Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Ιουλ-2022 16:59

  Wall Street: Η Fed άλλαξε τους συσχετισμούς

  Wall Street γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:30

  Αλλαγή προσήμων έφεραν τα πρακτικά της Fed, της οποίας η αποφασιστικότητα να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό ακόμα και αν αυτό σημάνει επιβράδυνση της οικονομίας έδωσε ώθηση στους αγοραστές να βγουν ξανά στο προσκήνιο.

  Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται πλέον κατά 0,6% ή 190 μονάδες και κινείται στις 31.158 μονάδες, ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq εμφανίζει κέρδη 0,7% και βρίσκεται στις 11.397 μονάδες, ενώ ο S&P 500  σημειώνει μικρότερη άνοδο της τάξεως 0,2% στις 3.848 μονάδες.

  Κατά τις 9 η ώρα Ελλάδος δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης Ιουνίου της Fed, κατά την οποία η τράπεζα προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της από το 1994 (κατά 0,75%), με τους  αξιωματούχους της να τονίζουν την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός ακόμη και αν αυτό σημάνει επιβράδυνση της οικονομίας, η οποία εμφανίζεται να βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της ύφεσης.

  Τα μέλη της Τράπεζας είπαν ακόμα ότι η επόμενη συνάντηση του Ιουλίου πιθανότατα θα έχει ακόμα άλλη μία κίνηση 50 ή 75 μονάδων βάσης (+0,5% ή +0,75% αντίστοιχα).

  Εκτίμησαν επίσης ότι οι κινήσεις νομισματικής πολιτικής, που έχουν αυξήσει το βασικό επιτόκιο της Fed στο εύρος του 1,5% - 1,75%, έχουν ήδη αποφέρει αποτελέσματα, περιορίζοντας τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και μειώνοντας ορισμένα μέτρα του πληθωρισμού που βασίζονται στην αγορά.

  Αναγνώρισαν όμως και ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα έχει τίμημα στο ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης.

  Το σημείο δηλαδή στο οποίο βρίσκεται σχεδόν πλήρως εστιασμένη η προσοχή των επενδυτών, με τις ενδείξεις επερχόμενης ύφεσης να πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο καθώς χτες παρατηρήθηκε και η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων. Δηλαδή η απόδοση του δεκαετούς τίτλου των ΗΠΑ έπεσε κάτω από αυτή του διετούς - ένα από το πλέον ενδεικτικά σημάδια απώλειες εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας, το οποίο διαχρονικά υποδηλώνει ότι πλησιάζει ύφεση ή έχει έρθει ήδη.

  Ωστόσο, σήμερα η καμπύλη επανήλθε στη λογική της πορεία.

  Στο ίδιο πλαίσιο, παρά την εξαιρετικά περιορισμένη προσφορά, οι τιμές του πετρελαίου (WTI) έπεσαν χτες για πρώτη φορά από τα τέλη Απριλίου κάτω από τα 100 δολάρια με βουτιά και για τα δύο συμβόλαιο που έφτασε έως και το 10%, υπό τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητα που θα καταστρέψει πλήρως τη ζήτηση του αργού.

  Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τομέας της ενέργειας του S&P 500, ο οποίος είχε την καλύτερη επίδοση όλων στο πρώτο μισό του έτους, χτες σημείωσε απώλειες 4%.

  Σύμφωνα με αναλυτές πάντως, η ύφεση ενδεχομένως να είναι ήπια, ενώ η Credit Suisse προχώρησε παραπάνω εκτιμώντας ότι τελικά θα αποφευχθεί, αν και υποβάθμισε το στόχο για τον S&P 500 στο τέλος του έτους.

  ″Η αγορά προετοιμαζόταν για ύφεση και τώρα πια ίσως να την αγκαλιάζει στην πραγματικότητα. Η ιδέα είναι: ας το ξεπεράσουμε, θα έχουμε ύφεση, πάμε, ας το κάνουμε. Ας ξεμπλέξουμε με τις υπερβολές και ας ξεκινήσουμε από την αρχή", σημειώνει ο γερόλυκος της αμερικανικής αγοράς Ed Yardeni στο CNBC.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, "η αγορά αρχίζει να κοιτάζει μπροστά, στο επόμενο έτος και αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα έτος ανάκαμψης από όποιο κι αν είναι το υφεσιακό περιβάλλον που θα προκύψει. Κατά κάποιον τρόπο κάνουμε όλοι τον Άμλετ: να υπάρχει η ύφεση ή να μην υπάρχει. Εγώ πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ήπια ύφεση".

  Στο ταμπλό, στην κορυφή του Dow Jones κινείται η Cisco Systems με κέρδη 1% και ακολουθούν οι Procter & Gamble με +0,7% και η Merck με +0,6%, ενώ αντίθετα η Chevron πραγματοποιεί νέα βουτιά 2,7% και η Caterpillar υποχωρεί κατά 2,4% ενώ Boeing κινείται στο -1,7%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ