Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Αυγ-2022 16:08

  Ολοκληρώθηκε η βουτιά των αγορών; Όχι προτού κινηθεί ο "ήρεμος γορίλλας" προειδοποιεί η BofA

  Ολοκληρώθηκε η βουτιά των αγορών; Όχι προτού κινηθεί ο 'ήρεμος γορίλλας' προειδοποιεί η BofA
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πρόσφατη αντεπίθεση των μετοχών συνιστά bear market rally ή η πτωτική τάση στις αγορές έχει πλέον αντιστραφεί; Το πρώτο προειδοποιεί η Bank of America που προβλέπει νέα μεγάλη βουτιά, καθώς αντίθετα με τους θεσμικούς επενδυτές τα νοικοκυριά δεν έχουν πουλήσει μετοχές ακόμα. Σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί στις μεγάλες χρηματιστηριακές βουτιές του παρελθόντος.

  Το μεγαλύτερο μερίδιο τοποθετήσεων στις μετοχές της Wall Street δεν ανήκει σε hedge funds ούτε σε μεγάλες πολυεθνικές, αλλά στα νοικοκυριά. Κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο "ήρεμος γορίλας” της αγοράς δεν έτρεξε να φύγει στη μεγάλη βουτιά του πρώτου εξαμήνου, υποδηλώνοντας σύμφωνα με την Bank of America ότι οι μετοχικές αξίες δεν έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τους ακόμα.

  Ειδικότερα, τα νοικοκυριά κατέχουν μετοχικά assets στις ΗΠΑ συνολικής αξίας περίπου 38 τρισ. δολαρίων, μέσω μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και ETFs, εκ των οποίων τα 5,9 τρισ. δολάρια τοποθετήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της BofA Global.

  Έτσι, τα νοικοκυριά των ΗΠΑ κατέχουν πλέον περίπου το 52% της Wall Street. Και όπως δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία, στα τρία μεγάλα sell-off της αμερικανικής αγοράς μετά το 2000, οι μετοχές έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο τους μόνο μετά από σημαντική δραστηριότητα πωλήσεων από νοικοκυριά.

  Η ερευνητική ομάδα της BofA επισημαίνει ότι η κοινή αποστροφή στις συναντήσεις με τους επενδυτές  τον Ιούλιο ήταν: "οι πάντες είναι ήδη απαισιόδοξοι (bearish), οπότε ίσως μπορούμε να αρχίσουμε αγοράζουμε". Ωστόσο, επιλέγουν κατά σειρά μετρητά, πιστώσεις και μετοχές.

  Ή τουλάχιστον έως ότου τα νοικοκυριά, ο "κυρίαρχος παράγοντας" αποφασίσει να κινηθεί και να πουλήσει, σημειώνει με νόημα η BofA.

  Πλέον πάντως ο "δείκτης των δεικτών", ο S&P 500, έχει ανακάμψει κατά 15% από τα χαμηλά του στα μέσα Ιουνίου, καταγράφοντας μάλιστα τις καλύτερες οκτώ εβδομάδες του σε περισσότερο από ένα χρόνο.

  Σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο Reuters το κρίσιμο σημείο για τον γενικό δείκτη της αμερικανικής αγοράς είναι οι 4.231 μονάδες (κλείσιμο Πέμπτης στις 4.207), το οποίο αν κατοχυρώσει θα έχει καλύψει το μισό της πτώσης του από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου και σύμφωνα με τους αναλυτές θα μπορούμε να μιλήσουμε για ανοδική τάση.

  "Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κάθε φορά που ο S&P μάζεψε το 50% των απωλειών του από περιοχή bear market, παρόλο που δοκίμασε εκ νέου το τοπικό χαμηλό, δεν υποχώρησε ποτέ χαμηλότερα", σημειώνει ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην CFRA Research.

  Την ίδια ώρα, θετικά για την αγορά είναι και τα μηνύματα από τα μετοχικά κεφάλαια, το οποία έδειξαν καθαρές εισροές στην αγορά 7,1 δισ. δολαρίων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Αυγούστου.

  Σύμφωνα με την Bofa, οι μετοχές στη Wall Street είδαν συνολικές εισροές ύψους 11 δισ. δολαρίων, το υψηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες.

  Ακόμα και έτσι όμως, ο δείκτης "bull-and-bear" της αμερικανικής τράπεζας συνεχίζει να παραμένει στο "μέγιστο bear" για ένατη διαδοχική εβδομάδα. Κάτι που όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Bank of America, σπάνια μεταφράζεται σε σήμα "buy".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ