Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Αυγ-2022 21:51

  Μικρά κέρδη για τον χρυσό μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

  Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό ώθησαν σε υψηλό 2 μηνών χρυσό και ασήμι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ελαφρώς υψηλότερα έκλεισε ο χρυσός την Τετάρτη, διατηρώντας το επίπεδο των 1.810 δολαρίων, μετά την εντυπωσιακή επιβράδυνση που κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, με την επί τα χείρω αναθεώρηση όμως των προβλέψεων για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του από την Goldman Sachs να μην επιτρέπει στο πολύτιμο μέταλλο να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

  Πιο συγκεκριμένα, η σημαντική επιβράδυνση που εμφάνισε σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, στο 8,5% από το 9,1% του Ιουνίου, έδωσε ώθηση στις τιμές του χρυσού, καθώς φαίνεται να ανοίγει ένα παράθυρο ώστε η Federal Reserve να κινηθεί λιγότερο επιθετικά στην επόμενη συνεδρίασή της για τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο,

  Την ίδια στιγμή, η εξέλιξη αυτή οδήγησε στη διολίσθηση του δολαρίου αλλά και στην υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων, αυξάνοντας την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

  Σημειώνεται ότι ο δείκτης ICE Dollar Index, που μετρά τη δυναμική του αμερικανικού νομίσματος σε σχέση με ένα καλάθι έξι κύριων νομισμάτων, υποχώρησε κατά 1,3% την Τετάρτη, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διολίσθησε στο 2,76%.

  "Ο χρυσός έδειξε μια ενδιαφέρουσα αντίδραση στην έκθεση του ΔΤΚ των ΗΠΑ”, σημείωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς της FxPro, Alex Kuptsikevich, σε σχόλιό του στο MarketWatch, σημειώνοντας ότι μετά την αρχική ανοδική δυναμική, "που εξηγείται εύκολα από την πτώση του δολαρίου και την αύξηση της ζήτησης για πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία”, ο χρυσός φλέρταρε με πτώση κάτω από τα 1.800 δολάρια.

  "Αυτή η δυναμική αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο αποφασιστικά υπερασπίζονται αυτό το επίπεδο οι αρκούδες. Δεν είναι μόνο ένα σημαντικό επίπεδο αλλά και το επίπεδο στήριξης από την αρχή του έτους”, τόνισε.

  Ωστόσο, το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε για τον χρυσό επιβάρυνε σε έναν βαθμό η καθοδική αναθεώρηση των προοπτικών του πολύτιμου μετάλλου στην οποία προέβησαν οι αναλυτές της Goldman Sachs, επικαλούμενοι τις ανησυχίες της Fed για τον υψηλό πληθωρισμό από τη μία και την εξασθένηση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας από την άλλη.

  Η επενδυτική τράπεζα μείωσε σημαντικά τις τιμές-στόχους που δίνει για την τιμή του μετάλλου το επόμενο τρίμηνο, εξάμηνο και δωδεκάμηνο, στα 1.850, 1.950 και 1.950 δολάρια η ουγγιά, από 2.100, 2.300 και 2.500 δολάρια αντίστοιχα που ανέμενε προηγουμένως.

  Η Goldman Sachs μείωσε επίσης τις τιμές-στόχους της για το ασήμι, από τα 30 δολάρια η ουγγιά στα 21, 23 και 25 δολάρια η ουγγιά για το επόμενο τρίμηνο, εξάμηνο και δωδεκάμηνο.

  "Αν και περιμέναμε ότι τα ονομαστικά επιτόκια θα αυξηθούν λόγω της Fed, δεν περιμέναμε ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες να μειωθούν τόσο πολύ μετά την κατάρρευση του αφηγήματος περί παροδικού πληθωρισμού και τα σημάδια επιμονής του υψηλού πληθωρισμού”, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman σε σημείωμά τους την Τρίτη.

  "Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι στο τρέχον περιβάλλον νομισματικής σύσφιξης και των επίμονων ανησυχιών για ύφεση, η κατεύθυνση του χρυσού θα καθοριστεί από τις διαφοροποιήσεις στις προτεραιότητες της Fed όσον αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τη στήριξη της ανάπτυξης", εξήγησαν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.

  Έτσι, την Τετάρτη, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χρυσό κατέγραψε μια έντονη διακύμανση κινούμενο σε ένα εύρος άνω των 20 δολαρίων, με χαμηλό ημέρας τα 1.803 δολάρια και υψηλό τα 1.824,60 δολάρια, πριν κλείσει τελικά στα 1.814,10 δολαρια, με κέρδη 1,90 δολαρίων ή 0,1%.

  Ανοδικά κινήθηκε και το ασήμι, με το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου να ενισχύεται κατά 24 σεντς ή 1,2% και να τερματίζει στα 20,74 δολάρια η ουγγιά.

  Με κέρδη έκλεισαν και τα υπόλοιπα μέταλλα. Το παλλάδιο παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε σήμερα κατά 25,20 δολάρια ή 1,1% και έκλεισε στα 2.245 δολάρια η ουγγιά, το συμβόλαιο Οκτωβρίου για την πλατίνα σημείωσε κέρδη 9,60 δολαρίων ή 1% και τερμάτισε στα 942,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός παράδοσης Σεπτεμβρίου με άνοδο 1,2% έκλεισε στα 3,65 δολάρια η λίβρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ