Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουν-2022 19:01

  Οι φόβοι για ύφεση οδηγούν τις αναδυόμενες στο χειρότερο α' εξάμηνο από το 1998

  Υφεση αγορες πτωση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αναδυόμενων αγορές οδεύουν προς τη χειρότερη επίδοση α' εξαμήνου τα τελευταία 24 χρόνια, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον υψηλό πληθωρισμό και το ενδεχόμενο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με το Bloomberg.

  Ο δείκτης MSCI Emerging Markets έχει υποχωρήσει περίπου 17% φέτος, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση σε επίπεδο α' εξαμήνου από το 1993 με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Ο δείκτης διολίσθησε περισσότερο από 20% κατά τους πρώτους έξι μήνες του 1998, όταν η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση αναστάτωσε τις αγορές. Λίγους μήνες αργότερα, η Ρωσία αθέτησε πληρωμή εξυπηρέτησης του εγχώριου χρέους της. Εξάλλου, ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s θεωρεί πλέον πως η Ρωσική Ομοσπονδία κήρυξε στάση πληρωμών ως προς το εξωτερικό δημόσιο χρέος της. Ο οίκος εξήγησε σε ανακοίνωσή του ότι κατέληξε στην κρίση αυτή διότι η Μόσχα δεν αποπλήρωσε τόκους δυο κρατικών ομολόγων, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος τριάντα ημερών χθες Δευτέρα.

  Για άλλη μια φορά, πολλά σύννεφα βρίσκονται πάνω από τα περιουσιακά στοιχεία των αναπτυσσόμενων χωρών: Υπάρχουν φόβοι ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) για τον περιορισμό του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση, επηρεάζοντας έτσι και τις αναδυόμενες αγορές. Σημειώνεται ότι η Ρωσία (χθες) αθέτησε το εξωτερικό της χρέος για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα και η Κίνα εξακολουθεί να επιβάλει αυστηρά μέτρα lockdown λόγω κορονοϊού.

  "Είναι σαφές ότι τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου και οι υψηλές τιμές των καυσίμων και των τροφίμων αποτελούν ένα τοξικό μείγμα για τις φτωχές, υπερχρεωμένες αναδυόμενες αγορές, αν και μεγάλο μέρος αυτού του κινδύνου έχει ήδη αφομοιωθεί στις αγορές που έχουν επηρεαστεί", δήλωσε ο Hasnain Malik, στρατηγικός αναλυτής της Tellimer στο Ντουμπάι.

  Ο δείκτης MSCI Emerging Markets έχει υποχωρήσει τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, σημειώνοντας το μεγαλύτερο σερί απωλειών από το 2008 και τώρα διαπραγματεύεται περίπου 11,9 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη, κινούμενος κοντά στη χαμηλότερη αποτίμησή του από τον Μάρτιο του 2020, κατά την έναρξη της πανδημίας.

  Παρά αυτές τις φθηνότερες αποτιμήσεις, οι αντίξοες συνθήκες εξακολουθούν να υφίστανται, δήλωσε η Marija Veitmane, ανώτερη στρατηγικός αναλυτής της State Street Global Markets. Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες στενεύουν, γεγονός που "αποστραγγίζει τη ρευστότητα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και καθιστά λιγότερο πιθανό για τους επενδυτές να προσπαθήσουν να αναζητήσουν ευκαιρίες στις επικίνδυνες αναδυόμενες αγορές", τόνισε. 

  Η State Street ανησυχεί επίσης για τις προοπτικές των κερδών των εταιρειών στις αναπτυσσόμενες χώρες, δεδομένης της απειλής μιας ύφεσης λόγω αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

  "Συνεχίζουμε να βλέπουμε ένα δύσκολο περιβάλλον για τις μετοχές των αναδυόμενων οικονομιών για το β' εξάμηνο και ως εκ τούτου θα προτείναμε υψηλότερο βαθμό επιλεκτικότητας κατά την επένδυση σε αυτές τις αγορές", δήλωσε ο Leonardo Pellandini, στρατηγικός αναλυτής μετοχών στην Bank Julius Baer. 

  Η JPMorgan Chase & Co. είναι πιο αισιόδοξη. Οι στρατηγικοί αναλυτές με επικεφαλής τον Marko Kolanovic αναμένουν ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών θα υπεραποδώσουν έναντι των ανεπτυγμένων μετοχών το β'  εξάμηνο, προβλέποντας άνοδο 20% από τα τρέχοντα επίπεδα του MSCI Emerging Markets μέχρι το τέλος του έτους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ