Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουν-2022 18:21

  Η Bridgewater του Ρέι Ντάλιο έχει σορτάρει 6,7 δισ. δολάρια στις ευρωαγορές

  Η Bridgewater του Ρέι Ντάλιο έχει σορτάρει 6,7 δισ. δολάρια στις ευρωαγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:25

  "Στοίχημα" συνολικού ύψους 6,7 δισ. δολαρίων απέναντι σε τίτλους ευρωπαϊκών εταιρειών έχει χτίσει η Bridgewater Associates του διάσημου μεγαλοεπενδυτή Ρέι Ντάλιο, σύμφωνα με την Breakout Point που επικαλείται το Reuters.

  Όπως προκύπτει βάσει χρηματιστηριακών καταχωρήσεων που συνέλλεξε η Breakout Point, το μεγαλύτερο hedge fund παγκσμίως έχει ανοίξει θέση short ύψους 1 δισ. δολαρίων μόνο στον ολλανδό κατασκευαστή μικροτσίπ ASML, ενώ στην TotalEnergies η θέση που έχει πάρει είναι αξίας 752 εκατ. δολαρίων και στη φαρμακευτική Sanofi 646 εκατ. δολαρίων.

  Συνολικά, η Bridgewater έχει ανοίξει θέσεις short σε 21 ευρωπαϊκούς τίτλους αυτή την εβδομάδα. 

  Μεταξύ άλλων, στο "στόχαστρο" του hedge fund έχουν βρεθεί οι ισπανικές τράπεζες Banco Santander και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, η γαλλική BNP Paribas και η ιταλική Intesa Sanpaolo.

  Υπενθυμίζεται ότι θέση short χτίζεται μέσω πώλησης δανεισμένων μετοχών από κάποιον, ο οποίος προσβλέπει να καρπωθεί το κέρδος από την επαναγορά τους σε χαμηλότερη τιμή εφόσον συμβεί αυτό όντως στην αγορά. Σε αντίθετη περίπτωση, αν η τιμή του τίτλου αυξηθεί, τότε ο επενδυτής κλείνει τη θέση του με ζημιές.

  Μια χρήσιμη στρατηγική για τα hedge funds ειδικά σε περιόδους bear market, εν μέσω ευρύτερων πιέσεων στις αγορές από την αύξηση των επιτοκίων και τον ραγδαίο πληθωρισμό.

  Σημειώνεται πάντως ότι από τις καταχωρήσεις δεν είναι ξεκάθαρο αν η Bridgewater έχει στόχο να επωφεληθεί από την πτώση των τιμών, ή είναι μέρος κάποιας ευρύτερης στρατηγικής αντιστάθμισης άλλων πονταρισμάτων, η οποία υπολογίζεται από μαθηματικά μοντέλα.

  Από την άλλη βέβαια, οι θέσεις short της εταιρείας του Ρέι Ντάλιο πιθανώς να ξεπερνούν και το ποσό των 6,7 δισ. καθώς οι ρυθμιστικοί κανόνες δεν απαιτούν να δημοσιεύονται μικρότερης τάξεως τοποθετήσεις.

  Βάσει της των θέσεων της πάντως, η Bridgewater που διαχειρίζεται assets συνολικής αξίας 150 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος short-seller στην Ευρώπη.

  Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica που δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη, ο Ρέι Ντάλιο ανέφερε ότι αγοράζει περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν προστασία έναντι του πληθωρισμού ενώ απομακρύνεται από assets χρεών και από χώρες που κινδυνεύουν από εσωτερικές διαμάχες ή πόλεμο.

  Σε κάθε περίπτωση το σορτάρισμα μετοχών είναι μία συνηθισμένη πρακτική της Bridgewater, η οποία είχε στοιχηματίσει 14 δισ. εναντίον ευρωπαϊκών μετοχών το 2020 - συμπεριλαμβανομένης επίσης θέσης short στην ASML - καθώς και 22 δισ. δολάρια το 2018.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ