Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Ιουλ-2022 23:25

  Τέταρτη ημέρα απωλειών στη Wall Street υπό το βάρος του πληθωρισμού

  Η εντεινόμενη επιθετικότητα του Πούτιν 'βύθισε' τη Wall
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με απώλειες αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό σχεδόν 41 ετών τον Ιούνιο, λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

  Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έτρεξε τον προηγούμενο μήνα με τον θηριώδη ρυθμό του 9,1%, σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ανέμεναν επιτάχυνση μεν αλλά σημαντικά ηπιότερη, στο 8,8%.

  Ισχυρό "άλμα” κατέγραψε, όμως, και ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σκαρφαλώνοντας στο 5,9%, έναντι εκτιμήσεων ότι θα κυμανθεί στο 5,5%.

  Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ εμφάνισε αύξηση 1,3% σε σχέση με τον Μάιο, ενώ ο δομικός ΔΤΚ ενισχύθηκε κατά 0,7%, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 1,1% και 0,5% αντίστοιχα.

  Το συνεχιζόμενο πληθωριστικό "τσουνάμι”, όπως ήταν φυσικό ενέτεινε τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει ακόμη πιο επιθετικά τη νομισματική σύσφιξη, με στόχο να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα και να θέσει υπό έλεγχο την άνοδο των τιμών, γεγονός που σε συνδυασμό και με τους άλλους "αντίθετους ανέμους” -όπως οι νέοι περιορισμοί στην Κίνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία- φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο να εισέλθει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

  "Συνεχίζουμε να βλέπουμε νέα υψηλά ρεκόρ του πληθωρισμού και αυτό θα βαρύνει πολύ τις αγορές”, εξηγεί ο Greg Bassuk, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments. "Είδαμε ότι τον περασμένο μήνα ο ΔΤΚ υπερέβει τις προσδοκίες, ο Ιούνιος κατέληξε να εγείρει ανησυχίες για τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Και έτσι, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για ακόμη πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και ως εκ τούτου για την πιθανότητα επιδείνωσης των φόβων ύφεσης”.

  Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό πήραν την ανιούσα τα στοιχήματα ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της, κατά τη συνεδρίασή της αργότερα αυτόν τον μήνα, και μάλιστα μεγαλύτερο από την αύξηση κατά 0,75% που αποφάσισε τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες που δίνουν πλέον οι επενδυτές για μια αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης, στις 27 Ιουλίου που συνεδριάζει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed, εκτινάχθηκαν πάνω από το 80%, από μόλις 7,6% που ήταν την Τρίτη.

  Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν ξεκαθαρίσει άλλωστε την πρόθεσή τους να αυξήσουν τα επιτόκια έως το τέλος του έτους σε ένα επίπεδο που θα αρχίσει να περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα (περίπου στο 3,5%) και να διατηρήσουν την επιθετική τους προσέγγιση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έως ότου φανεί ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2%.

  Η κυβέρνηση Μπάιντεν, της οποίας η δημοτικότητα έχει πέσει κατακόρυφα ως απόρροια του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, είχε προειδοποιήσει εντός της εβδομάδας ότι η μέτρηση του Ιουνίου θα ήταν "εξαιρετικά αυξημένη", αλλά επιχείρησε να την υποβαθμίσει εκ των προτέρων, λέγοντας ότι τα στοιχεία καλύπτουν μια περίοδο πριν την απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας.

  Ωστόσο, το αφήγημα αυτό δεν φαίνεται να καθησυχάζει ιδιαίτερα την αγορά. Άλλωστε, εχθές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η άνοδος του πληθωρισμού εγκυμονεί "συστημικούς κινδύνους" για την οικονομία των ΗΠΑ.

  Οι επενδυτές τώρα εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα β’ τριμήνου, που ξεκινούν να ανακοινώνονται από αύριο, προκειμένου να δουν κατά πόσο η επέλαση του πληθωρισμού έχει επηρεάσει την εταιρική κερδοφορία, ενώ αναμένεται να εστιάσουν κυρίως στις προβλέψεις των αμερικανικών επιχειρήσεων για τα μεγέθη στο σύνολο της χρήσης, προκειμένου να δουν εάν η εικόνα των επιχειρήσεων είναι καλύτερη ή χειρότερη των εκτιμήσεων. 

  Οι αναλυτές αναμένουν περιορισμένη βελτίωση των εταιρικών κερδών, με τις μέσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών του S&P 500 κατά 4,3%, που θα είναι η πιο αδύναμη από τα τέλη του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από τρεις μήνες, οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 5,9%.

  Την αρχή θα κάνουν οι μεγάλες τράπεζες, με τις JPMorgan Chase και Morgan Stanley MS να ανακοινώνουν τα μεγέθη τους την Πέμπτη, και τις Citigroup και Wells Fargo να ακολουθούν την Παρασκευή.

  Δείκτες - στατιστικά

  Στο ταμπλό, πάντως, μετά το αρχικό σοκ που οδήγησε σε βουτιά άνω του 1%, οι δείκτες κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειές τους, με τον S&P 500 και τον τεχνολογικό Nasdaq μάλιστα να κινούνται πρόσκαιρα ακόμη και σε θετικό έδαφος, και να κλείσουν μακριά από τα χαμηλά ημέρας.

  Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones μετά την αρχική βουτιά άνω του 1%, ψαλίδισε σταδιακά τα κέρδη του, αλλά παρότι σταδιακά σχεδόν τα έσβησε δεν κατάφερε να κρατήσει τον βηματισμό του κι έτσι τερμάτισε 208,54 μονάδες ή 0,67 χαμηλότερα, στις 30.772,79 μονάδες.

  Με απώλειες αλλά όχι στα χαμηλά ημέρας έκλεισε και ο ευρύτερος S&P 500, ο οποίος ολοκλήρωσε την ημέρα στις 3.801,78 μονάδες, με πτώση 0,45%.

  Καλύτερη η εικόνα για τον Nasdaq, ο οποίος έκλεισε μόλις 0,15% χαμηλότερα, στις 11.247,58 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο τεχνολογικός δείκτης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προσπάθησε αρκετές φορές να διασφαλίσει το θετικό πρόσημο, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. 

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones, μόλις οκτώ έκλεισαν στο πράσινο. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν η Nike με +1,30%, η Home Depot με +0,72% και η Procter & Gamble με +0,66%, ενώ στον αντίποδα τις υψηλότερες απώλειες σημείωσαν οι τίτλοι των UnitedHealth (-2,56%), Boeing (-2,17%) και Walgreens Boots Alliance (-1,92%).

  Στις επιμέρους μετοχές, "άλμα” άνω του 7,8% σημείωσε ο τίτλος της Twitter, με την κατάθεση από την εταιρεία αγωγής σε βάρος του Έλον Μασκ, με την οποία επιδιώκει να αναγκάσει τον δισεκατομμυριούχο να ολοκληρώσει την πρόταση εξαγοράς του μέσου κοινωνικής δικτύωσης μετά την απόφαση του τελευταίου να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ