Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουν-2022 11:16

  Τραπεζική στήριξη για υψηλότερα βρίσκει το Χρηματιστήριο

  Τραπεζική στήριξη για υψηλότερα βρίσκει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Θετικά αρχίζει τη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να θέλει να κάνει μία ακόμη προσπάθεια να διαπεράσει ανοδικά τις 850 μονάδες, αν και προς το παρόν η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δεν βοηθά στα σχέδια των long.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,92% στις 842,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,24% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.027,99 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 2,72% στις 536,52 μονάδες.

  Το ΧΑ μπορεί να έχει παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα για αρκετές ημέρες, δείχνοντας το στοπ στις όποιες πτωτικές πιέσεις εκδηλώνονται ανά διαστήματα, αλλά δεν έχει καταφέρει να αλλάξει επίπεδο, με την ανοδική διάσπαση των 850 μονάδων. Πλέον εισερχόμαστε στις τελευταίες ημέρες του δευτέρου τριμήνου, ή του πρώτου εξαμήνου του έτους,  με το ΧΑ να κινείται σε μικρό μονοψήφιο ποσοστό απωλειών (-6,5%) με τις αντίστοιχες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές να καταγράφουν απώλειες έως και 28%.

  Βέβαια, όπως αναφέρει και η Beta Securities, η συνέχεια της αντίδρασης από τα χαμηλά των 814 μονάδων έσβησε πολύ γρήγορα καθώς δεν υπήρξε ιδιαίτερη προθυμία από το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό να ακολουθήσει στην ανοδική διόρθωση. Οι τράπεζες δείχνουν να δυσκολεύονται να βγάλουν δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανόδου με αποτέλεσμα οι εικόνα της αγοράς να χάνει σε δυναμική ακόμα και σε ημέρες που το εξωτερικό δείχνει πιο θετικά φορτισμένο.

  Αν και το περιθώριο που θεωρείται ως ένα ελάχιστο σημείο επαναφοράς από τα πρόσφατα χαμηλά δεν προσεγγίστηκε αυτή την εβδομάδα οι αγοραστές έχουν ακόμα κάποιες βάσιμες πιθανότητες να αναμένουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 850 μονάδες. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει την επικρατούσα βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση η οποία απαιτεί υπέρβαση των 860 μονάδων και κάτι καλύτερο από μέσες ημερήσιες συναλλαγές κοντά στα 50 εκατ. ευρώ. Το ημερολογιακό τέλος του α’ εξαμήνου ενδεχομένως να δώσει περισσότερες αφορμές δραστηριοποίησης την ερχόμενη εβδομάδα, έστω με την συνδρομή κάποιων ειδικών νέων στα οποία η Αγορά φαίνεται να έχει ενσωματώσει κάποιες προσδοκίες.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημειώνει κέρδη 4,37%, η Aegean είναι στο +3,56%, με τις Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Άνω του +1% κινούνται και οι ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Quest.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Jumbo, Titan, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα, ενώ ήπια πτωτικά οι Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ. Η ΔΕΗ χάνει 1,28%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ