Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιουν-2022 19:31

  Ημερήσιο άλμα στις ευρωγορές κέρδισε το πρόσημο της εβδομάδας

  Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τεχνολογικό ράλι ώθησε τους ευρωπαϊκούς δείκτες στην καλύτερη επίδοση των τελευταίων τριών μηνών, ενώ με το σημερινό άλμα κέρδισαν κατά βάση και το θετικό πρόσημο στην εβδομάδα.

  Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε σήμερα με άνοδο 2,6% στις 412,92 μονάδες και όλους τους κλάδους του σε θετικό πρόσημο, με τον τεχνολογικό να πραγματοποιεί ράλι 3,8%.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, με τη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης ολοκλήρωσε το πενθήμερο με +2,4%.

  Ακόμα καλύτερα κινήθηκε η υψηλή κεφαλαιοποίηση του Stoxx 50 που ολοκλήρωσε με άνοδο 2,8% στις 3.534 μονάδες.

  Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 είχε την απόδοση της ημέρας με ράλι 3,2% που τον έφερε στις 6.073 μονάδες, ο γερμανικός DAΧ ενισχύθηκε κατά 1,6% στις 13.118 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έκλεισε στις 7.208 μονάδες με άλμα 2,7%.

  Στον ίδιο ρυθμό κινήθηκαν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 2,3% κλείνοντας στις 22.119 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στην Ισπανία ενισχύθηκε κατά 1,7% ολοκληρώνοντας στις 8.244 μονάδες.

  Παρά το θετικό κλίμα της ημέρα πάντως, οι ανησυχίες για τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν τις οικονομίες παγκοσμίως διατηρούνται, με τους επενδυτές να αξιολογούν καθημερινά το ενδεχόμενο επερχόμενης ύφεσης.

  Τα μακροοικονομικά στοιχεία άλλωστε δείχνουν να επιβεβαιώνουν σε σημαντικό βαθμό το εν λόγω σενάριο, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό σήμερα, ενώ στη Γερμανία, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε τον Ιούνιο, με τον δείκτη του Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα να υποχωρεί στο 92,3 από 93,0 τον Μάιο.

  Σε μια άλλη ανάγνωση, ωστόσο, η επιδείνωση του outlook πιθανώς θα περιορίσει την επιθετικότητα των κεντρικών τραπεζών στην αύξηση των επιτοκίων τους, ασκώντας παράλληλα πίεση στη ζήτηση, οδηγώντας προς το στόχο του να περιοριστεί ο θηριώδης πληθωρισμός.

  Στις κινήσεις μεμονωμένων μετοχών, η βρετανική Ultra Electronics πραγματοποίησε ράλι που ξεπέρασε το 12% αφότου η κυβέρνηση της χώρας έδωσε το πράσινο φως για την εξαγορά της από την ανταγωνιστική Cobham.

  Αντίθετη πορεία ακολούθησε η φινλανδική εταιρεία διύλισης πετρελαίου Neste, με βουτιά άνω του 7%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ