Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 18-Ιουν-2022 13:02

  Bloomberg: Ανοδικά κινούνται τα επιτόκια των εταιρικών δανείων στην Ευρώπη

  Bloomberg: Ανοδικά κινούνται τα επιτόκια των εταιρικών δανείων στην Ευρώπη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενδέχεται να δυσκολευτούν να διαπραγματευτούν τα πιο ευνοϊκά επιτόκια που συνήθως προσφέρει η αγορά εταιρικών δανείων με βάση τις σχέσεις, καθώς ο πληθωρισμός και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική αρχίζουν να πλήττουν τις τσέπες των χρηματοδοτών τους.


  Οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν για τους δανειολήπτες εταιρικών δανείων στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο Carlo Fontana, επικεφαλής της παγκόσμιας κοινοπραξίας της UniCredit SpA. "Το κόστος κεφαλαίου των τραπεζών έχει ανέβει, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη διαχυθεί", δήλωσε. 

  Τα πρώτα σημάδια αύξησης του κόστους δανεισμού παρατηρήθηκαν στην αγορά ομολόγων, με τους εταιρικούς εκδότες να πληρώνουν σχεδόν διπλάσια ποσά το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο για πενταετείς συναλλαγές σε ευρώ. 

  Η μέση τιμολόγηση των πενταετών ομολόγων Schuldschein, μιας εξειδικευμένης αγοράς χρέους που χρησιμοποιείται κυρίως από επιχειρήσεις από γερμανόφωνες χώρες, σημείωσε ήδη ένα άλμα περίπου 29% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. 

  Η αυστριακή εταιρεία κοινής ωφέλειας EVN AV διαθέτει το δεύτερο Schuldschein της χρονιάς με 105 έως 120 μονάδες βάσης πάνω από τις μεσοσταθμικές συναλλαγές για μια 13ετή δόση, σε σύγκριση με τις 70 μονάδες βάσης που καταβλήθηκαν για μια 12ετή διάρκεια μόλις πριν από δύο μήνες.

  Οι δανειολήπτες στις κατηγορίες αξιολόγησης ΒΒΒ προσφέρουν στις τράπεζες πριμοδότηση σε σχέση με τα επίπεδα τιμολόγησης που επικρατούσαν πριν από το Covid, δήλωσε ο Hedi Ben Salem, επικεφαλής εταιρικών δανείων για την Ευρώπη και την Ασία στην Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, και ο τομέας των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας επηρεάζεται ιδιαίτερα από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων. 

  "Ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ζήτησαν πρόσθετες γραμμές ρευστότητας σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας γύρω από τον τομέα", δήλωσε ο Salem. "Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την αλλαγή της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης υπέρ των τραπεζών και οδήγησε σε συνολική αύξηση της τιμολόγησης για τον τομέα".

  Το υψηλότερο κόστος δανεισμού για τα επιχειρηματικά δάνεια θα αποτελούσε μια στροφή από την αρχή του έτους, όταν οι εκδότες απολάμβαναν εκπτώσεις στην τιμολόγηση μετά την εξασθένηση των επιπτώσεων του Covid. Θα ήταν επίσης αντίθετες με τις προσδοκίες της αγοράς στο τέλος του περασμένου έτους, όταν το 64% των ερωτηθέντων πίστευε ότι η τιμολόγηση θα διατηρούσε την πτωτική τάση από το 2021. 

  Εκτός από τον πληθωρισμό και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έχει επίσης κάνει τις τράπεζες πιο επιφυλακτικές.


  "Νομίζω ότι η τιμολόγηση μιας συναλλαγής το 2022, και ειδικά μετά τις 24 Φεβρουαρίου, χρειάζεται αυξημένη δέουσα επιμέλεια και προσαρμογή", δήλωσε η Lucie Campos Caresmel, επικεφαλής της διανομής εταιρικών δανείων EMEA της Credit Agricole Corporate & Investment Bank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ