Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Αυγ-2022 11:35

  Goldman Sachs: Πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το τέλος της bear market - "Παγίδα" το πρόσφατο ριμπάουντ των μετοχών

  Goldman Sachs: Πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το τέλος της bear market - 'Παγίδα' το πρόσφατο ριμπάουντ των μετοχών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ακολουθώντας ανάλογα... "καμπανάκια" που χτύπησαν πολλοί διεθνείς οίκοι -UBS, BofA, Morgan Stanley- η Goldman Sachs προειδοποιεί εκ νέου τους επενδυτές να μην ξεγελαστούν από το πρόσφατο ράλι των αγορών.

  Όπως σημειώνει σε σημερινή της έκθεση, τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε μία στροφή προς το θετικότερο σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις των επενδυτών και το επενδυτικό κλίμα από τα πολύ bearish επίπεδα μετά από ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο του έτους, με τις θέσεις σε μετοχές να ανακάμπτουν από τα ιστορικά χαμηλά.

  Η Goldman Sachs πιστεύει ότι η περαιτέρω αύξηση των τοποθετήσεων είναι πιθανή βραχυπρόθεσμα, κάτι που θα μπορούσε να υποστηρίξει το περαιτέρω ράλι των αγορών. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, χωρίς σαφή σημάδια θετικής μετατόπισης στη μακροοικονομική δυναμική, το προσωρινό re-risking, δηλαδή η άνοδος που έχει σημειωθεί στις αποτιμήσεις, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αυξήσει τους κινδύνους ενός νέου πτωτικού κύματος στην αγορά, αντί να σηματοδοτήσει το τέλος της bear market. 

  Ως εκ τούτου, παρά την πρόσφατη ανάκαμψη στις θέσεις των επενδυτών, οι οποίοι έγιναν λίγο περισσότερο risk-on εδώ και λίγες ημέρες, η Goldman Sachs τονίζει πως δεν είναι πεπεισμένη ότι έχουμε ξεπεράσει ακόμη τον πραγματικό "πάτο" στις τοποθετήσεις -και άρα στις μετοχές- και πιστεύει ότι η πορεία των αγορών στο επόμενο διάστημα είναι πιθανό να εξαρτάται περισσότερο από τα μακροοικονομικά δεδομένα.

  Ιστορικά, οι χαμηλές τιμές στον δείκτη συνολικών τοποθετήσεων των επενδυτών και επενδυτικού κλίματος συμπίπτουν σε γενικές γραμμές με τον "πάτο" στην αγορά μετοχών, τόσο σε ό,τι αφορά τις bear markets όσο και τη φάση διόρθωσης των αγορών.  Ωστόσο, μια παρατεταμένη bear market, όπως αυτή που συνόδεψε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, χαρακτηρίζεται από αρκετές απότομες ανατροπές στις θέσεις των επενδυτών πριν από μια παρατεταμένη ανάκαμψη των αγορών, όπως προειδοποιεί η Goldman Sachs.

  Σύμφωνα με τα μοντέλα υπολογισμού της αμερικάνικης τράπεζας, τα χαμηλά στις τοποθετήσεις και στο επενδυτικό κλίμα δεν έχουν επιτευχθεί ακόμη και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω πτώση στις αγορές, ειδικά μετά από προσωρινά ριμπάουντ. Όταν επιτευχθούν τα χαμηλά, η ιστορία δείχνει πως χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για να ανακάμψουν οι θέσεις των επενδυτών και το κλίμα στα προηγούμενα επίπεδα, και έως τότε η οικονομία επίσης έχει ξεπεράσει τα χαμηλά της όσον αφορά τα στοιχεία δραστηριότητας όπως μετρούνται από τον δείκτη ISM.

  Ενώ οι bearish τοποθέτηση μπορεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό σκηνικό για μια στροφή της αγοράς, δεν αποτελεί επαρκή προϋπόθεση για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, όπως επισημάνει η Goldman Sachs. "Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί βραχυπρόθεσμα καθώς οι αγορές μπορεί άνετα να σημειώσουν νέα βουτιά", όπως επισημαίνει. Από τη μία μεριά, αν και οι τοποθετήσεις είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι, ειδικά σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο και τις πιθανότητες σοβαρής επιβράδυνσης της δραστηριότητας. 

  Η ίδια πιστεύει ότι οι προσδοκίες για μια πιο ήπια στάση της Fed στο εξής, οι οποίες και βοήθησαν στο πρόσφατο ριμπάουντ των μετοχών, μπορεί να σβήσουν απότομα από επιθετικές (και αρνητικές) εκπλήξεις από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής, εάν ο πληθωρισμός αποδειχτεί πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν, υποδηλώνοντας ότι η αγορά μπορεί να εφησυχάστηκε πολύ νωρίς σε ό,τι αφορά την εξασθένιση των κινδύνων ύφεσης. Αυτό μπορεί να καταστήσει το περιβάλλον πιο ευάλωτο σε σοκ στην ανάπτυξη εάν η επιβράδυνση της δραστηριότητας έχει ως αποτέλεσμα μια πιο παρατεταμένη ή και βαθύτερη ύφεση.

  Δεδομένων των αυξημένων κινδύνων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές γύρω από την ανάπτυξη της οικονομίας στο β’ εξάμηνο, η Goldman Sachs νιώθει άνετη με την αμυντική στάση που κρατά στα risk assets σε ορίζοντα τριμήνου. "Θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη σαφήνεια από το μακροοικονομικό μέτωπο για να μιλήσουμε για διατηρήσιμη και παρατεταμένη στροφή της αγοράς", όπως καταλήγει η αμερικάνικη τράπεζα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ