Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Αυγ-2022 11:12

  Διορθώνει σήμερα το Χρηματιστήριο

  Διορθώνει σήμερα το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Διορθωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από ένα ακόμη σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεις αφήνει χώρο στους πωλητές να ενθυλακώσουν μέρος των κερδών τους, αλλά χωρίς να χάνει τα επίπεδα των 860 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,43% στις 860,10 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,41% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.080,07 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,70% στις 548,05 μονάδες.

  Μπορεί ο θετικός απολογισμός να μην είναι πολύ μεγάλος, αλλά από τις 15 Ιουλίου το ΧΑ έχει καταγράψει μόλις μία πτωτική συνεδρίαση, φτάνοντας από τις 794 μονάδες στις 860 μονάδες σήμερα. Και αυτή η πτωτική συνεδρίαση ήταν μόλις της τάξεως του 0,13%, με την ανάγκη κατοχύρωσης των κερδών να ενισχύεται, καθώς και το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει εύθραυστο.

  Επίσης, μπορεί αυτή η πορεία να συνοδεύτηκε και με την ανάκαμψη των διεθνών αγορών, αλλά το ΧΑ έδειξε "χαρακτήρα" σε αυτό τον "μισό Ιούλιο", καταγράφοντας στο δεκαπενθήμερο κέρδη άνω του 8% (+5% σε όλο τον μήνα). Και όπως σχολιάζουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, η βραχυπρόθεσμη πορεία θα μπορούσε να είναι καλύτερη εάν προστεθούν και τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι μεγάλες εισηγμένες, με τις Alpha Bank και Πειραιώς να αναμένονται σήμερα και αύριο.

  Η αγορά δεν διαθέτει μόνο τα "εταιρικά καύσιμα" για να ανακάμψει προς τις 900 μονάδες, και σίγουρα πάνω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών στις 866 μονάδες, αλλά έχει και το "προνόμιο" (αυτή τη φορά) να βρίσκεται σε μια οικονομία που έχει αποκτήσει αναπτυξιακή δυναμική. Και μπορεί αυτή η δυναμική να έχει ρίξει ρυθμούς, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά είναι σε καλύτερη τροχιά από ό,τι βρίσκονται άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Συν του ότι έχει και το δίχτυ προστασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως φαίνεται και στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στο 2,84% σήμερα.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή χάνει 2,52%, με τις Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Eurobank, Motor Oil και Πειραιώς να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Κοντά στο -1% βρίσκονται και οι ΕΛΧΑ, ΕΛληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Alpha Bank και Μυτιληναίος.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Τιταν, Quest, Aegean, Coca Cola και Βιοχάλκο, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ