Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουν-2022 23:50

  G7: Εντολή στους ΥΠΟΙΚ να εξετάσουν ένα ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό φυσικό αέριο

  185647639
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) πρόκειται να δώσουν εντολή στους υπουργούς τους να διερευνήσουν την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

  Η εντολή αναμένεται να ανακοινωθεί καθώς η τριήμερη σύνοδος κορυφής λήγει την Τρίτη. Έρχεται ως μέρος ευρύτερων συζητήσεων για τον περιορισμό των κερδών που αποκομίζει η Ρωσία από τις εξαγωγές ενέργειας που κάνει. Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να αναφέρουν και έναν μηχανισμό για τον περιορισμό των τιμών του ρωσικού πετρελαίου στο τελικό ανακοινωθέν.

  Ο καθορισμός υποχρεωτικών ανώτατων ορίων στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα ήταν σημαντικός για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ρωσικές προμήθειες και έχουν προωθήσει την ιδέα, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο περιορισμός των κερδών της Μόσχας από την αύξηση των τιμών της ενέργειας ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων που εξέτασαν οι ηγέτες της G7 που συγκεντρώθηκαν για τρεις ημέρες στις Βαυαρικές Άλπεις, αναφέρει το Bloomberg. 

  Οι συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να συνεχιστούν όλη τη νύχτα για να συμφωνηθεί η διατύπωση μιας κοινής δήλωσης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg. 

  Οι διαπραγματευτές - ειδικά εκείνοι από τις ΗΠΑ και την Ιταλία - προωθούν ένα σύστημα που περιορίζει τη ροή χρημάτων προς τη Ρωσία και μπορεί επίσης να περιορίσει τον πληθωρισμό καθώς οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για έναν μηχανισμό που να βάζει όρια στις τιμές του πετρελαίου, επιτρέποντας παράλληλα σε μεγάλους αγοραστές, όπως η Κίνα και η Ινδία, να συνεχίσουν να αγοράζουν. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι έχει υποστηρίξει τη χρήση παρόμοιου μηχανισμού για το φυσικό αέριο.

  Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Κομισιόν να διερευνήσει την επιβολή πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου σε μια συγκεκριμένη τιμή. Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη παραμένουν επιφυλακτικά, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλεί στρεβλώσεις στις αγορές, ενώ άλλα ανησυχούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντιδράσει και να περιορίσει περαιτέρω τις προμήθειες.

  Η Μόσχα έχει ήδη μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στους κύριους εισαγωγείς της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα. 

  Επικοινωνία Γέλεν - Πετρίδη για το ρωσικό πετρέλαιο 

  Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν πιέζει τους Ευρωπαίους ομολόγους να υιοθετήσουν μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, μια κίνηση που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα διατηρήσει τις παγκόσμιες προμήθειες αργού πετρελαίου ενώ ταυτόχρονα θα περιορίζει τα έσοδα της Μόσχας, αναφέρει σε ξεχωριστό δημοσίευμα του το Bloomberg. 

  Η Γέλεν μίλησε τη Δευτέρα με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου που λειτουργεί ως το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων στην Ευρώπη. Οι δυο τους "μίλησαν για τον στόχο να τεθεί ένα όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο που θα στερεί το Κρεμλίνο από έσοδα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα θα μετριάσει και τις δευτερογενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

  Οι ΗΠΑ πιέζουν επίσης την Κύπρο να επιβάλει απαγόρευση στα πλοία υπό κυπριακή σημαία να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Ο Πετρίδης εξέφρασε ανησυχίες για ένα τέτοιο βήμα, καθώς πολλές άλλες χώρες δεν επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία, αναφέρει στο Bloomberg πηγή που δεν κατονομάζεται. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ