Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Αυγ-2022 17:29

  DAX-Φρανκφούρτη: Τέσσερις λόγοι για τους οποίους τα κέρδη στην Ευρώπη παραμένουν σταθερά

  Dax
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η χρηματιστηριακή αγορά καθοδηγείται από δύο ερωτήματα που συνδέονται στενά μεταξύ τους. Ολισθαίνει η οικονομία σε σοβαρή ύφεση ή όχι; Είναι το σημερινό ράλι από τις αρχές Ιουλίου μόνο ένα "ράλι της αγοράς αρκούδας", δηλαδή μια περιορισμένη ανοδική κίνηση, ή είναι ένα σημάδι ότι το χρηματιστήριο έχει ήδη βρει τον πυθμένα του;

  Οι μεγάλες τάσεις σε αυτά τα ζητήματα θα αποφασιστούν στις ΗΠΑ, σημειώνει η Handeslblatt. Το κατά πόσο η Ευρώπη θα ακολουθήσει αυτή την τάση θα εξαρτηθεί πιθανότατα κυρίως από την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στις τιμές της ενέργειας.

  Η Goldman Sachs έχει τουλάχιστον μια εξήγηση για το γεγονός ότι, παρά τις ανησυχίες για την ύφεση, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών παραμένουν αρκετά σταθερές.

  1. Υπάρχουν ανησυχίες για την ύφεση, αλλά ορισμένα από τα σκληρά οικονομικά στοιχεία είναι ισχυρότερα από τα αναμενόμενα μέχρι στιγμής.


  2. Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες πραγματοποιούν μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους εκτός Ευρώπης και επίσης σε επιχειρηματικούς τομείς που δεν σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση. Επομένως, μια ασθενέστερη οικονομία δεν σημαίνει απαραίτητα και ασθενέστερα κέρδη στον ίδιο βαθμό.


  3. Το αδύναμο ευρώ βοηθά τις επιχειρήσεις να πωλούν τα προϊόντα τους στην παγκόσμια αγορά.


  4. Συνολικά, ο πληθωρισμός δεν είναι τόσο κακός για πολλές εταιρείες, για τις πωλήσεις ούτως ή άλλως, αλλά και για τα κέρδη. Η Goldman βλέπει ήδη κάποια πίεση στα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη στο μέλλον - αλλά μόνο σε πολύ μέτριο βαθμό σε σύγκριση με τις προηγούμενες υφέσεις για τους λόγους που αναφέρθηκαν.

  Ο ανεξάρτητος Αμερικανός αναλυτής Ed Yardeni είναι επίσης αισιόδοξος για τη Wall Street. Πιστεύει ότι ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 είχε ήδη φτάσει στο χαμηλότερο σημείο του στα μέσα Ιουνίου. Ως εκ τούτου, ελπίζει ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη αμερικανική τράπεζα JP Morgan, η οποία παρέμεινε θετική για τις μετοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα, έγινε πρόσφατα λίγο πιο προσεκτική, επειδή η χρηματιστηριακή αγορά έχει ήδη ανακάμψει τόσο καλά. Συμβουλεύει τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί στις μετοχές, αλλά συνιστά την αγορά εμπορευμάτων.

  Τα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της δυναμικής του πληθωρισμού


  Οι επιδόσεις της Παρασκευής επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία του Yardeni. Ο S&P 500 κέρδισε 1,7%, επεκτείνοντας την ανοδική του τάση. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο ακόμη και κατά 2%. Νωρίτερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν επίσης κλείσει την εβδομάδα με φιλική αλλά πολύ πιο συγκρατημένη διάθεση. Ο δείκτης των γερμανικών μετοχών (Dax) σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,7%, κερδίζοντας 1,6% για την εβδομάδα.

  Ο Yardeni δεν αναμένει ύφεση ούτε φέτος ούτε του χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο, παρακολουθεί την εξέλιξη του μέσου λόγου τιμής-κερδών (P/E) για τον S&P 500: από 20 στην αρχή του έτους σε 15 στα μέσα Ιουνίου σε 18 σήμερα.

  Εδώ, τα εκτιμώμενα κέρδη για το μέλλον είναι καθοριστικής σημασίας. Καθώς οι ανησυχίες για την ύφεση διαλύονται, οι προβλέψεις για τα κέρδη θα πρέπει να αυξηθούν και πάλι, πιέζοντας προς τα κάτω τον δείκτη P/E και δίνοντας έτσι χώρο στις τιμές των μετοχών να αυξηθούν και πάλι, πιστεύει ο Yardeni.

  Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ύφεση είναι πολύ πιθανή για την Ευρώπη λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και των πιθανών ελλείψεων στην αγορά φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα, η εικόνα για τις ΗΠΑ είναι ανάμεικτη. Ο Bruce Kasman, επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan, βλέπει τον πληθωρισμό να υποχωρεί παγκοσμίως, αναφέροντας ως λόγους την πτώση των τιμών της ενέργειας, την υποτονική ζήτηση και τη βελτίωση των συμφορήσεων στην προσφορά. Στην Ευρώπη, οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μια οικονομική "συρρίκνωση" θα μπορούσε να είναι ήδη εμφανής προς το τέλος του έτους, πιστεύει.

  Και οι δύο παράγοντες - πληθωρισμός και ύφεση - συμβάλλουν σήμερα στον καθορισμό της τάσης των μετοχών. Η Τράπεζα της Δύσης παραθέτει ορισμένα πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τις ΗΠΑ που δείχνουν επιβράδυνση της δυναμικής του πληθωρισμού. Για παράδειγμα, οι τιμές των ναύλων για τις αποστολές από την Κίνα έχουν επανέλθει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, ο δείκτης που χρησιμοποιείται από τη Fed για τη μέτρηση των ελλείψεων στην προσφορά της Νέας Υόρκης μειώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα.

  Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είχε αρχικά αντιδράσει πολύ αργά στον υψηλό πληθωρισμό. Αυτό αύξησε την ανησυχία ότι θα έπρεπε να αντιδράσει ακόμη πιο έντονα αργότερα και, ως εκ τούτου, θα έπνιγε την οικονομία. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell θέλησε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό πιο αποφασιστικά. Αυτό αύξησε περαιτέρω τις ανησυχίες για την ύφεση. Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις ανέβηκαν εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, γεγονός που άσκησε πιέσεις στην αγορά ομολόγων και, στην περίπτωση των μετοχών, ιδιαίτερα στις υψηλά αποτιμημένες μετοχές τεχνολογίας.

  Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε ελαφρώς στο 8,5% τον Ιούλιο από 9,1% τον Ιούνιο. Ως αποτέλεσμα, οι αγορές υποθέτουν τώρα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα χρειαστεί τελικά να επιβληθεί. Επειδή οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί και οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί, οι συνθήκες χρηματοδότησης στις ΗΠΑ έχουν ακόμη και χαλαρώσει πρόσφατα - προς τέρψη των επενδυτών.

  Συνεχίζεται ο "σούπερ κύκλος" στα εμπορεύματα;


  Δεν είναι όμως πολύ νωρίς για να χαρεί η αγορά; Διότι οι ευκολότερες συνθήκες χρηματοδότησης καθιστούν πιο δύσκολο για τη Fed να περιορίσει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Ο Πάουελ δεν θα θελήσει να κατηγορηθεί ξανά ότι χάνει τον έλεγχο των τιμών. Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα: η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι υπερθερμασμένη - πολύ περισσότερο από ό,τι στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό συνηγορεί κατά της ύφεσης προς το παρόν, αλλά θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Fed θα σφίξει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Η Fed υποτίμησε τη δυναμική της αγοράς εργασίας πέρυσι και, ως εκ τούτου, αντέδρασε πολύ αργά.

  Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η επιβράδυνση του πληθωρισμού καθιστά λιγότερο πιθανή μια "ακραία" αντίδραση της Fed. Αλλά ακόμη και η αμερικανική τράπεζα δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως για μια νέα είσοδο στις χρηματιστηριακές αγορές. Η τάση της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ερώτημα αν θα υπάρξει ή όχι νέα στροφή της Fed προς μια πιο σκληρή νομισματική πολιτική.

  Αλλά και άλλες αγορές είναι επίσης ενδιαφέρουσες. Τα εμπορεύματα, για παράδειγμα, έχουν πρόσφατα μειωθεί σημαντικά. Αυτό μπορεί επίσης να ερμηνευθεί ως προάγγελος ύφεσης.

  Ωστόσο, οι ειδικοί της Goldman Sachs εξακολουθούν να πιστεύουν στον υπερκύκλο για τα εμπορεύματα. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι η πτώση είναι προσωρινή. Ο ανεξάρτητος αναλυτής Gary Shilling, από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι η ιδέα του σούπερ κύκλου είναι λανθασμένη.

  Ο αντίκτυπος των τιμών των βασικών εμπορευμάτων είναι περίπλοκος. Οι αδύναμες τιμές θεωρούνται προάγγελος μιας αδύναμης οικονομίας, αλλά οι ισχυρές τιμές οδηγούν τον πληθωρισμό και θα μπορούσαν έτσι να οδηγήσουν και πάλι σε ύφεση μέσω μιας πιο σκληρής νομισματικής πολιτικής.

  Ο George Soros αγοράζει και πάλι αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας


  Συνολικά, μπορούμε να πούμε: Με την επιβράδυνση του πληθωρισμού, επανέρχονται και οι φόβοι για ύφεση. Έτσι, οι παρορμήσεις από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να παραμείνουν φιλικές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του πρακτορείου, ο θρυλικός επενδυτής George Soros έχει ήδη αυξήσει τη συμμετοχή του στις μετοχές αυτές. Ωστόσο, επειδή οι εξελίξεις στην Ευρώπη υστερούν και οι ανησυχίες για τον επερχόμενο χειμώνα είναι μεγάλες εδώ, ακόμη και μια θετική τάση στις ΗΠΑ είναι απίθανο να επαναληφθεί στον ίδιο βαθμό από τον Dax και τους άλλους ευρωπαϊκούς δείκτες.

  Περαιτέρω πληροφορίες για το αν έρχεται ύφεση θα δοθούν από τα οικονομικά στοιχεία και τα εταιρικά κέρδη. Την ερχόμενη εβδομάδα, οι αγορές θα εξετάσουν εκ νέου προσεκτικά τους οικονομικούς δείκτες: την Τρίτη τον δείκτη ZEW, την Τετάρτη τα στοιχεία για τον βρετανικό πληθωρισμό και την ανάπτυξη της ευρωζώνης κατά το δεύτερο τρίμηνο. Τη Δευτέρα θα δημοσιεύσουν νέα στοιχεία, μεταξύ άλλων, η Henkel και η Curevac, την Τρίτη η Walmart και η Home Depot, την Τετάρτη η Tencent, η Swiss Life, η Cisco και η Target. Την Πέμπτη, η Adyen και η Applied Materials βρίσκονται στη λίστα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ