Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιουν-2022 11:15

  Κυριαρχούν και πάλι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

  Κυριαρχούν και πάλι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αδυνατεί να ξεφύγει από τη ζώνη των 820 μονάδων στην οποία βρίσκεται από την πτώση της Δευτέρας, παραμένοντας έτσι σε επίπεδα που συντηρούν το πτωτικό σενάριο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,67% στις 818,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,50% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.974,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,75% στις 514,01 μονάδες.

  Όπως όλα δείχνουν το ΧΑ θα ολοκληρώσει το πρώτο εξάμηνο του έτους σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα υψηλά στα οποία βρέθηκε τον Φεβρουάριο και σε κάθε περίπτωση χαμηλότερα από εκείνα στα οποία άρχισε ένα πολλά υποσχόμενο 2022. Μάλιστα ο απολογισμός είναι πολύ χαμηλότερος σε επιλεγμένους τίτλους, οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο των πωλητών, καθώς πολλές προσδοκίες για τις επιδόσεις τους διαψεύστηκαν. 

  Βέβαια δεν λείπει και η αισιόδοξη ανάγνωση του εξαμήνου, κατά την οποία το ΧΑ έκλεισε με λιγότερες απώλειες σε σχέση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, η πτώση των οποίων είναι ήδη διψήφια. Βασικό αντεπιχείρημα σε αυτό βέβαια είναι ότι το σημείο εκκίνησης της πτώσης των ευρωαγορων είναι τα πολυετή υψηλά, σε αντίθεση με εκείνο της ελληνικής που ήταν στο μέσο όρο της εξαετίας. 

  Πάντως αρνητικό είναι και το κλίμα στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες ημέρες, παρά τις προσπάθειες να βελτιώσουν την εικόνα τους την προηγούμενη εβδομάδα. Σταδιακά άλλωστε οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας θα δείχνουν ότι τόσο ο υψηλός πληθωρισμός όσο και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα δημιουργήσουν ένα αρνητικό μείγμα στη δραστηριότητα. Ένα μείγμα που επηρεάζει και πολλά χαρτοφυλάκια στις επιλογές τους το τελευταίο διάστημα.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Eurobank σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Βιοχάλκο, Λάμδα, Quest, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ.

  Οριακά χαμηλότερα κινούνται οι Aegean, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Motor Oil και Jumbo, με τον Titan και την ΕΛΧΑ να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, ΟΤΕ, Σαράντης και ΔΕΗ. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ