Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιουλ-2022 18:52

  Κάτω από τα $100 το πετρέλαιο μετά από δύο μήνες

  Κάτω από τα $100 το πετρέλαιο μετά από δύο μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22.30

  Με ισχυρές απώλειες που οδήγησαν τις τιμές μετά από καιρό κάτω και από τα 100 δολάρια κινήθηκαν τα συμβόλαια του πετρελαίου, καθώς οι ολοένα αυξανόμενες ανησυχίες για τον κίνδυνο επερχόμενης ύφεσης αντιστάθμισαν τους φόβους για την περιορισμένη προσφορά.

  Ειδικότερα, το Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 10,73 δολαρίων ή 9,5% και είδε την τιμή του να υποχωρεί στα 102,7 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδό της από τις 10 Μαΐου.

  Παρομοίως, το αμερικανικό αργό WTI παραδόσεως Αυγούστου σημείωσε βουτιά 8,2% ή 8,9 δολαρίων κλείνοντας στα 98,02 δολ. ανά βαρέλι καταγράφοντας χαμηλό από τις 25 Απριλίου, ενώ είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και τα 97,43.

  "Το πετρέλαιο εξακολουθεί να αγωνίζεται προκειμένου να διαφύγει από την τρέχουσα "υφεσιακή δυσφορία" καθώς η αγορά μετακινείται από τον πληθωρισμό στην οικονομική απόγνωση", ανέφερε χαρακτηριστικά σε σημείωμά του ο Stephen Innes της SPI Asset Management.

  Σημειώνεται άλλωστε ότι και τα δύο συμβόλαια του πετρελαίου ολοκλήρωσαν τον Ιούνιο πτωτικά, διακόπτοντας το ανοδικό σερί έξι μηνών καθώς οι φόβοι για επερχόμενη ύφεση.

  Στο ίδιο κλίμα, η Citi ανέφερε σε σημερινό της σημείωμα ότι το Brent μπορεί να δει την τιμή του να βυθίζεται έως και τα 65 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του έτους, εάν η οικονομία των ΗΠΑ εισέλθει σε ύφεση.

  "Σε ένα σενάριο ύφεσης με αυξανόμενη ανεργία, πτωχεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα εμπορεύματα θα ακολουθήσουν την πτωτική καμπύλη κόστους το οποίο θα ξεφουσκώσει και τα περιθώρια κέρδους θα περάσουν σε αρνητικό έδαφος οδηγώντας σε περικοπές της προσφοράς", επισήμαναν οι αναλυτές της τράπεζας.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαισιόδοξη εκτίμηση της Citi είναι μία από τις λίγες για την αγορά πετρελαίου, όταν άλλες επενδυτικές όπως η Goldman έχουν ορίσει την πρόβλεψη της τιμής στα 140 δολάρια, ενώ η JPMorgan έκανε εφιαλτική εκτίμηση έως και τα 380 δολ. το βαρέλι.

  Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του αργού εκτοξεύθηκαν από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, εγείροντας ανησυχίες για παγκόσμιες ελλείψεις δεδομένου του ρόλου της Μόσχας ως βασικού προμηθευτή εμπορευμάτων, ειδικά στην Ευρώπη.

  Το WTI εκτινάχθηκε έως και τα 130,5 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο, ενώ το Brent άγγιξε τα 140, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο κάθε συμβολαίου από το 2008.

  Χαρακτηριστικό είναι ότι η σημερινή βουτιά ήρθε παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε η απεργία των εργαζομένων στις πλατφόρμες εξόρυξης που ζητούν αύξηση μισθών και η οποία αναμένεται ότι θα πιέει περαιτέρω την ήδη σφιχτή προσφορά.

  Παρά τις ισχυρές απώλειες πάντως ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

  "Οι υφέσεις δεν έχουν καλό ιστορικό στο να "σκοτώνουν" τη ζήτηση. Τα αποθέματα βρίσκονται σε κρίσιμα χαμηλό επίπεδο, γεγονός που υποδηλώνει επίσης ότι η ανανέωσή τους θα διατηρήσει τη ζήτηση του πετρελαίου ισχυρή", ανέφερε σε σημερινό του σημείωμα ο Μπαρτ Μέλεκ, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην TD Securities.

  Το σημείωμα προσθέτει ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος στην επίλυση διαρθρωτικών ζητημάτων από την πλευρά της προσφοράς στην αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν υποχωρήσει η ζήτηση οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη.

  Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων της Goldman Sachs Τζέφρι Κάρι, ο οποίος δήλωσε στο CNBC ότι "οι χρηματοπιστωτικές αγορές προσπαθούν να τιμολογήσουν σε μια ύφεση. Οι φυσικές αγορές σας λένε κάτι πραγματικά διαφορετικό".

  Και όσον αφορά το πετρέλαιο, ο Κάρι πιστεύει ότι είναι η πιο σφιχτή αγορά που έχει υπάρξει. "Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδο αποθεμάτων σε κάθε πλευρά" ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η Goldman έχει τιμή στόχο στα 140 δολάρια για το Brent.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ