Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Ιουλ-2022 14:10

  Συνεχίζεται η πτώση στο Χρηματιστήριο

  Βουτιά προς τις 840 μονάδες για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Οι ανησυχίες έχουν επανέλθει στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό αναζωπύρωσαν τους φόβους ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε πιο επιθετικές κινήσεις σύσφιξης της πολιτικής.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,61% στις 805,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 30 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,46% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.933,69 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πτώση 0,69% στις 494,34 μονάδες.

  Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των τιμών καταναλωτή απογοήτευσαν την αγορά, καθώς ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έφτασε στο 8,6% τον Ιούνιο έναντι 8,1% τον Μάιο και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 8,4%. Και αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει άμεσα αποφάσεις για να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις, κάτι που θα οδηγήσει και σε αύξηση του κόστους δανεισμού.

  Η ΕΚΤ όμως έχει μια δύσκολη -αν όχι ακατόρθωτη- η εξίσωση,  καθώς προσπαθεί αφενός να συμμαζέψει τον σε υψηλά 4 δεκαετιών πληθωρισμό και αφετέρου να τονώσει τους ρυθμούς της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, με τις πρώτες "υφεσιακές Κασσάνδρες" να βγαίνουν στο προσκήνιο. Έτσι, μέχρι να βελτιωθεί το μείγμα ανάπτυξης/πληθωρισμού, οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς καθώς οι επενδυτές στρέφονται από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στους φόβους για ύφεση.

  Όσο οι αγορές αναμένουν αύξηση του κόστους δανεισμού, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο οι αγοραστικές κινήσεις θα είναι επιφυλακτικές, καθώς οι προοπτικές θα είναι πιο συντηρητικές. Άλλωστε, η άνοδος του επιτοκιακού κόστους για τις εισηγμένες, ανεβάζει τον πήχη για τους στόχους μικτής εταιρικής κερδοφορίας, προκειμένου να επιτευχθεί η εξυπηρέτηση της αποπληρωμή νέων ομολογιακών εκδόσεων.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ χάνει 3,44%, λόγω αποκοπής μερίσματος, με τη ΔΕΗ, τη Eurobank, τον Τιτάν, τον Σαράντη, την Πειραιώς και τον ΟΛΠ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Jumbo,  ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, Quest, Aegean και Εθνική.

  Στον αντίποδα, η Coca Cola στηρίζει την αγορά με το +2,64% που σημειωνει, ενώ ΓΕΚ Τέρνα και ΕΛΧΑ ακολουθούν με άνοδο 1,40% και 1,06% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, Λάμδα και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή είναι ο Ελλάκτωρ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ