Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Αυγ-2022 17:31

  Άλμα στο Χρηματιστήριο με τις τράπεζες στο +6%

  Άλμα στο Χρηματιστήριο με τις τράπεζες στο +6%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο άρχισε τον Αύγουστο το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σημείωσε ισχυρά κέρδη με τη βοήθεια πρωτίστως του τραπεζικού κλάδου που πρωτοστάτησε στη δοκιμασία κρίσιμων τεχνικών επιπέδων, τα οποία μπορεί να έβαλαν στοπ αλλά δόθηκε μήνυμα βελτίωσης του κλίματος.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,50% στις 863,81 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 854,56 μονάδων (+0,41%) και 868,90 μονάδων (+2,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 58,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,95 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,88%, στις  2.088,63 μονάδες, ενώ στο +0,71% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.372,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,91% στις 551,93 μονάδες.

  Ισχυρά τα κέρδη των τραπεζών

  Με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει κέρδη που ξεπέρασαν το 6%, η εικόνα της αγοράς δεν θα μπορούσε παρά να δώσει ένα ισχυρό θετικό μήνυμα. Έτσι, η έναρξη του μήνα έφερε τον γενικό δείκτη στη ζώνη του κινητού μέσου των 200 ημερών, δηλαδή στις 866 μονάδες, η ανοδική διάσπαση της οποίας μπορεί να φέρει και αλλαγή της τάσης μεσοπρόθεσμα, ώστε να δει με μεγαλύτερες αξιώσεις η αγορά το ορόσημο των 900 μονάδων.

  Αυτή η εβδομάδα θα δώσει επίσης σημαντικούς λόγους τοποθετήσεων ή πωλήσεων, καθώς ολοκληρώνεται η περίοδος των αποτελεσμάτων. Έτσι πριν μπούμε στον σκληρό πυρήνα της εποχικής συρρίκνωσης των συναλλαγών, ίσως δούμε αξιοσημείωτες κινήσεις από τα εναπομείναντα χαρτοφυλάκια. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά δείχνοντας ότι η ελληνική οικονομία και παράλληλα οι εισηγμένες είναι σε μία φάση που δύσκολα μπορούν να ανακόψουν την ανοδική πορεία των αποτελεσμάτων τους.

  Τεχνικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε το χάσμα στις 862 μονάδες σε πρώτη φάση, με μια κατοχύρωση να τον φέρνει στην κρίσιμη ζώνη των 866 μονάδες. Μια κατοχύρωση και μόνο μπορεί άμεσα να δώσει συνέχιση της κίνησης στην ζώνη των 880 μονάδες.

  Ο FTSE 25 διαπέρασε τον πρώτο πολύ σημαντικό στόχο των 2.090 μονάδων, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για τις 2.140 μονάδες. Η ζώνη των 2.004 - 2.014 μονάδων είναι κοντινή στήριξη.

  Ο τραπεζικός σαφώς έχει μείνει πίσω και μπορεί να πάρει τη σκυτάλη της κίνησης και να δώσει μαζεμένη την κίνηση, όπως μας έχει συνηθίσει. Οι 570 μονάδες είναι ο ουσιαστικός στόχος με τις 514 μονάδες να είναι στήριξη.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank ξεχώρισε με το +6,91% που κατέγραψε, όπως και οι Eurobank, Titan, Πειραιώς και Εθνική με τα άνω του 5% κέρδη τους. Η άνοδος σε ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο ξεπέρασε το 3%, ενώ σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil το 2%.

  Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Λάμδα, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και Aegean. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola και ΟΤΕ, ενώ η Quest έχασε 2,05% και η Jumbo έκλεισε στο -2,44%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ