Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Ιουλ-2022 16:03

  Bank of America: Παραδόθηκαν άνευ όρων οι επενδυτές στις μετοχές - Σε επίπεδα 2008 η απαισιοδοξία

  BofA: Η πτώση της Wall Street έχει πολύ δρόμο ακόμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί ούτε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έχουν μειώσει την έκθεση σε πιο ριψοκίνδυνα assets οι επενδυτές, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα διαχειριστών κεφαλαίων της Bank of America, μια ένδειξη συνθηκολόγησης άνευ όρων εν μέσω "φριχτού" outlook κατά την αμερικανική τράπεζα.

  Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τα επιχειρηματικά κέρδη έχουν βυθιστεί σε ιστορικό χαμηλό, ενώ οι προσδοκίες για ύφεση βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μετά τον Μάιο του 2020 της πανδημίας, επισημαίνουν στο σημείωμά τους οι αναλυτές της BofA με επικεφαλής τον Michael Hartnett.

  Την ίδια ώρα, η κατανομή των επενδύσεων σε μετοχές υποχώρησε σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2008, ενώ αντίθετα η έκθεσή τους σε μετρητά αυξήθηκε στο υψηλότερο από το 2001. 

  Σύμφωνα επίσης με την έρευνα, το 58% των διαχειριστών κεφαλαίων δήλωσαν ότι αναλαμβάνουν χαμηλότερο από το συνηθισμένο ρίσκο, ένα επίπεδο ρεκόρ που ξεπέρασε την αντίστοιχη μέτρηση κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

  Bank of America: Παραδόθηκαν άνευ όρων οι επενδυτές - Σε επίπεδα 2008 η απαισιοδοξία

  Η έρευνα της Bank of America, που περιελάμβανε 259 συμμετέχοντες με 722 δισ. δολάρια υπό διαχείριση και διενεργήθηκε την εβδομάδα έως τις 15 Ιουλίου, έδειξε ότι ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος θεωρείται  πλέον ο υψηλός πληθωρισμός, ακολουθούμενος από την παγκόσμια ύφεση, τις επιθετικές κεντρικές τράπεζες και τα συστημικά πιστωτικά γεγονότα.

  Την ίδια ώρα,  ωστόσο, οι περισσότεροι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι χαμηλότερος το επόμενο έτος, κάτι που σημαίνει χαμηλότερα επιτόκια.

  Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν επίσης τη μαζική φυγή φέτος από assets υψηλού κινδύνου, η οποία οδήγησε τον δείκτη S&P 500 σε bear market και έφερε στις ευρωπαϊκές μετοχές το πλέον πτωτικό τους εξάμηνο από το 2008.

  Παρόλο που εντοπίζεται ξανά μια αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πιθανώς να φτάνει την κορύφωσή του, το επενδυτικό συναίσθημα παραμένει συγκρατημένο με τους κινδύνους γύρω από ενδεχόμενη οικονομική συρρίκνωση να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εντείνει επίσης την αβεβαιότητα.

  Σύμφωνα δε με τους αναλυτές της Bank of America, ο ειδικός δείκτης bull & bear της τράπεζας παραμένει σε ένδειξη "max bearish", κάτι που θα μπορούσε όμως να συνιστά σήμα βραχυπρόθεσμου ράλι.

  "Τα θεμελιώδη μεγέθη του δεύτερου εξαμήνου του 2022 είναι φτωχά, αλλά το κλίμα δείχνει ράλι τις επόμενες εβδομάδες σε μετοχές/πιστωτικά assets", έγραψαν οι αναλυτές της τράπεζας.

  Σε άλλα στοιχεία της έρευνας:

  - Οι επενδυτές είναι εξαιρετικά long σε μετρητά και αμυντικούς κλάδους, όπως των βασικών ειδών, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και της υγειονομικής περίθαλψης. Αντίθετα, είναι έντονα short στις μετοχές, ιδιαίτερα εκείνες της ΕΕ, και γενικότερα των τραπεζών, της τεχνολογίας και της λιανικής, ενώ έχουν επίσης μειώσει την έκθεσή τους στις πρώτες ύλες.

  - Πιο δημοφιλείς συναλλαγές είναι long στο δολάριο ΗΠΑ, long σε πετρέλαιο και εμπορεύματα, long σε στοιχεία ESG, long σε μετρητά και short σε ομόλογα των ΗΠΑ.

  - Μεταξύ των περιοχών, οι επενδυτές είναι πιο bear σε Ευρωζώνη και Ιαπωνία

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ