Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Αυγ-2022 17:29

  Ανέκτησε τις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο - άνοδος 21.06.2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μπορεί να εμφάνισε έντονη νευρικότητα αλλά τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να εκδηλώσει την ανοδική αντίδραση που χρειαζόταν μετά τη βουτιά της Παρασκευής, μια αντίδραση που ενισχύθηκε μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι η υπόθεση των υποκλοπών θα διαλευκανθεί.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 860,32 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 846,94 μονάδων (-0,27%) και 860,60 μονάδων (+1,34%). Ο τζίρος ανήλθε στα 39 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,3 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,37%,στις  2.073,53 μονάδες, ενώ στο +0,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.375,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,32% στις 543,94 μονάδες.

  Αν και ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει στο τραπέζι των επενδυτών του ΧΑ, οι ανησυχίες για την κυβερνητική σταθερότητα κάμφθηκαν ελαφρώς σήμερα, ειδικά μετά το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υποβάθμισε τη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών που κατέκλυσε την αγορά την περασμένη Παρασκευή. Πράγματι, η αγορά βλέπει ότι, τουλάχιστον προς ώρας, η κυβέρνηση δεν δείχνει να απειλείται από τις εξελίξεις, με το Μαξίμου μάλιστα να επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να διαλευκανθεί η υπόθεση των υποκλοπών.

  Βέβαια, η συνέχεια της αντίδρασης ίσως τεθεί σε δοκιμασία, καθώς το πολιτικό σκηνικό δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα, ενώ και η εποχικότητα δεν βοηθά την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.

  Και όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, μπορεί το κόστος αυτής της υπόθεσης να ήταν ακόμη μεγαλύτερο εάν δεν ερχόταν στην καρδιά του Δεκαπενταύγουστου, περίοδο κατά την οποία πολλά χαρτοφυλάκια συντηρούν μόνο τα περιθώρια τους. Έτσι, το κλειδί για την πορεία της αγοράς θα είναι η διάθεση ανάληψης ρίσκου, η οποία επηρεάζεται και από τις διεθνείς εξελίξεις.

  Πάντως, οι αγοραστές δεν έχουν χάσει τη μάχη και όσο ο Γενικός Δείκτης συντηρείται πάνω από τις 840 μονάδες έχουν την τάση με το μέρος τους. Άλλωστε, η υπεράσπιση των 850 μονάδων σήμερα δίνει θετικά μηνύματα, και ίσως σταματήσει το risk off. Και αυτή η προσπάθεια έρχεται σε μια χρονική στιγμή που μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας βρίσκεται σε θερινές διακοπές, πλην εκείνων που θεωρούν ότι θα πρέπει να επανέλθουν και να ενισχύσουν τις άμυνες του χαρτοφυλακίου τους ενόψει των πολιτικών εξελίξεων.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ ξεχώρισε με το +7% που σημείωσε, με τη Λάμδα να ακολουθεί με +5,36% και την Πειραιώς με +4,56%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, Alpha Bank, Titan και ΟΠΑΠ, ενώ άνω του 1% σε ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ και  Quest.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Aegean, Βιοχάλκο, Εθνική, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΔΕΗ. Ο Σαράντης έχασε 1,45%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ