Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Αυγ-2022 11:13

  Δοκιμάζεται το ανοδικό σερί του Χρηματιστηρίου

  Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το αρνητικό γύρισμα του τραπεζικού κλάδου θέτει σε δοκιμασία το ανοδικό του σερί και την παρουσία του πάνω από το κρίσιμο τεχνικό επίπεδο του κινητού μέσου των 200 ημερών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,10% στις 869,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,20% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.105,15 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,52% στις 563,07 μονάδες.

  Η αγορά χρειάζεται να εδραιώσει την παρουσία της πάνω από τα επίπεδα των 866,86 μονάδων, όπου διέρχεται ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών, προκειμένου να διατηρήσει την ανοδική βραχυπρόθεσμη τάση. Μέχρι στιγμής δείχνει να τα καταφέρνει, όχι τόσο με την ισχύ του τζίρου, όσο από το γεγονός ότι απορροφά τις πιέσεις των εύλογων διορθωτικών κινήσεων που εκδηλώνονται μετά το πολυήμερο ανοδικό σερί.

  Ήδη, η αγορά από τις 15 Ιουλίου έχει καταγράψει μόλις μία πτωτική συνεδρίαση, ανακάμπτοντας από τη ζώνη των 800 μονάδων και καταγράφοντας κέρδη που στο περίπλοκο περιβάλλον στο οποίο έχει είναι αρκούντως ελκυστικά προς κατοχύρωση. Μάλιστα, τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν έδωσαν σημαντικά ερείσματα για τη διατήρηση του ανοδικού σερί, το οποίο αν συνοδευόταν και με αύξηση του τζίρου θα συνιστούσαν μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη.

  Αυτό που μεταφέρεται από τους εγχώριους αναλυτές στο Capital.gr, όμως, είναι ότι η δοκιμασία του ανοδικού σερί, αλλά και των επιπέδων, δεν θα είναι άμεση, εκτός αν εκδηλωθεί κάποιος καταλύτης που να αλλάζει τις προοπτικές της αγοράς. Η εποχικότητα, όπως παραδοσιακά συμβαίνει στις αυγουστιάτικες συνεδριάσεις, αναβάλει πολλές κινήσεις στρατηγικής, τουλάχιστον τις μεγάλες, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την τάση της αγοράς. Τα σπουδαία επομένως αναμένονται προς το τέλος του Αυγούστου, όταν και θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις στα κρίσιμα μέτωπα που ταλανίζουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ χάνει 2,03%, με τις Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Motor Oil, Eurobank, Jumbo, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Σαράντης να ακολουθούν σε πτωτικά εδάφη, χωρίς όμως να ξεπερνούν το -1%.

  Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ κερδίζει 1,04%, με τις Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Aegean, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Quest, Coca Cola και Μυτιληναίος να κινούνται με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΑΔΜΗΕ και ο Titan.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ