Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Αυγ-2022 16:33

  Οι βαθύτερες επιπτώσεις στις αγορές από την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

  Οι βαθύτερες επιπτώσεις στις αγορές από την επίσκεψη Πελόζι στην Ταίβάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο άμεσος αντίκτυπος που είχε στις αγορές η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν δείχνει να εξασθενεί, αλλά αφήνει στους διαχειριστές κεφαλαίων να σκεφτούν πώς θα προσεγγίσουν την κλονισμένη σχέση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

  Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι επενδυτές επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που θα έχει στην αγορά το ταξίδι του Προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ. Από μια επιταχυνόμενη αποσύνδεση ΗΠΑ - Κίνας, τη δημιουργία ενός νέου σημείου πίεσης στις ήδη εύθραυστες εφοδιαστικές αλυσίδες, έως το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει το Πεκίνο ως όπλο την τεράστια στα αμερικανικά ομόλογα.

  "Πρόκειται για ένα ζήτημα που θα έχει επιπτώσεις βαθύτερες από την προσοχή που θα δώσουν οι αγορές", τονίζει στο Bloomberg ο Μάικλ Έβερι, επικεφαλής αναλυτής Ασίας της Rabobank στο Χονγκ Κονγκ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι "οι γεωστρατηγικοί αναλυτές συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό στην άποψη ότι βρισκόμαστε ακόμη ανησυχητικά κοντά σε μια τέταρτη Κρίση των Στενών της Ταϊβάν".

  Τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια κινήθηκαν πτωτικά σήμερα, καθώς υποβαθμίστηκαν οι ανησυχίες για το επίπεδο στρατιωτικής απάντησης από την Κίνα και τα ομόλογα των ΗΠΑ αντιμετώπισαν ακόμα ένα sell off στον απόηχο των επιθετικών σχολίων χτες από αξιωματούχους της Federal Reserve. Οι μετοχές και τα futures αγωνίστηκαν να βρουν κατεύθυνση, ενώ στην Κίνα οι αγορές ολοκλήρωσαν τελικά πτωτικά την ημέρα.

  Οι επενδυτές συνέχισαν να αναζητούν ενδείξεις για την αντίδραση που θα μπορούσε να έχει η Κίνα, πέρα από τις στρατιωτικές ασκήσεις και τις εμπορικές κυρώσεις στην Ταϊβάν, ενώ η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών τίτλων πυροδότησε τη συζήτηση για το τι θα μπορούσε να κάνει το Πεκίνο με τα σχεδόν 1 τρισ. δολάρια ομολόγων ΗΠΑ που διαθέτει.


  "Δεδομένου του μεγέθους του sell off, ήταν μόνο θέμα χρόνου να αρχίσουν οι εικασίες ότι η Κίνα χρησιμοποιούσε τα μεγάλα αποθέματα αμερικανικών ομολόγων ΗΠΑ ως αντίποινα για την επίσκεψη της Πελόζι", επισημαίνει ο Ίαν  Λίνγκεν, στρατηγικός αναλυτής της BMO Capital Markets στη Νέα Υόρκη.

  Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, "σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο, για το οποίο ωστόσο αμφιβάλλουμε, η πτωτική τάση θα περιοριζόταν καθώς οι βραχυπρόθεσμη επιρροή θα επισκιάζονταν από τον αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες μακροοικονομικές προοπτικές".

  Το ύψος του αμερικανικού χρέους που κατέχει η Κίνα δείχνει τον βαθμό στον οποίο είναι αλληλένδετες οι δύο οικονομίες. Ωστόσο, η σχέση τους έχει αλλάξει τα τελευταία έξι χρόνια μετά από διαφωνίες για το εμπόριο, τον τεχνολογικό ανταγωνισμό, την ασφάλεια και την ενδεχόμενη διαγραφή κινεζικών εταιρειών από την Wall Street.

  Από την πλευρά του, ο Ξιαντόνγκ Μπάο, διαχειριστής κεφαλαίων στην Edmond de Rothschild Asset Management στο Παρίσι, εκτιμά ότι "η επιστροφή επίσημα της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού θα επιταχύνει αναπόφευκτα την αποσύνδεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας", 

  "Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα εξελισσόμενο γεγονός, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για έναν πόλεμο νεύρων που ενδέχεται να σημαίνει έντονη μεταβλητότα στις αγορές βραχυπρόθεσμα", προσθέτει.

  Άλλοι αναλυτές σκέφτονται πιο μακροπρόθεσμα για το πώς τα γεγονότα της εβδομάδας αυτής μπορεί να αναδειχθούν σε θεμελιώδης στιγμή στην ιστορία της περιοχής και να αλλάξουν ενδεχομένως την κατανομή asstes. Η Ταϊβάν άλλωστε είναι ένας κρίσιμος παγκόσμιος προμηθευτής ημιαγωγών και άλλων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

  Ο Χουάνγκ Χουίμινγκ, διαχειριστής κεφαλαίων στη Nanjing Jing Heng Investment, επισημαίνει την πιθανότητα να ακολουθήσει το Πεκίνο μια τακτική "σαλαμοποίησης" στην Ταϊβάν. Να τροφοδοτήσει φράξεις εντός της κυβέρνηση της χώρας για την αποσταθεροποιήσει και πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις ήδη εξαιρετικά πιεσμένες εφοδιαστικές αλυσίδες.

  Κατά την άποψη της Τζέσικα Αμίρ της Saxo Capital Markets, όταν όλα φαίνονται τόσο αβέβαια συνήθως οι μεγαλύτερες συναλλαγές περιλαμβάνουν την αγορά των παραδοσιακών επενδυτικών καταφυγίων, ομόλογα και δολάριο.

  Σύμφωνα με την ίδια, οι πρόσφατες εντάσεις θα εξαντλήσουν ακόμα περισσότερο τα νεύρα των επενδυτών, οδηγώντας σε υπεραπόδοση τα επενδυτικά καταφύγια.

  "Τη στιγμή αυτή πιστεύουμε ότι δοθεί η τάση για τις μετοχές για τον Αύγουστο και μέχρι το τέλος του έτους. Οι γεωπολιτικές εντάσεις θα αυξηθούν και βλέπουμε επίσης την επιστροφή σε ασφαλή καταφύγια και το δολάριο, με αυξημένες αγορές", αναφέρει.

  Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής οικονομολόγος της AMP Capital Markets Σέιν Όλιβερ βλέπει κέρδη για τα αμερικανικά ομόλογα έναντι του χρυσού, σε περίπτωση που ενταθούν οι προστριβές.

  "Σηματοδοτείται μια περαιτέρω κλιμάκωση των ψυχροπολεμικών εντάσεων μεταξύ Δύσης και Κίνας/Ρωσίας, που σημαίνει υψηλότερα premium", εκτιμά.

  Στη Ζυρίχη, ο διαχειριστής κεφαλαίων Τζιαν Σι Κορτέζι της GAM Investment βλέπει στην αντίδραση των αγορών παραλληλισμούς με το ταξίδι που είχε κάνει το 1997 ο τότε Πρόεδρος της Βουλής ΗΠΑ Νιούτ Γκίνγκριτς.

  Ο  Hang Seng και το χρηματιστήριο της Ταϊβάν είχαν υποχωρήσει τότε πριν από την επίσκεψη αλλά ανέκαμψαν στη συνέχεια. Αυτή τη φορά, οι μετοχές σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν κινήθηκαν πτωτικά πριν από το ταξίδι της Πελόζι.

  Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν "μπορεί να κρατήσουν τους επενδυτές σε εγρήγορση", επισημαίνει, αλλά "το κλίμα στην αγορά θα ανακάμψει μόλις τελειώσουν".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ