Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Αυγ-2022 21:45

  Το "φάντασμα" της Fed έκοψε τη φόρα του χρυσού

  Δεύτερη ημέρα κερδών για τον χρυσό με στήριξη από την άνοδο του πληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τριγμοί που προκάλεσαν στις αγορές τα εξαιρετικά ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ εκτροχίασαν και τον χρυσό, που ολοκλήρωσε μεν την τρίτη διαδοχική ανοδική εβδομάδα έχοντας όμως ψαλιδίσει τα κέρδη της μετά τη σημερινή πτώση.

  Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 1.791,20 δολάρια η ουγγιά, αποδυναμωμένο κατά 15,50 δολάρια ή 0,9%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ωστόσο, το πολύτιμο μέταλλο κέρδισε 0,5%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data

  Στο ίδιο κλίμα, το ασήμι παραδόσεως Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 28 σεντς ή 1,4%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 19,842 δολάρια η ουγγιά, ενώ στην εβδομάδα έχασε 1,8%.

  Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το παλλάδιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 51 δολάρια ή 2,5%, για να κλείσει στα 2.128,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα Οκτωβρίου κέρδισε 1,5 δολάριο ή 0,2% στα 924,70 δολάρια η ουγγιά, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με κέρδη 3,9%.

  Το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου για τον χαλκό σημείωσε άνοδο 7 σεντς ή σχεδόν 1,9%, στα 3,552 δολάρια, με εβδομαδιαία πτώση 0,6%.

  Στην είδηση της ημέρας, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έσπασε κάθε κοντέρ, καθώς πρόσθεσε ακόμα 528.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, την ώρα που οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μόλις 250.000.

  Κάτι που ουσιαστικά δεσμεύσει την Fed σε νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, για να καταπολεμηθεί ο ραγδαίος πληθωρισμός.

  "Το πρόσφατο ράλι του χρυσού βασίστηκε στην υπόθεση ότι η Fed θα περάσει σε μία πιο μετριοπαθή στάση. Τα στοιχεία όμως για τις θέσεις εργασίας δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι ισχυρή και αυτό μπορεί να οδηγήσει τη Fed σε πιο επιθετικές κινήσεις, κάτι που δεν είναι καλά νέα για τον χρυσό", επισημαίνει ο Bart Melek, αναλυτής εμπορευμάτων στην TD Securities.

  Υπενθυμίζεται ότι τα επιτόκια λειτουργούν ανταγωνιστικά προς το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο δεν προσφέρει σταθερή απόδοση της επένδυσης.

  Χαρακτηριστικό είναι ότι τα στοιχήματα για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο, που έδειχναν χτες 65% προς 35% το ενδεχόμενο των 50 μονάδων βάσης πλέον έχουν αντιστραφεί πλήρως, με την αγορά να τιμολογεί στο 68,5% μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης και μόλις 31,5% των 50 μ.β.

  Έτσι το πολύτιμο μέταλλο προσγειώθηκε απότομα σήμερα, μετά την ανοδική πορεία που είχε ακολουθήσει στο σύνολο σχεδόν της εβδομάδας έως τώρα, έχοντας επωφεληθεί και από τις σινοαμερικανικές εντάσεις με φόντο την Ταϊβάν, που υπογράμμισαν το χαρακτήρα του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

  Όπως αναφέρει ο Melek, "αν υπάρξει αναζωπύρωση των γεωπολιτιών εντάσεων αυτό θα βοηθήσει τον χρυσό, αλλά δεν μπορεί να οδηγήσει σε ράλι διαρκείας". Σύμφωνα με τον ίδιο, "ο επόμενος καταλύτης για τις τιμές του χρυσού θα είναι μέτρηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ