Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιουλ-2022 08:59

  A-Quant: Κρίσιμος μήνας για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

  A-Quant: Κρίσιμος μήνας για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο αγώνας δρόμου στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου μεταξύ του υψηλού πληθωρισμού και μιας πιθανής ύφεσης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. 

  Oι κεντρικές τράπεζες μπροστά σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι μετρούν προσεκτικά τις κινήσεις τους με το μήνα που μόλις ξεκίνησε να είναι ιδιαίτερα σημαντικός μιας και οι αγορές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωζώνη.

  Στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται η απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων προς το τέλος του μήνα, με ισχυρή πιθανότητα για νέα αύξηση κατά 0.75%. Αντιθέτως στην ευρωζώνη τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα και ίσως υπάρξει μέσα στο μήνα αύξηση κατά 0,25%. 

  Στο οικονομικό φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έγινε στην Πορτογαλία την προηγούμενη εβδομάδα η Christine Lagarde προσπάθησε να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας για τον έλεγχο του πληθωρισμού τονίζοντας πώς θα γίνει ότι είναι απαραίτητο.

  Δεν φαίνεται όμως να κατάφερε να πείσει τις αγορές και έτσι το ευρώ δεν μπόρεσε να ανακάμψει. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη την Παρασκευή στο 8.6%, αρκετά πάνω από 8.1% του Μαΐου δείχνει πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. 

  Στις άλλες οικονομικές ανακοινώσεις της εβδομάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρόσημο δεν ήταν ιδιαιτέρως  θετικό. Μόνον οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ξεπέρασαν τις προσδοκίες ενώ το ΑΕΠ της χώρας και οι δείκτες ΡΜΙ είχαν απογοητευτικό αποτέλεσμα.

  Στην Ευρώπη τα πράγματα ήταν καλύτερα με την ανεργία να πέφτει στο 6.6%, τους δείκτες ΡΜΙ να είναι σχετικά καλοί και το επιχειρηματικό κλίμα να βελτιώνεται. 

  Η ασάφεια και η αναποφασιστικότητα ωστόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν αφήνουν το ευρώ να αναπνεύσει σε αντίθεση με το δολάριο το οποίο ενισχύθηκε για μία ακόμη εβδομάδα.

  Διορθωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι δείκτες μετοχών σε Ευρώπη και Αμερική, ο χρυσός συνέχισε να υποχωρεί, ενώ ενισχυτικές τάσεις εμφάνισε το πετρέλαιο. Το Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν την προσπάθεια ανάκαμψης και έτσι βρέθηκαν για μία ακόμη εβδομάδα σε έντονα αρνητικό έδαφος.

  Η τρέχουσα εβδομάδα ξεκινάει με δημόσια αργία στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά οι ανακοινώσεις που ακολουθούν είναι ιδιαιτέρως σημαντικές. Την Τετάρτη υπάρχει η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed (FOMC) και την Παρασκευή ανακοινώνονται νέες θέσεις εργασίας (NFPs). Άλλες οικονομικές ειδήσεις που ξεχωρίζουν είναι η ανακοίνωση ο PMI στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα και οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη.

  SP500

  Με πτωτικές τάσεις έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 3,827 μονάδες και απώλειες που προσέγγισαν το 2.20%. Στις ανησυχίες των αγορών για τη διεθνή κρίση ενέργειας και την πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης μέσω των αναμενόμενων αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed, ήρθαν να προστεθούν μια σειρά από κακές οικονομικές ανακοινώσεις που λειτουργούν ως προάγγελοι αρνητικών εξελίξεων. Η αμερικανική οικονομία επιβραδύνθηκε το 1ο τρίμηνο του 2022 κατά 1.6% και οι δείκτες ΡΜΙ στη μεταποίηση ανακοινώθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις. Πλέον μπαίνουμε σε τροχιά ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου για πολλές εταιρείες και αν αυτές οι ανακοινώσεις δεν ικανοποιήσουν, ίσως το επενδυτικό συναίσθημα να επιβαρυνθεί περαιτέρω. Τα κομβικά σημεία μέσα στο μήνα θα είναι η πορεία του πληθωρισμού και η απόφαση της Fed για τα επιτόκια. Οι 3,640 μονάδες είναι η βασική περιοχή τιμών άμυνας για τον δείκτη που πιθανόν αποτρέπει την περαιτέρω πτώση ενώ σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης πάνω από τις 3,950 μονάδες, το κλίμα θα βελτιωθεί.

  DAX40

  Πτωτικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 12,900 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 2.30%. Όλες οι μέρες πλην της Παρασκευής ήταν πτωτικές, πράγμα που αποδεικνύει τους έντονους φόβους της αγοράς και το αρνητικό επενδυτικό συναίσθημα. Ο DAX40 όπως και πολλοί ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν εναρμονίσει τις απώλειές τους με τους αντίστοιχους αμερικανικούς γιατί το πλήγμα στις οικονομίες θα είναι μεγάλο, έστω κι αν οι συμπεριφορές των κεντρικών τραπεζών αποκλίνουν όσο αφορά στην πολιτική αυξήσεων των επιτοκίων. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) ανακοινώθηκε στο 8.2% τον Ιούνιο, έχοντας σημαντική πτώση σε σχέση με το 8.7% του Μαίου, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 3.6% και η ανεργία ανέβηκε αισθητά από το 5% στο 5.3%. Το τοπίο δεν επιτρέπει συνεπώς πολλές αισιόδοξες σκέψεις, ειδικά αν δούμε τιμές κάτω από τις 12,600 μονάδες. Η βελτίωση του κλίματος απαιτεί σε πρώτη φάση τιμές για τον δείκτη πάνω από τις 13,370 μονάδες.

  FTSE100

  Πτωτικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,177 μονάδες, έχοντας οριακές απώλειες της τάξης του 0.20%. Ο βρετανικός δείκτης παρότι υπέστη ελαφρές απώλειες, είχε καλύτερη απόδοση από τους περισσότερους αντίστοιχους δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι τόσο απλό να εξηγηθεί αλλά φαίνεται πως οι πρόσφατες απώλειες του δείκτη λόγω του Brexit και η αναγκαστική στροφή της οικονομίας σε κλάδους που δεν πλήττονται τόσο πολύ λόγω του πολέμου, δημιουργούν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο δείκτης διατηρείται πάνω από τις 7,000 μονάδες, έχοντας συνολικές απώλειες σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά πριν τον πόλεμο, σχεδόν 6% που είναι σαφώς λιγότερο αν συγκριθεί με τους υπόλοιπους κύριους δείκτες. Τα αποτελέσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν ουδέτερο πρόσημο: η οικονομία έτρεξε το 1ο τρίμηνο με 0.8% σε σχέση με το προηγούμενο ενώ ελαφρά κάμψη είχαν οι επιχειρηματικές επενδύσεις. Η ομιλία του Andrew Bailey είχε αρνητικό αντίκτυπο αλλά όσο ο δείκτης παραμένει πάνω από τις 7,000 μονάδες, το κλίμα δεν επιδεινώνεται σοβαρά και ίσως βελτιωθεί αν υπάρξει ανοδική διάσπαση των 7,300 μονάδων.

  Χρυσός

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,812 και απώλειες κοντά στο 1%. Η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου είναι ένας βασικός λόγος της πτωτικής εικόνας του χρυσού το τελευταίο διάστημα. Άλλοι παράγοντες είναι οι ανεβασμένες αποδόσεις των ομολόγων που αποτελούν ανταγωνιστική επιλογή και η αντίληψη πως ο πληθωρισμός θα καταπολεμηθεί δραστικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, κυρίως από τη Fed. Η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed την Τετάρτη και των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή θα επηρεάσουν σαφώς την οπτική των επενδυτών του χρυσού. Την περασμένη Παρασκευή είδαμε τιμές αρκετά κάτω από τα $1,800, κάτι που είχε να γίνει από τις αρχές Ιανουαρίου αλλά γρήγορα υπήρξε ανοδική αντίδραση. Σε περίπτωση που αυτό ξαναγίνει όμως, οι πιθανότητες άμεσης και δυναμικής ανάκαμψης είναι περιορισμένες.

  Πετρέλαιο

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $108.34, με άνοδο 1.20% περίπου. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του πετρελαίου τελευταία με διαφορετικό και πολλές φορές με αντιφατικό τρόπο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αυξάνει τις τιμές αλλά οι φόβοι για παγκόσμια οικονομική ύφεση και η πτώση στη ζήτηση που μπορεί να προκληθεί, πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω. Ο ΟΠΕΚ από την άλλη, δείχνει προσκολλημένος στο αρχικό του πλάνο και θα αυξήσει την παραγωγή κατά 648 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το θέμα περιπλέκεται κι άλλο όμως λόγω της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Λιβύη, με τις εξαγωγές να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν λόγω αποκλεισμού των λιμανιών ενώ υπάρχει εξαγγελία για απεργία των εργατών στις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία που πιθανότατα θα επιφέρει και νέο πλήγμα στην παραγωγή. Δεν αποκλείεται λοιπόν το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης να προκαλέσει νέα αύξηση στην τιμή κι αν δούμε ανοδική διάσπαση πάνω από τα $114, η πιθανότητα δημιουργίας ανοδικής τάσης θα είναι αυξημένη.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.0547 και έκλεισε στο 1.0426. Φαίνεται πως μετά την ανάπαυλα του αμερικανικού δολαρίου, η ενίσχυσή του συνεχίστηκε και έτσι το EURUSD πλησίασε πολύ στην κρίσιμη ζώνη τιμών του 1.0350 η οποία αποτελεί και το τελευταίο βασικό εμπόδιο και τη σημαντικότερη στήριξη πριν την ισοτιμία 1:1. Οι τακτικές οικονομικές ανακοινώσεις φαίνεται πως έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα και πως το σημαντικότερο ρόλο παίζουν οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. Με δεδομένο πως οι αγορές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 0.75% στις ΗΠΑ και κατά 0.25% στην Ευρωζώνη, δημιουργείται μία απόκλιση μεταξύ των δύο νομισμάτων που ωθεί την ισοτιμία όλο και χαμηλότερα. Η Ευρώπη φοβάται περισσότερο την ύφεση και έτσι είναι πιο επιφυλακτική στις κινήσεις της αν και γενικότερα λειτουργεί πιο αργά και μεγαλύτερη αδράνεια σε σχέση με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες. Η ανακοίνωση των πρακτικών τις Fed την Τετάρτη και της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή μαζί με τις λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη συνθέτουν το παζλ της  τρέχουσας εβδομάδας. Τυχόν καθοδική διάσπαση του 1.0350 μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ενώ ελπίδες ανάκαμψης υπάρχουν πάνω από το 1.0615.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.2177 και έκλεισε στο 1.2088. Η στερλίνα επικέντρωσε το ενδιαφέρον της κυρίως στην ομιλία του Andrew Bailey, επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, στο οικονομικό φόρουμ στην Πορτογαλία. Ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως η χώρα έχει υποστεί ένα σοκ στο πραγματικό εισόδημα των πολιτών και πώς θα γίνει οτιδήποτε είναι δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα του πληθωρισμού. Οι φόβοι για ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργούν την αίσθηση στις αγορές πώς η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι λιγότερο επιθετική στην αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με τη Fed των Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι η στερλίνα αποδυναμώνεται σε σχέση με το δολάριο και  ισοτιμία έχει αγγίξει την τιμή-ορόσημο του 1.20. Κάτω από αυτήν, υπάρχει η στήριξη στο 1.1930 η οποία είναι και χαμηλή τιμή 2.5 περίπου ετών. Η τάση είναι σαφώς καθοδική και ελπίδες ανοδικής ανάκαμψης ίσως εμφανιστούν πάνω από το 1.2330.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το USDJPY, με άνοιγμα στο 135.06 και κλείσιμο στο 135.24. Για δεύτερη συνεχή εβδομάδα εμφανίστηκε το ίδιο μοτίβο για την ισοτιμία. Η αρχή της εβδομάδας είχε έντονες ανοδικές τάσεις και από τα μέσα και μετά κυριάρχησαν οι διορθώσεις. Από αυτή τη συμπεριφορά εξάγεται πώς ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει το USDJPY αυτήν την περίοδο είναι οι αποδόσεις των ομολόγων. Το Αμερικανικό 10ετές ομόλογο ξεκίνησε την εβδομάδα ανοδικά αλλά στη συνέχεια υποχώρησε έντονα και έκλεισε στο 2.89%. Η αντίρροπη δύναμη που ενίσχυσε την ισοτιμία και την οδήγησε στο να κλείσει ελαφρώς θετικά ήταν η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου. Η κατάσταση στην Ιαπωνία παραμένει αμετάβλητη και η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική συνεχίζεται ενώ τα επιτόκια παραμένουν σε αρνητικό έδαφος. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Τόκιο που αποτελεί δείκτη πληθωρισμού, ανακοινώθηκε στο 2.3%, μία τιμή που δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. Οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή ανακοινώθηκαν με ικανοποιητικές επιδόσεις και έτσι όλοι οι παράγοντες συνηγορούν πως δεν συντρέχει λόγος αλλαγής  της πολιτικής. Η επόμενη εμφανής αντίσταση είναι στο 137 ενώ ήδη πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για 140 μέσα στο επόμενο διάστημα.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 142.49 και έκλεισε στο 141.02. Ήταν η πρώτη πτωτική εβδομάδα μετά από έξι ανοδικές εβδομάδες, οι οποίες είχαν δημιουργήσει υπεραγορασμένες συνθήκες που ίσως οδηγούσαν κάποιους επενδυτές σε κατοχύρωση κερδών. Η Christine Lagarde επιπλέον, με τη σειρά ομιλιών της στην Πορτογαλία, δεν κατάφερε να γίνει πειστική όσο αφορά στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και έτσι το ευρώ αποδυναμώθηκε έστω κι αν το νόμισμα της Ιαπωνίας δεν έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης. Με βάση τη συνεχιζόμενη χαλαρή νομισματική πολιτική στην Ιαπωνία, έστω και μικρά σημάδια ενίσχυσης του ευρώ μπορεί να φέρουν την ισοτιμία πίσω στο ανοδικό της κανάλι, ειδικά αν δούμε τιμές πάνω από το 142.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8592 και έκλεισε στο 0.8615. Αμφότερα τα νομίσματα της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν αναιμικά αλλά οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη μέσα στον Ιούλιο έχουν δώσει ένα ελαφρύ προβάδισμα στο ευρώ. Είναι εμφανές πως έχει αναπτυχθεί μια ανοδική τάση εδώ και 2.5 μήνες περίπου, η οποία έχει φέρει την ισοτιμία πολύ κοντά σε μια σειρά σημαντικών αντιστάσεων όπως αυτή του 0.8660 και του 0.8720. Αν μπορέσει να υπερβεί αυτά τα επίπεδα τιμών, το ανοδικό κανάλι θα έχει ισχυροποιηθεί.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ελαφρώς πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.2889 και έκλεισε στο 1.2883. Η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου ισοσταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου που βοήθησαν το δολάριο του Καναδά. Το ΑΕΠ του Καναδά ενισχύθηκε τον Απρίλιο κατά 0.3%, όσο εκτιμούσαν οι αγορές και αυτή ήταν η μοναδική σημαντική ανακοίνωση της χώρας την εβδομάδα που μάς πέρασε. Συνεπώς, πέραν των τιμών του πετρελαίου, τον βασικότερο λόγο στην ισοτιμία έχει το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο θα έχει σοβαρές εξελίξεις την τρέχουσα εβδομάδα με την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed και της αγοράς εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρόσφατη ενίσχυση του δολαρίου των ΗΠΑ, δεν μπόρεσε να αποτυπωθεί με άνοδο για το USDCAD που σημαίνει ότι η ισοτιμία ίσως είναι ευάλωτη σε πτωτικές κινήσεις, ειδικά με τιμές κάτω από το 1.2820.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ήπια ανοδική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9575 και το κλείσιμο στο 0.9593. Η πρόσφατη απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων στην Ελβετία, έχει προκαλέσει πτώση 5% περίπου στην ισοτιμία αλλά η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται και κάθε νέα πιθανή ενίσχυση του δολαρίου, μπορεί φέρει ξανά το USDCHF στα επίπεδα που ήταν πριν μερικές εβδομάδες. Οι λιανικές πωλήσεις στην Ελβετία είχαν μια απροσδόκητη κάμψη τον Μάιο κατά 1.6% αλλά ο δείκτης KOF που μετράει τις μελλοντικές τάσεις στην οικονομική δραστηριότητα και ο δείκτης PMI, έδειξαν πως το θετικό επενδυτικό συναίσθημα κυριαρχεί. Αν υπάρξει πτωτική διάσπαση κάτω από το 0.95, το σενάριο περαιτέρω πτώσης ενισχύεται, ειδάλλως σε κάθε ενισχυτική τάση του δολαρίου, αναμένεται άνοδος για την ισοτιμία, η οποία ίσως ενδυναμωθεί πάνω από το 0.9650.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ισχυρά πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο άνοιξε στο 0.6941 και έκλεισε στο 0.6815. Η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου ήταν καθοριστικός παράγοντας γι’ αυτήν την πτωτική κίνηση. Τα οικονομικά νέα σε Αυστραλία και Κίνα δεν είχαν αρνητικό πρόσημο γιατί οι λιανικές πωλήσεις και ο δείκτης ΡΜΙ στην Αυστραλία είχαν καλύτερα αποτελέσματα από το αναμενόμενο ενώ στην Κίνα, οι δείκτες ΡΜΙ ανακοινώθηκαν με ικανοποιητικές επιδόσεις. Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται η απόφαση για τα επιτόκια στην Αυστραλία με τις αγορές να κάνουν λόγο για αύξηση από το 0.85% στο 1.35%. Μια τέτοια κίνηση λογικά θα ενισχύσει το δολάριο της χώρας εκτός κι αν έχει ήδη προεξοφληθεί ή αν οι φόβοι για ύφεση υπερισχύσουν. Το σημαντικό για το AUDUSD είναι πως υπήρξε διάσπαση και κλείσιμο εβδομάδας, κάτω από την σημαντική στήριξη του 0.6830 που ήταν η χαμηλότερη τιμή για 2 περίπου έτη. Αν η ισοτιμία παραμείνει κάτω από αυτά τα επίπεδα, το πτωτικό σενάριο ευνοείται. Χρειάζεται προσέγγιση του 0.70 για να αρχίσει να αλλάζει η αντίληψη των αγορών.

  Bitcoin

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $19,294 με απώλειες κοντά στο 8.30%. Η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης δεν είχε την ανάλογη συνέχεια γιατί τα πλήγματα για την αγορά κρυπτονομισμάτων είναι συνεχή και μεγάλα. Μετά το πρόσφατο σοκ στο Luna και στο Terra, ακολούθησαν το πάγωμα των αναλήψεων από την Celsius (εταιρεία που δίνει μεγάλες αποδόσεις σε κατόχους κρυπτονομισμάτων) και η αίτηση για πτώχευση της Three Arrows Capital (μεγάλο hedge fund σε κρυπτονομίσματα) στις ΗΠΑ. Εδραιώνεται πλέον η πεποίθηση πως οι πρόσφατες μεγάλες αυξήσεις τιμών στο Bitcoin και στα περισσότερα κρυπτονομίσματα, ήταν προϊόν της μεγάλης παροχής ρευστότητας από της κεντρικές τράπεζες, που επέτρεπε σε πολλούς επενδυτές να δοκιμάζουν επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου. Η παροχή μεγάλης ρευστότητας έχει ήδη τελειώσει, οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια κι έτσι η πίεση στα κρυπτονομίσματα είναι μεγάλη. Κάτω από τα $17,500, ίσως δούμε εντονότερες και μεγαλύτερες πιέσεις.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ