Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιουν-2022 11:55

  Νέα άνοδος για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Στα 126 ευρώ ανά μεγαβατώρα

  Στις 20 Μαΐου το D – Day για την ελληνική πληρωμή του ρωσικού αερίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανοδικά κινούνται και σήμερα οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς οι περικοπές του εφοδιασμού από τη Μόσχα πλήττουν ολόκληρη την περιοχή, με τις κυβερνήσεις να στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να παροτρύνουν τους καταναλωτές να μειώσουν τη χρήση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

  Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία αντιστρέφουν τις πολιτικές του και στρέφονται σε πιο "βρώμικο" άνθρακα για να εξασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια. Οι μεγάλες γερμανικές βιομηχανίες είναι έτοιμες να μειώσουν την κατανάλωση για να επιτρέψουν την αποθήκευση φυσικού αερίου, ώστε να υπάρχουν αρκετά αποθέματα για θέρμανση το χειμώνα, δήλωσε ένας υπουργός.

  Οι βαθιές ρωσικές περικοπές απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια περίοδο με ήδη υψηλό πληθωρισμό και αδύναμη ανάπτυξη. Η Uniper SE, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ανέφερε ότι μπορεί να δυσκολευτεί να προμηθεύσει τους δικούς της πελάτες αν η κατάσταση συνεχιστεί. Στο μεταξύ ο αντίκτυπος εξαπλώνεται, με τη Δανία να προβαίνει σε "έγκαιρη προειδοποίηση" για τις ελλείψεις.

  "Εκπληρώνουμε τις συμβάσεις που υπογράφουμε με τους πελάτες μας τώρα, αλλά δεν ξέρω σε ποιο βαθμό μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Klaus-Dieter Maubach, διευθύνων σύμβουλος της Uniper. "Για εμάς πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, δεν έχουμε ξαναδεί τόσο μεγάλη διαταραχή σε τέτοιο βαθμό των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία".

  Οι αποστολές της Gazprom μέσω του Nord Stream - του μεγαλύτερου αγωγού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση - παραμένουν περίπου στο 40% της χωρητικότητας. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα με τις επισκευές τουρμπινών. Εν τω μεταξύ, ο αγωγός θα κλείσει για συντήρηση για 10 ημέρες τον επόμενο μήνα.

  Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου είναι περίπου κατά 55% γεμάτα, με τους αποθηκευτικούς χώρους να γεμίζουν κανονικά μέχρι στιγμής. Αλλά η διακοπή της προσφοράς σημαίνει ότι η επίτευξη του στόχου να είναι τα αποθέματα 80% γεμάτα μέχρι την 1η Νοεμβρίου "θα προκαλέσει ανησυχία", ανέφερε η ING Groep.

  Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό προθεσμιακό συμβόλαιο - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - σημειώνει άνοδο 4,6% στα 126,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Χθες σημείωσε άνοδο 2,5%. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο ενισχύεται κατά 6,1% στις 213 πένες ανά θερμική μονάδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ