Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Αυγ-2022 17:34

  Κλυδώνισαν το Χρηματιστήριο οι πολιτικές εξελίξεις

  Κλυδώνισαν το Χρηματιστήριο οι πολιτικές εξελίξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ισχυροί ήταν οι κλυδωνισμοί που προκάλεσαν οι πολιτικές εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, το οποίο επανήλθε με συνοπτικές διαδικασίες στη ζώνη των 850 μονάδων, χάνοντας μάλιστα και τα κέρδη της εβδομάδας, τα οποία έχτισε μετά από μεγάλο κόπο αντέχοντας στις επιλεκτικές πιέσεις των προηγούμενων ημερών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,11% στις 849,23 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 847,63 μονάδων (-2,29%) και 870,22 μονάδων (+0,31%). Ο τζίρος ανήλθε στα 56 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,65 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,2 εκατ. τεμάχια.

  0 δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,46%, στις  2.045,45 μονάδες, ενώ στο -1,02% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.369,09 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,46% στις 536,86 μονάδες.

  Η εικόνα της αγοράς έδειξε να επιβαρύνεται αρκετά σήμερα από τις πολιτικές εξελίξεις με την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων αλλά και του γ.γ. του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη

  Οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ γενικότερα δέχθηκαν αρκετές πιέσεις όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά στην πορεία ανέκαμψαν σε μεγάλο βαθμό, όχι όμως και το ΧΑ. 

  Σε επίπεδο εβδομάδας πάντως, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 0,21%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,22%. Ο τραπεζικός δείκτης διέσωσε στο 3% τα κέρδη της εβδομάδας.

  Τράπεζες, ρίσκα, διακοπές

  Οι τράπεζες επανήλθαν στο προσκήνιο με τα αποτελέσματα εξαμήνου τα οποία ανακοίνωσαν την εβδομάδα που πέρασε, επισημαίνει στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Secuirities. Η γενική εικόνα ήταν άκρως θετική με τις εκτιμήσεις πλέον να αναθεωρούνται ανοδικά για το σύνολο της χρονιάς ενώ η σημαντική πρόοδος στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων συνοδεύτηκε από ενδυνάμωση της κερδοφορίας στο επαναλαμβανόμενο κομμάτι των εσόδων.

  Η τραπεζική άνοδος αναπτέρωσε το ηθικό της αγοράς αφυπνίζοντας και άλλες εταιρείες από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε μια περίοδο που κάθε άλλο παρά ζωηρή θεωρείται για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Παράλληλα η ανακοίνωση μιας σειράς επιχειρηματικών συμφωνιών ή συζητήσεων για την ολοκλήρωση εξαγορών (Autohellas, Lamda Development, Euromedica, ΑΔΜΗΕ, Άνεμος, Cenergy κλπ) έδειξε ότι το ενδιαφέρον για ανάπτυξη παραμένει σταθερά ακμαίο και δεν περιορίζεται σε εταιρείες του ενεργειακού κλάδου.

  Το μίγμα νέων επομένως ήταν υποστηρικτικό και έβαλε σε δεύτερο πλάνο αβεβαιότητες (Ουκρανία, πανδημία) που αν και έχουν μειώσει την επιρροή τους στις αγορές φαίνεται να διατηρούν τη δυναμική τους μεσοπρόθεσμα. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε στο να εμφανιστούν και να τιμολογηθούν νέα ρίσκα στο προσκήνιο.

  Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας με αφορμή την Ταιβάν και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών που επανάκαμψε εκ νέου ως σενάριο αποτελούν αυτή τη στιγμή τις νέες αβεβαιότητες που τιμολογήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση από το ΧΑ. Ειδικότερα το σενάριο των πρόωρων εκλογών φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια στους επενδυτές και δεν είναι τυχαίο ότι η άνοδος από τα φετινά χαμηλά ξεκίνησε μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις από την κυβέρνηση για εξάντληση της τετραετίας. Όπως και να έχει οι επόμενες ημέρες θα είναι περισσότερο διαφωτιστικές για το αν τελικά η ανησυχία αυτή έχει βάση ή είναι μια ακόμα υπεραντίδραση κατά την προσφιλή τακτική του ΧΑ σε καταστάσεις που έχουν ειδικά χαρακτηριστικά.

  Τεχνική εικόνα

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε –και ίσως ξεπέρασε– τα όρια των δυνατοτήτων που του έδιναν οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές φθάνοντας τις 876 μονάδες με ένα σερί επτά συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων. Η πρόσκρουση με τον κινητό μέσο των 200 ημερών δεν πέρασε απαρατήρητη από τους πωλητές οι οποίοι πήραν το πάνω χέρι μόλις οι ταλαντωτές εισήλθαν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών στα ημερήσια διαγράμματα για πρώτη φορά μετά τις 18 Ιανουαρίου (952 μονάδες).

  Η είσοδος σε υπερτιμημένες ζώνες και το πολυήμερο σερί ανόδου ήταν μάλλον αναμενόμενο να ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών τα οποία επί του παρόντος δεν έχουν χαλάσει την ανοδική φορά του δείκτη. Η διόρθωση συντελείται με ήπιους συναλλακτικούς όγκους και το πρώτο όριο "αντοχής" είναι οι 840 μονάδες.

  Το δεύτερο επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στις 820 μονάδες και η διάσπαση του θα σημάνει και το τέλος της ανοδικής κίνησης από τις 779 μονάδες. Παρά τη διήμερη διορθωτική κίνηση οι αγοραστές δεν έχουν χάσει τη μάχη και όσο ο Γενικός Δείκτης συντηρείται πάνω από τις 840 μονάδες έχουν την τάση με το μέρος τους. Συμπερασματικά θα αναμέναμε οι επόμενες συνεδριάσεις να έχουν διεκπεραιωτικό χαρακτήρα λόγω και της εποχικότητας των πλάγιων κινήσεων που είθισται να επικρατούν καθώς οδεύουμε προς τον σκληρό πυρήνα των καλοκαιρινών διακοπών, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι Alpha Bank και ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες 5,73% και 5,05% αντίστοιχα. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Πειραιώς και Λάμδα, άνω του 3% σε ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Coca Cola και Εθνική και άνω του 2% σε Aegean, Quest, ΕΛΧΑ, Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΟΛΠ και Motor Oil, ενώ ο ΟΤΕ περιόρισε στο τέλος στο +0,60%. Τα κέρδη σε ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ ξεπέρασαν το 1%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ