Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Αυγ-2022 10:29

  Ευρωαγορές: "Ποδαρικό" στον Αύγουστο με συγκρατημένα κέρδη

  Ευρωαγορές: "Ποδαρικό" στον Αύγουστο με συγκρατημένα κέρδη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.00

  Με συγκρατημένες κινήσεις σε θετικό έδαφος μπαίνουν στον Αύγουστο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την επενδυτική διάθεση να διατηρείται σε θετικό momentum μετά τα ισχυρά κέρδη που εμφάνισαν οι ευρωαγορές την Παρασκευή αλλά και συνολικά τον Ιούλιο που κατέγραψαν την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2020 με "άλμα" 6,3%. 

  Οι επενδυτές συνεχίζουν να σταθμίζουν το μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων καθως και τα μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται στην Ευρώπη. Μετά τα στοιχεία της Eurostat την περασμένη εβδομάδα που έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να αναπτύσσεται το δεύτερο τρίμηνο του 2022, παρά τις έντονες πιέσεις από την ενεργειακή κρίση και το ράλι του πληθωρισμού, σήμερα ανακοινώθηκε πως η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Ιούλιο, με τα εργοστάσια να αναγκάζονται να αποθηκεύουν απούλητα αγαθά εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η ευρωζώνη μπορεί να περιέλθει σε ύφεση.

  Ειδικότερα, ο ΡΜΙ μεταποίησης της S&P υποχώρησε στις 49,8 μονάδες τον Ιούλιο από τις 52,1 μονάδες τον Ιούνιο, οριακά υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 49,6 μονάδες, αλλά για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, από τον Ιούνιο του 2020.

  Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, που θεωρείται καλή ένδειξη της οικονομικής υγείας, διαμορφώθηκε σε χαμηλό άνω των δύο ετών, στις 46,3 μονάδες, ενώ τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 49,3 μονάδες.

  Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη Eurostat στο β' τρίμηνο το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο, ενώ σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 8,9% τον Ιούλιο από 8,6% τον Ιούνιο. 

  Επιπλέον, αμετάβλητη στο 6,6% παρέμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς η δραστηριότητα προσλήψεων παραμένει ανθεκτική παρά την χαμηλότερη ζήτηση, τις υψηλότερες τιμές και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

  Στο πεδίο των αποτελεσμάτων, η HSBC Holdings ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη, ενώ δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την καταβολή τριμηνιαίων μερισμάτων το επόμενο έτος, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την έκκληση του μεγαλύτερου μετόχου για διάσπαση.

  Επιπλέον, η Heineken ανακοίνωσε υψηλότερα του αναμενόμενου κέρδη α΄ εξαμήνου, καθώς οι καταναλωτές αγόρασαν περισσότερη μπύρα παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία παγκοσμίως περιέκοψε τον στόχο για το περιθώριο το 2023, καθώς το κόστος αυξήθηκε.

  Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 προσθέτει 0,18% στις 439 μονάδες, βρίσκοντας στήριξη στις τράπεζες που προσθέτουν 2%, ενώ ο κλάδος της υγείας σημειώνει πτώση της τάξης του 0,5%.

  Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,36% στις 13.530 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,3% στις 6.470 μονάδες, ενώ ο βρετανικός  FTSE 100 σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,4% στις 7.450 μονάδες.

  Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1,54% στις 22.750 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται οριακά στις 8.160 μονάδες.

  Στις επιμέρους μετοχές η Pearson κάνει άλμα άνω του 6,6% και βρίσκεται στην κορυφή του Stoxx 600, αφού η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου, ενώ η HSBC κερδίζει 6%.

  Στον πυθμένα, η σουηδική εταιρεία ακινήτων SBB υποχωρεί άνω του 6% μετά την υποβάθμιση της μετοχής από την Goldman Sachs από "ουδέτερη" σε "sell".

  Σε άλλα μάκρο της ημέρας, πτώση κατά 8,8% -τη μεγαλύτερη από το 1994- κατέγραψε η κίνηση στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία κατά τον Ιούνιο, καθώς η επίδραση του πληθωρισμού στις τιμές των προϊόντων είναι πλέον αισθητή.

  Ανοδικά κινούνται τα περισσότερα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού τη Δευτέρα, στον απόηχο των στοιχείων για την κινεζική εργοστασιακή δραστηριότητα η οποία αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Ιούλιο, σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα, καθώς χαλάρωσαν οι αυστηροί περιορισμοί στη χώρα για τον κορονοϊό, ή περιορίστηκαν σε λιγότερο σημαντικές οικονομικά περιοχές στη χώρα, μειώνοντας τον οικονομικό αντίκτυπο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ