Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιουλ-2022 11:02

  Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:27

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στο κενό πέφτει για ακόμη μία φορά η προσπάθεια στο Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει τις αντιστάσεις του, με τους αγοραστές να αναδιπλώνονται και πάλι αφήνοντας "χώρο" στις εντολές πώλησης να υπερισχύσουν.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,19% στις 801,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.920,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,96% στις 462,63 μονάδες.


  Οι πιέσεις σε συγκεκριμένους τίτλους και με χαμηλό τζίρο είναι η εικόνα που επικρατεί πλέον στη Λ. Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη και πάλι να αναδιπλώνεται μετά την πρωινή "επίσκεψη" στις 808 μονάδες. Αν και έχει κάποια στηρίγματα, αυτά δεν είναι, όπως φαίνεται, ικανά να οδηγήσουν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα, μια κίνηση την οποία χρειάζεται προκειμένου να μη αναιρέσει την πρόσφατη ανοδική του κίνηση.

  Βέβαια, οι προσδοκίες ήταν πολύ χαμηλές για την ισχύ της πρωινής κίνησης, καθώς οι traders παραμένουν ιδιαιτέρως προσεκτικοί στο που τοποθετούνται και τι κίνδυνο προσθέτουν στα χαρτοφυλάκια τους, δεδομένου του ότι ο βαθμός αβεβαιότητας είναι πολύ υψηλός. 

  Αυτό πάντως που κυριαρχεί στους κύκλους των επενδυτών πολύ έντονα τις τελευταίες ημέρες, αν και αποτελεί talk of the town σχεδόν όλο το 2022, είναι το ενεργειακό κόστος που καλούνται να πληρώσουν επιχειρήσεις και καταναλωτές. Και μπορεί μέχρι τώρα η κατάσταση να έδειχνε αρνητικά σε κάθε περίπτωση, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις με το κλείσιμο λόγω συντήρησης του Nord Stream έχει θολώσει το τοπίο και για το υπόλοιπο του έτους. 

  Επίσης, ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει να διαχειριστεί τη σοβούσα ενεργειακή κρίση, λόγω άλλωστε και του μείγματος της παραγωγής της, η κατάσταση στην Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και όλα αυτά την ώρα που το ευρώ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών, ρίχνοντας συνεχώς νερό στο μύλο του πληθωρισμού. Σε ένα τέτοιο λοιπόν περιβάλλον είναι δύσκολο η ΕΚΤ να κρατήσει χαλαρή τη νομισματική της πολιτική, κάτι που έχει ανάγκη η Ελλάδα. 

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του -1% κινούνται οι Alpha Bank, Jumbo, Titan, Eurobank και Λάμδα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Quest, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Σαράντης, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ.

  Στον αντίποδα, τα κέρδη σε ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΔΕΗ ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Πειραιώς, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή είναι η ΕΛΧΑ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ