Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιουν-2022 17:31

  Μάζεψε στο τέλος τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο - άνοδος 21.06.2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κάνοντας ένα ικανοποιητικό ριμπάουντ από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας, με τη βοήθεια την ενεργοποίηση δεικτοβαρών κλάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,07% στις 840,69 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 846,26 μονάδων (+1,74%) και 836,30 μονάδων (+0,54%). Ο τζίρος ανήλθε στα 55,54 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,98 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,37 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,3%, στις 2.027,26 μονάδες, ενώ στο +1,98% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.322,83 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,3% στις 543,63 μονάδες.

  Πάνω από 30 μονάδες είναι ο απολογισμός του Χρηματιστηρίου από τις τρεις ημέρες ανόδου, ενώ έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα μικρό μεν, αλλά διόλου ευκαταφρόνητο μαξιλάρι ασφαλείας από την κρίσιμη ζώνη των 800-810 μονάδων, στην οποία είχε βρεθεί στις 16 Ιουνίου. Ωστόσο, το κλίμα παραμένει εύθραυστο, όπως φάνηκε και από το πτωτικό γύρισμα αρκετών τίτλων σήμερα, συμβάλλοντας στο να περιοριστούν τα κέρδη στο τέλος.

  Η συνολική εικόνα βέβαια θα αλλάξει επί τα βελτίω μόνο εάν διασπάσει ανοδικά τα επίπεδα των 850 μονάδων και ενισχύσει και τη συναλλακτική δραστηριότητα. Για να μπορέσει όμως να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, θα πρέπει η αγορά να δείξει ότι μπορεί να διαχύσει την άνοδο σε περισσότερους τίτλους και να αφήσει πίσω την επιλεκτικότητα που εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες. Άλλωστε, και στην πρόσφατη αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη λίγο πάνω από τις 900 μονάδες, πρωταγωνιστές ήταν πολύ συγκεκριμένοι τίτλοι και όχι η αγορά εν συνόλω.

  Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ανοδική διάσπαση των 850 μονάδων πρέπει να επέλθει σχετικά σύντομα, καθώς το σενάριο της δοκιμασίας της ζώνης στήριξης των 830 με 820 μονάδων θα παραμείνει σε ισχύ. Ακόμη, ένα καθοδικό πέρασμα με αρνητικά ημερήσια κλεισίματα κάτω από τις 820 μονάδες θα παραχωρήσει διαγραμματικό έδαφος για την περιοχή των 800 με 790 μονάδων.

  Επίσης, στην ζώνη 859-854 εντοπίζεται καθοδικό χάσμα τιμών, το οποίο έδωσε και το έναυσμα για την επιτάχυνση της πτώσης κατά την τρέχουσα εβδομάδα. Η υπέρβαση αυτού του επιπέδου δεν θα είναι εύκολη, οι αγοραστές θα κληθούν να αυξήσουν τη συναλλακτική δραστηριότητά τους προκειμένου να απορροφήσουν την προσφορά, δεδομένης της έντασης των πωλήσεων που έλαβαν χώρα κατά την πρόσφατη καθοδική διάσπαση των 850 μονάδων.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έκλεισε με άλμα 5,83%, με τον Μυτιληναίο και την Εθνική να ακολουθούν με +4,25% και +4% αντίστοιχα. Άνω του 3% ήταν η άνοδος σε Βιοχάλκο, Motor Oil, Alpha Bank, Quest, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα.

  Τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, ΕΛΧΑ και ΟΛΠ, με τον Τιτάν να κλείνει αμετάβλητος.

  Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Η Coca Cola έχασε 2,02%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ