Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Ιουν-2022 23:59

  SocGen: Η bear market πιθανότατα δεν έχει τελειώσει - Πληθωριστικό σοκ τύπου 1970 θα βυθίσει 33% τον S&P 500

  S&P 500
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η bear market στις μετοχές πιθανότατα δεν έχει τελειώσει ακόμη προειδοποίησε σε έκθεσή της για την αμερικανική αγορά μετοχών η Société Générale, την Τρίτη, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ ακόμα εάν η αμερικανική οικονομία εισέλθει σε φάση στασιμοπληθωρισμού τύπου της δεκαετίας του 1970, κάτι που θα μπορούσε να "βυθίσει" τον S&P 500 επιπλέον 33% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, έως τις 2.525 μονάδες. 

  Ο S&P 500 εισήλθε επίσημα σε bear market την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας περισσότερο από 20% από το ρεκόρ του στις 3 Ιανουαρίου. Ο δείκτης αναφοράς των μετοχών των ΗΠΑ βρίσκεται σε τροχιά να σημειώσει την χειρότερη ιστορικά επίδοσή του σε διάστημα εξαμήνου, καθώς οι αγορές αναμένουν πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα ανησυχούν ότι τα επιτόκια θα ανέβουν σε επίπεδα που θα οδηγήσουν σε ύφεση.

  Ο επικεφαλής της Société Générale για την αμερικανική αγορά, Manish Kabra, σημειώνει ότι διατηρεί την άποψη περί συνέχισης της "αποστροφής κινδύνου” και άμυνας το 2022, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed στην τρέχουσα πτωτική συγκυρία θα οδηγήσουν σε παράπλευρες απώλειες, γεγονός που τον οδηγεί να υιοθετήσει bearish στάση για τις καταναλωτικές μετοχές, τις τράπεζες και τη μικρή κεφαλαιοποίηση των ΗΠΑ. "Αλλά η δέσμευση αντιμετώπισης του πληθωρισμού φαίνεται ότι θα πυροδοτήσει ένα φαινόμενο ντόμινο, με τις αγορές κατοικίας και πιστώσεων να φαίνονται τα επόμενα ντόμινο που θα πέσουν”, προσθέτει.

  Όπως τονίζει, εάν η Fed αποτύχει να ελέγξει τις τιμές, ένα πληθωριστικό σοκ σαν αυτό της δεκαετίας του 1970 ακολουθούμενο από ύφεση θα μπορούσε να ωθήσει τον S&P 500 SPX, σε επιπλέον πτώση 33% από το τρέχον επίπεδο, στις 2.525 μονάδες. 

  Σύμφωνα με την Société Générale, ο S&P 500 υποχωρεί κατά μέσο όρο 33% κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ύφεσης, αλλά "η τρέχουσα πτώση των μετοχών κατά 24% υποδηλώνει ότι έχουμε προεξοφλήσει το 72% μιας μέσης ύφεσης". Αυτό σημαίνει, όπως προσθέτει, ότι ο δείκτης θα έχει αποτυπώσει πλήρως μια τυπική ύφεση υποχωρώντας στις 3.200 μονάδες.

  Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,15% κοντά στις 3.760 μονάδες την Τετάρτη, αφότου ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε το σχέδιό του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και είπε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει απότομες αυξήσεις των επιτοκίων. 

  Παρ' όλα αυτά, η Société Générale, επαναλαμβάνει τη θετική εκτίμησή της για την τιμή-στόχο του δείκτη S&P 500.

  "Συνεχίζουμε να βλέπουμε την εύλογη αξία του S&P 500 στις 3.850 μονάδες και να φτάνει τις 5.000 μονάδες έως το 2024, όταν το σοκ του πληθωρισμού θα πρέπει να έχει μετριαστεί, η Fed πιθανότατα όχι μόνο θα έχει ολοκληρώσει τις αυξήσεις, αλλά θα έχει ξεκινήσει κι έναν κύκλο μείωσης επιτοκίων, και το 10ετές των ΗΠΑ θα πλησιάζει και πάλι το 2%", σημειώνει ο Kabra στην έκθεση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ