Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιουλ-2022 15:39

  Σε χαμηλό 17 μηνών ο χαλκός καθώς υποχωρεί η παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα

  Σε χαμηλό 17 μηνών ο χαλκός καθώς υποχωρεί η παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έντονα πτωτική πορεία συνεχίζουν να ακολουθούν οι τιμές του χαλκού έχοντας φτάσει σήμερα σε χαμηλά 17 μηνών, καθώς οι νέοι περιορισμοί λόγω Covid στην Κίνα, η επιβράδυνση της παγκόσμιας βιομηχανική δραστηριότητας και η άνοδος των αποθεμάτων έχει εντείνει τις ανησυχίες για τη ζήτηση του μετάλλου, πυροδοτώντας sell off.

  Ειδικότερα, η τιμή του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) υποχώρησε εντός της ημέρας έως και τα 7.918 δολάρια ο τόνος, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο της από τον Φεβρουάριο του 2021.

  "Οι κατασκευαστές της Κίνας πέρασαν ένα πολύ άσχημο διάστημα. Ο κόσμος φοβάται τον πληθωρισμό και την ύφεση, αλλά η πιθανότητα ύφεσης είναι μικρότερη από 50%," επισημαίνει ο Dan Smith, διευθύνων σύμβουλος της Commodity Market Analytics.

  "Η αγορά χρειάζεται να βρει έναν πυθμένα, αλλά τα βιομηχανικά μέταλλα έχουν αρχίσει να δείχνουν ότι διαθέτουν καλή επενδυτική αξία", προσθέτει.

  Σημειώνεται ότι τα αποθέματα του χαλκού, το κατεξοχήν μέταλλο που χρησιμοποιείται στην ενέργεια και τις κατασκευές, αυξήθηκαν κατά 10.100 τόνους στους 136.950 τόνους στις εγκεκριμένες αποθήκες του LME. Συνολικά έχουν εκτιναχθεί κατά περισσότερο από 20% από την περασμένη εβδομάδα.

  Χαρακτηριστικό της τρέχουσας τάσης είναι ότι η Marex Analytics εκτιμά πως οι θέσεις short στον χαλκό - τα στοιχήματα για πτώση της τιμής του - έχουν ανέλθει στα υψηλά του 2015, όταν η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνθηκε σε χαμηλό 25 ετών.

  Σύμφωνα με την Marex, στις 30 Ιουνίου οι θέσεις short στον χαλκό αφορούσαν 1,5 εκατ. τόνους ή συνολικά το 43,6% των ανοικτών θέσεων στο μέταλλο, ενώ μία εβδομάδα πριν στις 23 Ιουνίου ανέρχονταν σε 1 εκατ. τόνους ή το 29,8% του συνόλου των ανοιχτών θέσεων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ