Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Αυγ-2022 08:23

  A-Quant: Οι αποφάσεις της Fed και οι φόβοι για ύφεση κινούν τις αγορές

  Σε πλάγια.. ισορροπία το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με σημαντικές εκπλήξεις διενεργήθηκε η συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, την περασμένη Τετάρτη. 

  Η ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών αύξησε τα επιτόκια κατά 0.75% όπως αναμενόταν αλλά στη συνέντευξη Tύπου ο επικεφαλής της Τράπεζας Jerome Powell δήλωσε πως τα επιτόκια έχουν φτάσει σ’ ένα ουδέτερο επίπεδο και πώς η σφιχτότερη νομισματική πολιτική θα αρχίσει να επιβραδύνεται. 

  Αυτές οι δηλώσεις ψαλίδισαν τις προσδοκίες για επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους της τάξης του 3.5%-4% κατά τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα. Τα άμεσα αποτελέσματα ήταν η αποδυνάμωση του δολαρίου και η άνοδος των δεικτών μετοχών.

  Αυτές οι αποφάσεις και τα πλάνα της Fed συνέχισαν να επηρεάζουν τις αγορές μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έστω και αν το Αμερικανικό ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου ανακοινώθηκε αρνητικό, συνεχίζοντας το αρνητικό πρόσημο του πρώτου τριμήνου, το οποίο τεχνικά σημαίνει ύφεση για την αμερικανική οικονομία.

  Κάτι τέτοιο βέβαια αποκρούεται από τις δηλώσεις Jerome Powell, Janet Yellen και Joe Biden, οι οποίοι βάσει των δηλώσεων τους, θεωρούν πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

  Παρά την αποδυνάμωση του δολαρίου, το ευρώ δεν μπόρεσε να επωφεληθεί και να αναπτύξει ισχυρή ανοδική τάση γιατί και η Ευρώπη εμφάνισε αδύναμη μακροοικονομική εικόνα.

  Η καταναλωτική εμπιστοσύνη και το επενδυτικό συναίσθημα ανακοινώθηκαν σε έντονα αρνητικό έδαφος, ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 8.9%, που αποτελεί νέο υψηλό πολλών δεκαετιών.

  Μοναδική θετική έκπληξη ήταν η αύξηση του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο στην Ευρωζώνη κατά 4% αλλά οι εξελίξεις με την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία για τα δύο επόμενα τρίμηνα. 

  Η αποδυνάμωση του δολαρίου και η νέα γραμμή στη νομισματική πολιτική της Fed βοήθησαν και τα εμπορεύματα να ανακάμψουν, με τον χρυσό και το πετρέλαιο να σημειώνουν κέρδη αυτήν την εβδομάδα. Ισχυρή ήταν η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, με το αμερικανικό 10ετές να πέφτει στο 2.65%. 

  Θυμίζουμε ότι πριν μερικές εβδομάδες είχε ανέλθει στο 3.5%. Τα νέα από τη Fed βοήθησαν το Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα να ανακάμψουν, αποδεικνύοντας ότι πλέον έχει δημιουργηθεί μία ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των κρυπτονομισμάτων και των υπολοίπων αγορών.

  Το κεντρικό θέμα της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε είναι η ανακοίνωση της αγοράς εργασίας και της ανεργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (NFPs) που θα δώσει μία καλύτερη εικόνα της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας. Ακολουθούν σε σημαντικότητα η απόφαση για τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ανακοινώσεις των δεικτών ΡΜΙ σε πολλές οικονομίες του κόσμου και οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία και Ευρωζώνη.

  SP500

  Με ανοδικές τάσεις έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,132 μονάδες και κέρδη που προσέγγισαν το 4.30%. Η πρόσφατη απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά 0.75% καθησύχασε κάπως τις αγορές που ανέμεναν σε κάποιο βαθμό μεγαλύτερη αύξηση. Περισσότερο καθησυχαστικό γεγονός όμως ήταν η ομιλία του επικεφαλής της Fed Jerome Powell που ακολούθησε την απόφαση, στην οποία έγινε λόγος για επιβράδυνση στην περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων και στη σφιχτή νομισματική πολιτική. Οι αγορές δε δείχνουν να θορυβήθηκαν ούτε από το αρνητικό ΑΕΠ των ΗΠΑ όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη και οι δηλώσεις αρκετών κεντρικών τραπεζιτών ήταν προς την καθησυχαστική κατεύθυνση. Σε θετικό κλίμα συνεχίζονται και οι συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου Joe Biden με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping, έστω κι αν υπάρχουν κάποιες αντεγκλήσεις και λεκτικές υπερβολές, κυρίως από την κινεζική πλευρά. Ευνοϊκό άνεμο έδωσαν στο δείκτη επίσης και οι ανακοινώσεις των κερδών των εταιρειών του, με την Apple και την Amazon να ξεπερνούν τις προσδοκίες. Με όλες αυτές τις παραμέτρους, ο SP500 έκλεισε έναν από τους πιο κερδοφόρους μήνες των τελευταίων ετών αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, κυρίως το ενεργειακό, υφίστανται ακόμη και δεν αποκλείεται να υπάρξουν διορθώσεις προς τις 4,000 μονάδες.

  DAX40

  Ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 13,538 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 2.85%. Ο δείκτης ευνοήθηκε από το γενικότερα θετικό κλίμα που επικράτησε στις αγορές μετοχών, κυρίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και δείχνει να αντιδρά ανοδικά μετά τα χαμηλά που σημείωσε κοντά στις 12,400 μονάδες, πριν μερικές εβδομάδες. Ενθαρρυντικό είναι πως η άνοδος αυτή συντελέστηκε σε μία εβδομάδα αρνητικών ανακοινώσεων για τη Γερμανία: το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε, ο πληθωρισμός καλπάζει στο 8.5%, εμφανίζονται απώλειες στις θέσεις εργασίας και το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του 2022 ήταν στο 0%, αρκετά κάτω από το 0.8% του 1ου τριμήνου. Αρκετές γερμανικές εταιρείες ανακοίνωσαν εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά η πτωτική τάση δεν έχει ακόμα ανατραπεί και έτσι ο δείκτης είναι ευάλωτος σε διορθωτικές κινήσεις, ειδικά αν υπάρξει απώλεια της στήριξης των 13,000 μονάδων.

  FTSE100

  Ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,398 μονάδες, έχοντας κέρδη πάνω από 2.80%. Ο δείκτης ενισχύθηκε από το γενικότερο θετικό κλίμα αλλά και από τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν βρετανικές εταιρείες, κυρίως από τον τραπεζικό και τον μεταλλευτικό κλάδο. Σημαντικές εταιρείες όπως η British Airways, η Astra Zeneca και η National Westminster Bank είχαν σημαντική κερδοφορία και καθησύχασαν τις αγορές που ταλανίζονται από ισχυρό ενδεχόμενο ύφεσης. Μια πιθανή ύφεση με τόσο υψηλό πληθωρισμό, όπως αυτός που υφίσταται το Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για την οικονομία της χώρας. Το κλίμα πάντως βελτιώθηκε και έτσι ο FTSE100 βρέθηκε μια ανάσα από τις 7,400 μονάδες. Αρκετοί αναλυτές βλέπουν περαιτέρω άνοδο προς τις 7,640 μονάδες αλλά τυχόν επιστροφή κάτω από τις 7,200, μάλλον θα επαναφέρει την απαισιόδοξη πλευρά των αγορών.

  Χρυσός

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό ( 2η κατά σειρά), με κλείσιμο στα $1,783 και κέρδη κοντά στο 2.30%. Το αδύναμο δολάριο, στο οποίο αποτιμάται ο χρυσός και έχει συνήθως αντίστροφη συσχέτιση, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας της ανόδου. Ο άλλος παράγοντας έχει να κάνει με τις αποδόσεις των ομολόγων που είναι ανταγωνιστικά προϊόντα προς τον χρυσό. Οι αποδόσεις είχαν σημαντική αποκλιμάκωση και έτσι μερίδα των επενδυτών στράφηκε προς άλλα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Οι ανακοινώσεις της τρέχουσας εβδομάδας στις ΗΠΑ, κυρίως των δεικτών ΡΜΙ και της αγοράς εργασίας, θα καταδείξουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και θα επηρεάσουν τις τιμές του χρυσού σε σημαντικό βαθμό. Η περιοχή τιμών γύρω από τα $1,785 είναι σημαντική γιατί μια συμπαγής ανοδική διάσπαση μπορεί να ενισχύσει κι άλλο τον χρυσό, προς την επόμενη αντίσταση στα $1,880. Αντιθέτως, κάτω από τα $1,750, ο χρυσός είναι μάλλον ευάλωτος σε πτωτικές κινήσεις.

  Πετρέλαιο

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $98.12, με κέρδη κοντά στο 3.20%. Οι ανακοινώσεις της Fed για λιγότερο επιθετική πολιτική στην αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, έδωσε ανάσες στο πετρέλαιο. Καθοριστικός παράγοντας όμως ήταν η ανακοίνωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, που μειώθηκαν κατά 4.5 εκ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνοντας πως η ζήτηση παραμένει μεγάλη, παρά τις υψηλές τιμές. Στην προγραμματισμένη συνάντηση του ΟΠΕΚ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, δεν αναμένεται αλλαγή πλάνων και μάλλον θα διατηρηθεί η παραγωγή πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα, παρόλες τις παραινέσεις των ΗΠΑ και του προέδρου Biden προσωπικώς, για αύξηση της παραγωγής προκειμένου να ελεγχθούν οι τιμές. Όσο πάντως οι τιμές διατηρούνται κάτω από τα $100, τόσο υπάρχει η αίσθηση για περαιτέρω αποκλιμάκωση, με τις επόμενες στηρίξεις να είναι στα $95, στα $93 και στα $90.50.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.0209 και έκλεισε στο 1.0226. Είδαμε μία ισορροπία μεταξύ των δύο νομισμάτων, ευρώ και αμερικανικού δολαρίου. Το δολάριο αποδυναμώθηκε εμφανώς μετά τις εξελίξεις από την Fed, σύμφωνα με τις οποίες τα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες στο τέλος του έτους, θα είναι εμφανώς χαμηλότερα  από ότι οι αγορές ανέμεναν. Πιέσεις στο δολάριο άσκησε και η αρνητική ανακοίνωση του αμερικανικού ΑΕΠ.  Το νόμισμα της Ευρώπης πάντως δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από αυτές τις εξελίξεις γιατί τα σημάδια για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι αποθαρρυντικά. Ο πληθωρισμός καλπάζει, το επενδυτικό συναίσθημα και η ψυχολογία των αγορών είναι αρνητικά και κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το αν η Ευρώπη θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των πολιτών της σε ενέργεια αυτό το χειμώνα. Μπαίνοντας σιγά-σιγά στην καρδιά του καλοκαιριού είναι λογικό ο όγκος συναλλαγών να μειωθεί και ίσως δούμε αυξημένη μεταβλητότητα. Το κεντρικό θέμα αυτής της εβδομάδας θα είναι η ανακοίνωση των NFPs Στις ΗΠΑ και με δεδομένη την αδυναμία του ευρώ και τα δομικά προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, κάθε ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου αναμένεται να ωθήσει  την ισοτιμία χαμηλότερα.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.1994 και έκλεισε στο 1.2181. Το αμερικανικό νόμισμα υπέστη απώλειες για δεύτερη συνεχή εβδομάδα και για δεύτερη συνεχή εβδομάδα η βρετανική στερλίνα μπόρεσε να αναπτύξει μία μίνι ανοδική τάση και να εμφανίσει κέρδη. Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Jerome Powell, ψαλίδισε τις προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας για επιτόκια της τάξης του 4% στο τέλος του έτους. Σε αντίθεση με αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0.50% στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας αυτή την εβδομάδα και αυτή η απόκλιση της συμπεριφοράς μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών δημιουργεί την ανοδική τάση για την ισοτιμία. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε άλλες μακροοικονομικές ανακοινώσεις την εβδομάδα που μας πέρασε και εκτός από τα επιτόκια, δεν υπάρχουν σημαντικές ανακοινώσεις και την τρέχουσα εβδομάδα. Οι δηλώσεις του Andrew Bailey, επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, για τις προθέσεις της τράπεζας το προσεχές διάστημα καθώς και η ανακοίνωση της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή θα έχουν το σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση της στάσης και της μεταβλητότητας  του GBPUSD και αν δούμε τιμές πάνω από το 1.2330, τότε η μίνι ανοδική τάση δεν αποκλείεται να συνεχιστεί περαιτέρω.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Έντονα πτωτικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το USDJPY, με άνοιγμα στο 136.11 και κλείσιμο στο 133.21. Είναι αξιοσημείωτο πως η πτώση αυτή συντελέστηκε παρότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας στην ανακοίνωση της για τη νομισματική της πολιτική την περασμένη Τρίτη, αποφάσισε να συνεχίσει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική και τα αρνητικά επιτόκια. Κρίσιμοι παράγοντες όμως οι οποίοι επηρέασαν έντονα την ισοτιμία και την οδήγησαν σε πτωτική τάση, ήταν η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου και η μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων. Το αμερικανικό 10ετές έφτασε στα επίπεδα του 2.65%, αρκετά κάτω από το κρίσιμο επίπεδο του 3%. Στα υπόλοιπα νέα της οικονομίας της Ιαπωνίας, ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και κινείται κοντά στο 2.5% ενώ μικρή άνοδο εμφάνισε η ανεργία, από το 2.5%, στο 2.6%. Τέλος, εντυπωσιακή ήταν η επίδοσή της ιαπωνικής οικονομίας στη βιομηχανική παραγωγή η οποία αυξήθηκε κατά 8.9% τον Ιούνιο, ανακάμπτοντας εντυπωσιακά. Η ισοτιμία έφτασε πολύ κοντά στην κρίσιμη αντίσταση του 131.50 και τυχόν καθοδική διάσπαση αυτών των επιπέδων μπορεί να την βυθίσει ακόμα περισσότερο. Χρειάζεται ανοδική αντίδραση πάνω από το 137, ώστε η ανοδική τάση που έχει διαμορφωθεί εδώ και αρκετούς μήνες να σταματήσει να αλλοιώνεται.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 138.97 και έκλεισε στο 136.23. Η ισοτιμία απομακρύνθηκε αρκετά από την τιμή – ορόσημο του 140 αφού το ευρώ είχε μια πολύ αναιμική εικόνα μετά τις απογοητευτικές οικονομικές ανακοινώσεις σε Ευρωζώνη και Γερμανία. Το ιαπωνικό νόμισμα δεν έχει καλύτερη εικόνα αφού η συνεχιζόμενη χαλαρή νομισματική πολιτική από της Τράπεζα της Ιαπωνίας, αποδυναμώνει το γιεν αλλά καθοριστικό ρόλο έχουν τον τελευταίο καιρό οι αποδόσεις των ομολόγων. Το γερμανικό 10ετές υποχώρησε για 3η κατά σειρά εβδομάδα και σε αυτό το διάστημα έχει χάσει το 38% της αξίας του, υποχωρώντας από το 1.33%, στο 0.82%. Η επόμενη κρίσιμη στήριξη για το EURJPY είναι στο 132.65 και αυτός είναι ο στόχος αρκετών πωλητών της ισοτιμίας.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Έντονα πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8505 και έκλεισε στο 0.8393. Το ευρώ με την αδυναμία του, βάσει της αρνητικής μακροοικονομικής εικόνας στην Ευρώπη και η στερλίνα που ενισχύθηκε λόγω της προσμονής των αγορών για αύξηση των επιτοκίων αυτήν την εβδομάδα από την Τράπεζα της Αγγλίας, επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Η ισοτιμία απομακρύνθηκε από το 0.85 και δεν αποκλείεται να προσεγγίσει ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, αν αυτή η εικόνα των δύο νομισμάτων συνεχιστεί.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.2917 και έκλεισε στο 1.2794. Το αδύναμο αμερικανικό νόμισμα, επέτρεψε στην ισοτιμία να κινηθεί χαμηλότερα για 2η εβδομάδα κατά σειρά ενώ αυτή η κίνηση είχε αρωγό και την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου που συνήθως συσχετίζεται με το δολάριο του Καναδά. Στα θετικά για το καναδικό νόμισμα, συγκαταλέγεται και η ανακοίνωση του ΑΕΠ της χώρας για το Μάιο στο 0%, δεδομένου ότι οι αγορές ανέμεναν αρνητικό νούμερο. Οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα (κυρίως της αγοράς εργασίας), η ανακοίνωση της ανεργίας στον Καναδά και φυσικά οι τιμές του πετρελαίου, αναμένεται να δώσουν τον τόνο για την τάση και τη μεταβλητότητα του USDCAD και αυτήν την εβδομάδα. Τυχόν ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος μπορεί να επαναφέρει την ισοτιμία προς το 1.30 και πάλι.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Πτωτική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9614 και το κλείσιμο στο 0.9513. Το αμερικανικό νόμισμα με την πτωτική του τάση, κυρίως μετά τη Fed την Τετάρτη, είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της ισοτιμίας προς την περιοχή τιμών του 0.95, όπου είχε ξαναβρεθεί πριν μερικές εβδομάδες, όταν η Τράπεζα της Ελβετίας είχε αυξήσει αιφνίδια τα επιτόκια. Οι λιανικές πωλήσεις στην Ελβετία αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 1.2% αλλά ο δείκτης KOF που μετράει μελλοντικές τάσεις και την οικονομική δραστηριότητα, ανακοινώθηκε στο 90.1, πολύ κάτω από το 95.2 που εκτιμούσαν οι αναλυτές. Η εικόνα στην Ελβετία ήταν λοιπόν ανάμεικτη, αφήνοντας χώρο στο δολάριο να πάρει τα ηνία όσο αφορά στην ισοτιμία. Είναι λογικό λοιπόν πως μια νέα ενδυνάμωση του δολαρίου, μπορεί να ωθήσει την ισοτιμία σε υψηλότερα επίπεδα, μακριά από την κρίσιμη στήριξη του 0.95. Τυχόν απώλεια του 0.95 πάντως, μάλλον θα επιτείνει την πτωτική τάση.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο άνοιξε στο 0.6919 και έκλεισε στο 0.6989. Η άνοδος θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη, βοηθώντας την ισοτιμία να υπερβεί το 0.70 αλλά η μακροοικονομική εικόνα της Αυστραλίας δεν το επέτρεψε. Ο πληθωρισμός ανακοινώθηκε στο 6.1% το 2ο τρίμηνο του 2022, ελαφρώς κάτω από τις εκτιμήσεις των αγορών και έτσι δημιουργούνται πεποιθήσεις πως η Τράπεζα της Αυστραλίας θα είναι ηπιότερη ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων. Μία πρώτη αύξηση κατά 0.50%, αναμένεται την Τρίτη και αυτό το γεγονός είναι το σημαντικότερο για το νόμισμα της χώρας αυτήν την εβδομάδα. Οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά μόλις 0.2%, κάτι που δείχνει πως η οικονομία συνεχίζει και έχει προβλήματα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκαν οι δείκτες ΡΜΙ στην Κίνα, με ανάμεικτο πρόσημο και έτσι δεν υπάρχει σημαντική μεταβολή για την ισοτιμία. Αν το αμερικανικό δολάριο ενισχυθεί με βάση τις προσδοκίες των ανακοινώσεων για τις ΗΠΑ και όσο το AUDUSD είναι κάτω από το 0.70, το σενάριο για επαναφορά στην πτωτική τάση κερδίζει πόντους.

  Bitcoin

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $23,323 με κέρδη κοντά στο 3.25%. Η άνοδος αυτή, στο μεγαλύτερο μέρος της, συντελέστηκε μετά την ανακοίνωση της Fed την Τετάρτη, για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ, που ώθησε ανοδικά γενικότερα τις αγορές. Στοιχειοθετείται συνεπώς ακόμη περισσότερο πως έχει αναπτυχθεί μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και των αγορών μετοχών και περισσότερο του τεχνολογικού κλάδου. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται γενικά θετική γιατί αποτρέπει τις έντονες και απότομες μεταβολές στα κρυπτονομίσματα από εξωγενείς παράγοντες όπως π.χ. δηλώσεις επιφανών κατόχων Bitcoin κλπ. Το Bitcoin είχε έναν θετικό μήνα, ξεκινώντας κάτω από τα $20,000 και καταφέρνοντας να σταθεροποιηθεί πάνω από τα $22,000. Η κρισιμότερη αντίσταση παραμένει κοντά στα $24,500 και μία συμπαγής ανοδική διάσπαση πάνω από αυτά τα επίπεδα, μπορεί να αποτελέσει προάγγελο για ακόμη υψηλότερες τιμές.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ