει το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, αν και βραδύτερα από ό,τι ανέμεναν οι αγορές στο 2,5%.
Πίσω στην Ευρώπη, οι εκτιμήσεις για επερχόμενη ύφεση πληθαίνουν εχοντας βρεθεί πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020 της πανδημίας, καθώς η ενεργειακή κρίσει απειλεί να αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό ρεκόρ.
Ειδικότερα, η πιθανότητα συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα - που είναι ο τεχνικός ορισμός της ύφεσης - έχει αυξηθεί πλέον στο 60% σε έρευνα του Bloomberg, από το 45% που ήταν σε προηγούμενη και μόλις 20% πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στις κινήσεις μετοχών, η AstraZeneca ενισχύεται άνω του 2,6% αφότου ενημέρωσε ότι αντικαρκινικό που αναπτύσσει έδειξε αποτελεσματικότητα απέναντι σε μία μορφή προχωρημένου καρκίνου του μαστού.
Η HelloFresh πραγματοποιεί άλμα 8,1% μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία παρασκευής γευμάτων.
Αντίθετα, η Henkel υποχωρεί κατά 1,3% καθώς ο γερμανικός όμιλος δήλωσε ότι το αυξανόμενο κόστος των υλικών έπληξε τα κέρδη του στο πρώτο εξάμηνο.
Νωρίτερα σήμερα, με μικτά πρόσημα αλλά σημαντικά κέρδη 1,1% για τον Nikkei στην Ιαπωνία, είχαν υποδεχθεί οι επενδυτές στην Ασία τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία στην περιοχή.