Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Αυγ-2022 22:17

  Κατρακύλα πέριξ του 9% για το πετρέλαιο στην εβδομάδα

  Η Γερμανία απελευθερώνει μέρος των εθνικών της αποθεμάτων πετρελαίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μικρή ανάκαμψη για τις τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, στο τέλος μιας εβδομάδας με βαριές απώλειες για τον "μαύρο χρυσό", αφού η εντυπωσιακά ισχυρή εικόνα που εμφανίζει η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ δεν μετρίασε τους φόβους για μια παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας. 

  Το αργό ενισχύθηκε ελαφρώς μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και τα οποία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε ακόμα 528.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, την ώρα που οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μόλις 250.000 θέσεις.

  Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία του Ιουνίου στις 398.000 θέσεις αντί για 372.000 που είχε ανακοινώσει αρχικά, ενώ ο δείκτης ανεργίας, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να μείνει αμετάβλητος, υποχώρησε σε χαμηλό πέντε δεκαετιών στο 3,5% από 3,6%.

  Οι φόβοι των traders για τον πιθανό αντίκτυπο μιας οικονομικής επιβράδυνσης στη ζήτηση του πετρελαίου ενισχύθηκαν περαιτέρω μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Τράπεζα της Αγγλίας χθες και την προειδοποίηση ότι αναμένεται μακρά ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα και εντός του έτους.

  "Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας ήταν μια καλή είδηση για την αμερικανική οικονομία και αυτό βοήθησε το πετρέλαιο να περιορίσει κάποιες από τις εβδομαδιαίες απώλειες. Παρά τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να είναι σφιχτή", τόνισε σε σημείωμά του ο Edward Moya, αναλυτής της Oanda.

  Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, έχουν προχωρήσει σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων τον τελευταίο καιρό, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, υποδαυλίζοντας ωστόσο παράλληλα τους φόβους για μια επικείμενη ύφεση.

  "Οι traders ανησυχούν πλέον λιγότερο για ζητήματα προσφοράς που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και εστιάζουν στις μετρήσεις που δείχνουν επιδείνωση της ζήτησης εν μέσω όλο και περισσότερων εκτιμήσεων που κάνουν λόγο για ύφεση. Με τη ζήτηση της βενζίνης στις ΗΠΑ να βρίσκεται σήμερα 9% κάτω από τα περσινά επίπεδα και ακόμη χαμηλότερα από το καλοκαίρι του 2020, είναι σαφές ότι οι τιμές πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι δεν είναι βιώσιμες", παρατήρησαν αναλυτές της Sevens Report Research, σε σημείωμά τους την Παρασκευή.

  Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Intermediate Texas παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 47 σεντς ή 0,5%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 89,01 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομάδιαία βάση, όμως, οι απώλειες έφτασαν στο 9,7%, με το WTI να "πληρώνει" το χαμηλό 5 μηνών που έπιασε την Πέμπτη. 

  Παρόμοιες κινήσεις για το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Οκτωβρίου, που την Παρασκευή πρόσθεσε 80 σεντς ή 0,9%, στα 94,92 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα, το Brent κατρακύλησε κατά 8,7%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ