Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Ιουλ-2022 10:23

  Συνεχίζει ανοδικά το φυσικό αέριο

  φυσικο αεριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.15

  Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου διέγραψαν γρήγορα τις απώλειες που έφερε η συμφωνία για λήξη της απεργίας στον ενεργειακό τομέα της Νορβηγίας και επανήλθαν σε θετικό έδαφος συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του τελευταίου διαστήματος.

  Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, το ολλανδικό συμβόλαιο (TTF) έπειτα από απώλειες που άγγιξαν το 8% πλέον ενισχύεται κατά 2% και διαπραγματεύεται στα 168,5 ευρώ η μεγαβατώρα.

  Κατά τις προηγούμενες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης, το συμβόλαιο είχε σημειώσει άνοδο 28%.

  Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με τη Ρωσία - τον κύριο προμηθευτή της περιοχής - να περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου καθώς αυξάνονται οι εντάσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που ακολούθησαν. Η προοπτική περιορισμένων προμηθειών από τη Νορβηγία είχε συμβάλει στην ενίσχυση των τιμών.

  Σημειώνεται ότι η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι παρέπεμψε τη διένεξη ανάμεσα σε εργαζόμενους του τομέα του αερίου και του πετρελαίου και του εργοδότη τους σε ανεξάρτητο θεσμό μεσολάβησης, επιβάλλοντας έτσι δυνάμει της νομοθεσίας στη χώρα τον τερματισμό της κινητοποίησης. Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει αφού η απεργία οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας χθες τριών μικρών κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα και καθώς το ισχυρό νορβηγικό συνδικάτο Lederne ανακοίνωσε πως επρόκειτο να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς.

  Στο μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε την Τρίτη εσπευσμένα νομοθεσία που του επιτρέπει να διασώσει τις ενεργειακές εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις της κρίσης εφοδιασμού. Το μέτρο, το οποίο οδεύει στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, περιλαμβάνει έναν μηχανισμό για τη μετακύλιση μέρους του αυξανόμενου κόστους του φυσικού αερίου στους καταναλωτές, αν και αυτό δεν θα τεθεί άμεσα σε ισχύ.

  Παράλληλα, η Γερμανία προετοιμάζεται για την προγραμματισμένη συντήρηση αυτού του μήνα του αγωγού Nord Stream, του κύριου αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Goldman Sachs ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι δεν βλέπει πλέον την πλήρη αποκατάσταση των ροών ως το πιο πιθανό σενάριο μετά τις εργασίες συντήηρησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ