Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Ιουλ-2022 20:39

  Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός, παρά τις πρόσκαιρες πιέσεις λόγω του πληθωρισμού

  Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός, παρά τις πρόσκαιρες πιέσεις λόγω του πληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανοδικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης ο χρυσός, μετά από δύο ημέρες απωλειών, καθώς το πολύτιμο μέταλλο κατάφερε να σβήσει τις απώλειες που έγραψε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό σχεδόν 41 ετών τον Ιούνιο, αντλώντας ώθηση και από την υποχώρηση του δολαρίου.

  Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο 9,1% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν ότι ο δείκτης θα εμφανίσει επιτάχυνση μεν αλλά σημαντικά ηπιότερη στο 8,8%.

  Παρομοίως, το δομικό μέτρο του δείκτη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε επίσης ισχυρό άλμα στο 5,9% όταν οι προβλέψεις ανέμεναν να κινηθεί στο 5,5%.

  Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ εμφάνισε αύξηση 1,3% σε σχέση με τον Μάιο, ενώ ο δομικός ΔΤΚ ενισχύθηκε κατά 0,7%, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 1,1% και 0,5% αντίστοιχα.

  Το μεγαλύτερο μέρος των πληθωριστικών πιέσεων ήρθε, όπως αναμενόταν, από την αύξηση της τιμής της βενζίνης η οποία ήταν ενισχυμένη κατά 11,2% στον μήνα, ενώ το τελευταίο έτος έχει εκτιναχθεί κατά 60%. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 1,7% μηνιαία και κατά 13,7% σε επίπεδο έτους, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Ιούνιο καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία τους αύξηση από τον Απρίλιο του 1986.

  Η συνεχιζόμενη επέλαση του πληθωρισμού ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει την επιθετική σύσφιξη της πολιτικής της, με τους επενδυτές μάλιστα να δίνουν πλέον πιθανότητες άνω του 65% η Fed να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της αργότερα αυτόν τον μήνα, κατά 100 μονάδες βάσης, μετά το +0,75% που αποφάσισε τον Ιούνιο. Μόλις, εχθές οι πιθανότητες ήταν στο 7,6%. Την ίδια στιγμή έχουν μειωθεί σημαντικά οι πιθανότητες που δίνονται για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, στο 58% από 92,4% εχθές.

  Οι εκτιμήσεις αυτές, όπως ήταν φυσικό, οδήγησαν υψηλότερα το δολάριο, ασκώντας πιέσεις στον χρυσό, ο οποίος όμως ανέκαμψε απότομα στη συνέχεια ως απόρροια των πιέσεων που δέχθηκε το αμερικανικό νόμισμα.

  "Η αντίδραση μετά τον ΔΤΚ υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι οι επενδυτές σκέφτονται ότι οι μεγάλες μετρήσεις του πληθωρισμού θα βλάψουν την οικονομία τόσο άσχημα που όχι μόνο η Fed θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια σύντομα, αλλά θα κάνει πλήρη αναστροφή ήδη από το πρώτο τρίμηνο", σημειώνει ο Fawad Razaqzada, αναλυτής αγοράς στην City Index και στο FOREX.com.

  Στην ανάκαμψη του χρυσού συνέβαλε και η εξασθένηση του δολαρίου. Σημειώνεται ότι ο δείκτης ICE U.S. Dollar, ο οποίος καταγράφει τη δύναμη του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού κύριων νομισμάτων, υποχώρησετην Τετάρτη κατά 0,3%, ενώ και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου άλλαξε πορεία και υποχώρησε κατά 1,3 μονάδες βάσης στο 2,946%.

  Οι εξελίξεις αυτές, μάλιστα, εγείρουν το ερώτημα εάν ο χρυσός "καθίσταται ξανά ελκυστική επένδυση δεδομένων των αυξανόμενων προσδοκιών για μειώσεις των επιτοκίων στις αρχές του 2023”, σημειώνει ο Razaqzada, με τον ίδιο να σημειώνει πάντας ότι "το δολάριο πρέπει να σταματήσει να ενισχύεται προτού δούμε τον χρυσό να ανακάμπτει ουσιαστικά”.

  Έτσι, το συμβόλαιο Αυγούστου για τον χρυσό, μετά τη διολίσθησή του έως το χαμηλό των 1.704,50 δολαρίων, ανέκαμψε και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 1.736,10 δολάρια η ουγγιά, με κέρδη 11,10 δολαρίων ή 0,70% για την ημέρα. 

  Ανοδικά έκλεισε την Τετάρτη και το ασήμι, με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να ενισχύεται κατά 20,2 σεντς ή 1,1% στα 19,16 δολάρια η ουγγιά, μετά τη χθεσινή κατρακύλα του στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020.

  Στα υπόλοιπα μέταλλα, κέρδη σημείωσε το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου για την πλατίνα, προσθέτοντας σήμερα 7,40 δολάρια ή 0,9% στα 835,50 δολάρια η ουγγιά, όπως και το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για τον χαλκό, που ενισχύθηκε κατά 1,4 σεντς ή 0,4% ολοκληρώνοντας την ημέρα στα 3,3015 δολάρια η λίβρα. Στον αντίποδα, το παλλάδιο συνέχισε την πτωτική του πορεία, με το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου να χάνει σήμερα 58,10 δολάρια ή 2,9% και να κλείνει στα 1.958,50 δολάρια η ουγγιά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ