Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Αυγ-2022 16:58

  Συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης στην Wall Street

  Συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης στην Wall Street
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε θετικό έδαφος κινούνται και σήμερα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς μετά από ακόμα μία καλύτερη των εκτιμήσεων μέτρηση του πληθωρισμού, σήμερα στις τιμές χονδρικής.

  Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με άνοδο 250 μονάδων ή 0,74% στις 33.556 μονάδες, ο ευρύτερος δείκτης της αγοράς S&P 500 ενισχύεται κατά 0,7% στις 4.240 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που βρίσκεται στις 12.951 μονάδες με +0,72%

  Μετά τη χρηματιστηριακή ευφορία που έφερε χτες η επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή, η ανακοίνωση σήμερα της απροσδόκητης μείωσης και των τιμών παραγωγού συνεχίζει να δίνει ώθηση στην επενδυτική διάθεση.

  Συγκεκριμένα, οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ παρουσίασαν την πρώτη πτώση τους εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια επιβεβαιώνοντας τις τάσεις αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

  Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο, παρουσιάζοντας την πρώτη μηνιαία πτώση του από τον Απρίλιο του 2020 της πανδημίας, την ώρα μάλιστα που η εκτίμηση προέβλεπε αύξηση της τάξεως του 0,2%.

  Σε επίπεδο έτους οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 9,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, που συνιστά το χαμηλότερο ρυθμό τους από τον Οκτώβριο του 2021.

  Χαρακτηριστικό της επιβράδυνσης που παρουσίασε ο δείκτης είναι ότι τον Ιούνιο είναι τρέξει με 11,2%, ενώ τον Μάιο είχε καταγράψει ρυθμό ρεκόρ 11,6%.

  Η αγορά έρχεται από μία εξαιρετικά ισχυρή συνεδρίαση, κατά την οποία ο S&P 500 έφτασε στο υψηλότερο σημείο του από τα μέσα του Μαΐου, ενώ ο Nasdaq με άλμα σχεδόν 2,9% βγήκε από την περιοχή bear market καταγράφοντας το δικό του υψηλότερο κλείσιμο από τα τέλη Απριλίου.

  "Η τάση είναι φίλος μας στην παρούσα φάση", δηλώνει η Mona Mahajan της Edward Jones, προσθέτοντας ότι "οι αγορές θα εκτιμήσουν ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τον πληθωρισμό, τα στοιχεία χθες και σήμερα".

  Οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να δηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της, αλλά σηματοδοτούν πλέον - όπως αναμένει και η αγορά - μια πιο ήπια προσέγγιση από εδώ και πέρα. 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πονταρίσματα για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed των Σεπτέμβριο αντιστράφηκαν πλήρως χτες μετά τη μέτρηση του πληθωρισμού, με εκείνη τον 50 μονάδων βάσης να παίρνει προβάδισμα στο 62% από το 38% που ήταν προηγουμένως.

  Σήμερα μάλιστα η πιθανότητα ενισχύθηκε περαιτέρω, με την αγορά να τιμολογεί πλέον στο 68% ότι η Fed θα προσθέτει ακόμα ένα 0,5% στα επιτόκια της, και μόλις 32% το "φαβορί" ως πρότινος για τρίτη διαδοχική γιγαντιαία αύξηση κατά 0,75%.

  Κατά τα άλλα, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων με την Disney να πραγματοποιεί ράλι άνω του 9% σήμερα και να βρίσκεται στην κορυφή του Dow, αφότου ξεπέρασε σε κάθε επίπεδο της εκτιμήσεις της αγοράς και κυρίως πρόσθεσε περισσότερους από 5 εκατομμύρια συνδρομητές από ο,τι εκτιμούσαν οι αναλυτές.

  Μαζί της συμπαρασύρει και τη βασική της ανταγωνίστρια στον κλάδο του streaming την Netflix που κινείται στο +1,4%.

  Παράλληλα, οι δεικτοβαρείς τίτλοι των supercap της τεχνολογίας συνεχίζουν και σήμερα σε ανοδικούς ρυθμούς αν και όχι στο ίδιο επίπεδο με χτες. 

  Ενδεικτικά, η μητρική της Facebook η Meta σημειώνει νέα κέρδη 2% και η μητρική της Google η Alphabet ενισχύεται κατά 1,3%, ενώ Amazon, Apple και Microsoft έχουν όλες θετικό πρόσημο αλλά με κέρδη κάτω του 1%.

  Τέλος, στα υπόλοιπα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, μικρή αύξηση παρουσίασαν οι νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, που διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους ρυθμούς της οικονομίας.

  Ειδικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 14.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Αυγούστου και ανήλθαν στις 262.000.

  Σημειώνεται ότι η μέτρηση παραμένει κάτω του εύρους των 270.000 με 300.000, που συνιστά έναν επίπεδο το οποίο οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι σηματοδοτεί σημαντική επιβράδυνση στην αγορά εργασίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ