Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουν-2022 11:33

  Τουρκία: Άνοδος της λίρας, υποχωρεί το χρηματιστήριο μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων

  144837323
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τουρκική λίρα οδεύει προς τη μεγαλύτερη άνοδο φέτος, διευρύνοντας τα κέρδη της Παρασκευής αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για να ενισχύσει το νόμισμα και να επιβραδύνει τον δανεισμό.

  Η λίρα σημειώνει άνοδο μεγαλύτερη του 5% στις 16,0956 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των αναδυόμενων, με το διήμερο ράλι να ανέρχεται στο 8% περίπου.

  Στο μεταξύ, το χρηματιστήριο υποχωρεί 2,8%, στη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο εβδομάδων, κυρίως εξαιτίας των απωλειών των εταιρειών εξαγωγών.

  Οι τραπεζικές αρχές της χώρας περιορίζουν τα εμπορικά δάνεια σε λίρες για δάνεια επιχειρήσεων εάν κατέχουν περισσότερα από 15 εκατ. λίρες (890.000 δολάρια) σε ξένο νόμισμα και εάν το ποσό υπερβεί το 10% των συνολικών assets ή των ετήσιων πωλήσεων, ανακοίνωσε η τραπεζική αρχή αφότου έκλεισαν οι αγορές.

  Η κίνηση αυτή είναι μια από τις πιο δυναμικές προσπάθειες για στήριξη της λίρας φέτος από τις τουρκικές αρχές, χωρίς να καταφεύγουν σε αύξηση των επιτοκίων.

  Η αρχική επίδραση των νέων αποφάσεων θα είναι "σοβαρή" αλλά τα μέτρα μπορεί τελικά να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση μόνο όταν μεγάλες εταιρείες όπως οι εξαγωγείς μειώσουν την έκθεσή τους σε ξένο νόμισμα ως απάντηση, αναφέρει η Deutsche Bank.

  Η λίρα διαπραγματεύεται 1,4% υψηλότερα στις 16,6952 έναντι του δολαρίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ