Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιουλ-2022 10:45

  Διερύνονται οι απώλειες στις ευρωαγορές - Πτώση άνω του 2% υπό τον φόβο ύφεσης

  Διερύνονται οι απώλειες στις ευρωαγορές - Πτώση άνω του 2% υπό τον φόβο ύφεσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:54

  Εκδιαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων το απόγευμα της Τρίτη σε σχέση με το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τις απώλειες που διέγραψαν τα αρχικά να διευρύνονται όσο περνά η ώρα, καθώς εντείνεται και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών έναντι των κινδύνων που ενέχουν ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και η επιβράδυνση της ανάπτυξης. 

  Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν βρεθεί σε κλοιό πιέσεων εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα εκτροχιάσουν την παγκόσμια ανάπτυξη, οδηγώντας τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη σε ύφεση. 

  Ο πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης καθώς συνεχίζεται το ράλι των τιμών της ενέργειας, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια στις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν με ηπιότερο ρυθμό στη σύσφιξη της πολιτικής τους. 

  Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αυτήν την εβδομάδα. Σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μ.β. στο 1,35% Το αυστραλιανό δολάριο υποχώρησε μετά την ανακοίνωση της απόφασης της RBA στα 0,6857 δολάρια. Ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύεται κατά 0,41%.

  Στο γύρισμα των προσήμων ώθησαν και τα μακροοικονομικά στοιχεία που έδειξαν ότι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα στην οποία οι δείκτες που αφορούν στο μέλλον, υποδηλώνουν ότι η περιοχή θα μπορούσε να περιέλθει σε ύφεση αυτό το τρίμηνο καθώς η κρίση του κόστους διαβίωσης κρατά τους καταναλωτές επιφυλακτικούς.

  Ο σύνθετος ΡΜΙ της S&P Global υποχώρησε σε χαμηλό 16 μηνών στις 52 μονάδες τον Ιούνιο από τις 54,8 μονάδες τον Μάιο, οριακά υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 51,9 μονάδες.

  Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί πλέον κατά 1,72% στις 402.24 μονάδες με τον κλάδο των πρώτων υλών να ηγείται την πτώση με απώλειες 3,8% και σχεδόν όλους τους επιμέρους κλάδους και χρηματιστήρια να κινούνται σε αρνητικά εδάφη.

  Ο γερμανικός DAX χάνει 2,39% στις 12.467,46 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες της τάξης του 2,39% στις 5.812,23 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει κατά 2,36% στις 7.062,20 μονάδες. 

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 2,20% στις 20.874 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 1,90% στις 8.006,50 μονάδες. 

  Στις επιμέρους μετοχές η βρετανική Oxford Nanopore κερδίζει 5,6% στον απόηχο μιας επιτυχημένης δοκιμής αλληλούχισης μικροβιακού γονιδιώματος. Η Uniper ενισχύεται κατά 2,5%, ανακτώντας μικρό μέρος από την κατρακύλα 27% της Δευτέρας, αφού ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός αποκάλυψε ότι είναι σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για ένα πακέτο διάσωσης ύψους έως 9 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση εξετάζει να επιβάλει σειρά μέτρων που θα περιλαμβάνουν και δάνεια προς την εταιρεία, την ανάληψη μεριδίου αλλά και τη μετακύλιση ενός μέρος του κόστους στους καταναλωτές, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

  Στον πυθμένα του ευρωπαϊκού δείκτη blue chip, η γερμανική εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης ProSiebenSat.1 χάνει 8% μετά την υποβάθμιση της μετοχής από την Goldman Sachs σε "buy" από "neutral".

  Σε άλλα μάκρο της ημέρας, στάσιμη παρέμεινε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Μάιο, μετά από τρεις διαδοχικές πτώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία Insee. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η παραγωγή θα μειωνόταν 0,3% σε μηνιαία βάση.

  Στην Ιταλία, το δημοσιονομικό έλλειμμα συρρικνώθηκε στο α΄ τρίμηνο του έτους στο 9% του ΑΕΠ, σε σχέση με το 12,8% της αντίστοιχης περιόδου του προηγουμένου έτους, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Istat. Η συρρίκνωση του ελλείμματος αποδίδεται στη μεγάλη αύξηση των εσόδων, υψηλότερα κατά 10,1%, η οποία εξάλειψε την αύξηση των κρατικών δαπανών κατά 2%.

  Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι οι οικονομικές προοπτικές για τη Βρετανία και τον κόσμο έχουν επιδεινωθεί από την έναρξη του έτους και δήλωσε στις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα για να διασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να αντέξουν την καταιγίδα.

  Οι διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ λένε ότι η Βρετανία είναι πιο επιρρεπής στην ύφεση και στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό από άλλες δυτικές οικονομίες, οι οποίες παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις ενέργειας και εμπορευμάτων.

  "Οι οικονομικές προοπτικές παγκοσμίως έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παγκοσμίως στο σύνολο τους έχουν περιοριστεί σημαντικά”, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Andew Bailey, δημοσιεύοντας την εξαμηνιαία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

  Τα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού διαπραγματεύονταν ως επί το πλείστον με κέρδη, με τη Νότια Κορέα να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ