Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Αυγ-2022 12:12

  IEA: Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί κατά 20% όταν τεθεί σε ισχύ το ευρωπαϊκό εμπάργκο

  Ευρωπαϊκές διεργασίες για να πειστεί η Γερμανία στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου πρόκειται να μειωθεί κατά περίπου 20% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση εισαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας (IEA).

  Οι σταδιακές μηνιαίες μειώσεις θα ξεκινήσουν ήδη από αυτόν τον μήνα και θα επιταχυνθούν καθώς το εμπάργκο θα τίθεται σε ισχύ, ανέφερε ο ΙΕΑ στην έκθεσή τους. Ο οργανισμός αναμένει να αποσύρονται σχεδόν 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι τις αρχές του 2023, παρά την υγιή ανάκαμψη της παραγωγής τους τελευταίους μήνες.

  Η ΕΕ πρόκειται να διακόψει τις περισσότερες αγορές αργού από τη Ρωσία από τις 5 Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να αποκόψει τις ροές εσόδων που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία. Από τις 5 Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ για τις ρωσικές αποστολές πετρελαιοειδών.

  Περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως ρωσικών προϊόντων και 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως αργού θα πρέπει να βρουν νέα αγορά λόγω των σχεδιαζόμενων περιορισμών της ΕΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ.

  Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες, φθάνοντας σχεδόν τα 10,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, καθώς η χώρα ανακατευθύνει τις ροές αργού προς την Ασία. 

  Καθώς η Δύση έχει επιβάλλει μια σειρά κυρώσεων στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Μόσχα ανακατευθύνει με επιτυχία τις προμήθειες αργού προς την Ασία, μακριά από την ΕΕ. Οι αγοραστές της Ασίας που δεν περιορίζονται από τους δυτικούς περιορισμούς, προθυμοποιήθηκαν να αγοράσουν τα ρωσικά βαρέλια σε έκπτωση λόγω των κυρώσεων.

  Τον Ιούνιο, η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά την ΕΕ και έγινε η κορυφαία αγορά για το αργό της Ρωσίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ. Η ασιατική χώρα εισήγαγε 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έναντι 1,8 εκατ. βαρελιών ημερησίως της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση.

  Ωστόσο, οι αποστολές αργού της Ρωσίας προς την Ασία έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, εγείροντας ανησυχίες για το κατά πόσον η περιοχή μπορεί να αυξήσει τις εισαγωγές περαιτέρω, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις του ευρωπαϊκού εμπάργκο.

  Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου κατά τις τρεις πρώτες ημέρες του Αυγούστου κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα περίπου 10,51 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για πτώση περίπου 2,5% σε σχέση με τον Ιούλιο, η οποία όμως μέχρι στιγμής φαίνεται να οφείλεται στην εποχικότητα και όχι σε μακροπρόθεσμους παράγοντες όπως οι κυρώσεις.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο "βλέπει" η ΙΕΑ

  * Κίνα και Ινδία εισάγουν πάνω από το 40% του ρωσικού αργού, ωστόσο ηχούν καμπανάκια κορύφωσης της ζήτησης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ