Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιουν-2022 09:57

  Κίνα: Αυξήθηκαν 55% οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία τον Μάιο

  Ευρωπαϊκές διεργασίες για να πειστεί η Γερμανία στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι κινεζικές εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία αυξήθηκαν 55% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε επίπεδο-ρεκόρ τον Μάιο, εκτοπίζοντας τη Σαουδική Αραβία από τον μεγαλύτερό της προμηθευτή, καθώς τα διυλιστήρια εκμεταλλεύτηκαν την εκπτωτική προσφορά, εν μέσω κυρώσεων στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

  Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών που αντλούνται μέσω του αγωγού Ανατολικής Σιβηρίας Ειρηνικού Ωκεανού και των θαλάσσιων αποστολών από τα λιμάνια της Ρωσίας στην Ευρώπη και στην Άπω Ανατολή, ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 8,42 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής γενικής διοίκησης τελωνείων.

  Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1,98 εκατ. βαρέλια ημερησίως και σε αύξηση κατά ένα τέταρτο από τα 1,59 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο.

  Τα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι η Ρωσία ανέκτησε την πρώτη θέση των προμηθευτών στην μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής πετρελαίου παγκοσμίως μετά από ένα κενό 19 μηνών, δείχνουν ότι η Μόσχα είναι σε θέση να βρει αγοραστές για το πετρέλαιό της παρά τις δυτικές κυρώσεις, αν και αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές.

  Και ενώ η συνολική ζήτηση πετρελαίου της Κίνας έχει μειωθεί από τους περιορισμούς για τον κορονοϊό και την επιβράδυνση της οικονομίας, οι κορυφαίοι εισαγωγείς, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας διύλισης Sinopec και της Zhenhua Oil, έχουν αυξήσει την αγορά φθηνότερου ρωσικού πετρελαίου, εκτός πέρα από αυτές από το Ιράν και τη Βενεζουέλα που υπόκεινται σε κυρώσεις, και που τους επιτρέπει να περιορίσουν τις ανταγωνιστικές προμήθειες από τη Δυτική Αφρική και τη Βραζιλία.

  Η Σαουδική Αραβία παρέμεινε ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής, με τους όγκους του Μαΐου να αυξάνονται 9% σε ετήσια βάση στους 7,82 εκατ. τόνους ή 1,84 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ο αριθμός αυτός ήταν χαμηλότερος από τα 2,17 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

  Τα στοιχεία των τελωνείων έδειξαν επίσης ότι η Κίνα εισήγαγε 260.000 τόνους ιρανικού αργού τον προηγούμενο μήνα, στην τρίτη αποστολή ιρανικού πετρελαίου από τον περασμένο Δεκέμβριο.

  Παρά τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, η Κίνα έχει συνεχίσει να λαμβάνει ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο συνήθως μεταφέρεται ως προμήθειες από άλλες χώρες.

  Τα επίπεδα εισαγωγών είναι σχεδόν αντίστοιχα με το 7% των συνολικών εισαγωγών αργού πετρελαίου από την Κίνα.

  Οι συνολικές εισαγωγές αργού της Κίνας αυξήθηκαν σχεδόν 12% τον Μάιο από τα 10,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως πριν από ένα χρόνο, έναντι του μέσου όρου του 2021 στα 10,3 εκατ. βαρέλια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ