Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 06-Ιουν-2022 08:22

    A-Quant: Tα δύσκολα είναι μπροστά, αλλά ευκαιρίες υπάρχουν

    A-Quant: Tα δύσκολα είναι μπροστά, αλλά ευκαιρίες υπάρχουν
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Με την ίδια ατζέντα που συνεχίστηκε και η εβδομάδα που μας πέρασε, με τα κυρίαρχα θέματα του τελευταίου διαστήματος να παραμένουν και να εντείνονται.Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει να παγιώνεται, όπως και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στις οικονομίες, κυρίως στις Ευρωπαϊκές.Τα μεγάλα ζητήματα επίσης παραμένουν, με τον υψηλό πληθωρισμό, τις αναμενόμενες δράσεις των κεντρικών τραπεζών και την επιβράδυνση στην οικονομία και οι φόβοι για ύφεση που μπορεί να επιφέρουν.

    Η αμερικανική οικονομία δείχνει να είναι σε καλύτερη κατάσταση και αυτό αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της αγοράς εργασίας που ανακοίνωσε την Παρασκευή. Οσο και να φαίνεται παράδοξο η Fed θα προτιμούσε χειρότερα νέα που θα της επέτρεπαν αισιοδοξία για την αποθέρμανση της οικονομίας.

    Πιο συγκεκριμένα, το Μάιο δημιουργήθηκαν 390 χιλ. νέες θέσεις εργασίας, αριθμός που υπερέβη αρκετά τις προσδοκίες των αγορών που έκαναν λόγο για 325 χιλ.

    Αξίζει να σημειώσουμε πως από την 1η Ιουνίου και μετά είναι σε ισχύ η μείωση του balance sheet από τη Fed και αυτό ασφαλώς, προϊόντος του χρόνου θα πλήξει την ρευστότητα της αμερικανικής οικονομίας.

    Στην Ευρώπη, το γεγονός που κυριάρχησε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η ανακοίνωση του πληθωρισμού για το μήνα Μάιο στο 8.1%, πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις του 7.7% και το 7.4% του Απριλίου. Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμα πιάσει κορυφή και επηρεάζεται ιδιαίτερα από την ρωσο - ουκρανική διαμάχη που επηρεάζει τα ενεργειακά κόστη της περιοχής πολύ περισσότερο από τις ΗΠΑ.

    Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότερες αγορές μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός ενώ το πετρέλαιο σκαρφάλωσε σε πολύ υψηλές τιμές, έστω κι αν υπήρξε απόφαση του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής, όπως θα δούμε παρακάτω.Κομβικής σημασίας για την αγορά συναλλάγματος ήταν οι αποδόσεις των ομολόγων, με το αμερικανικό 10ετές να σημειώνει άνοδο και να κλείνει την εβδομάδα στο 2.95% μετά από τρεις πτωτικές εβδομάδες. Έτσι το δολάριο κατάφερε μερικώς να ανακάμψει ενώ το ευρώ είχε σταθεροποιητικές τάσεις.Τέλος, η αγορά των κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να πιέζεται με το Bitcoin να μην μπορεί με ξεπεράσει και να παραμείνει πάνω από τα $30,000.

    Η εβδομάδα που διανύουμε έχει επίσης σημαντικές ανακοινώσεις ειδικά προς το τέλος της. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική είναι τα κυρίαρχα θέματα. Ξεχωρίζουν επίσης η ανακοίνωση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και του πληθωρισμού στην Κίνα.

    S&P500

    Με πτωτικές τάσεις έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,109 μονάδες και απώλειες που προσέγγισαν το 1.40%. Η μεγάλη άνοδος της εβδομάδας που είχε προηγηθεί, δεν είχε συνέχεια αφού το επενδυτικό συναίσθημα επιδεινώθηκε και οι δηλώσεις στελεχών της Fed ήταν προς την κατεύθυνση της πολύ σφιχτής νομισματικής πολιτικής και των αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων, τουλάχιστον για όλο το 2022. Αυτή η αναμενόμενη προσέγγιση της Fed δεν ευνοεί τις αγορές μετοχών και ίσως προκαλέσει επιβράδυνση στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, στοχεύοντας βέβαια στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού. Ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων, με το αμερικανικό 10ετές να αγγίζει και πάλι την ψυχολογική μπάρα του 3% και σύμφωνα με το Bloomberg, πολλά funds ποντάρουν σε πτωτικές αγορές όταν οι αποδόσεις προσεγγίζουν το 3%. Όσο ο δείκτης πλησιάζει τις 4,000 μονάδες, τόσο η περίπτωση του πτωτικού καναλιού γίνεται πιθανότερη ενώ πάνω από τις 4,200 μονάδες, η περαιτέρω ανάκαμψη κερδίζει πόντους.

    DAX40

    Σταθεροποιητικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 14,476 μονάδες χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή. Οι Ευρωπαϊκοί δείκτες και ειδικότερα ο DAX40, συνεχίζουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις αυτό το διάστημα από τους αντίστοιχους αμερικανικούς μιας και η Fed έχει σκληρύνει πολύ την στάση της όσο αφορά στη νομισματική πολιτική και έχοντας κάνει ήδη αυξήσεις των επιτοκίων, όσο η ΕΚΤ είναι ακόμα σε δηλώσεις για πιθανή αύξηση στο προσεχές μέλλον. Φυσικά τα προβλήματα στη γερμανική οικονομία παραμένουν, ειδικότερα η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός που ανακοινώθηκε στο 7.9% για τον Μάιο. Η ανεργία στη Γερμανία παρέμεινε αμετάβλητη στο 5% αλλά η μεγάλη πτώση στις λιανικές πωλήσεις δείχνει πως το πρόβλημα στην κατανάλωση είναι μεγάλο. Πάνω από τις 14,640 μονάδες (υψηλή τιμή 2.5 μηνών περίπου) δεν αποκλείεται ο δείκτης να αποδώσει κι άλλα κέρδη ενώ το πτωτικό σενάριο γίνεται πιο πιθανό κάτω από τις 14,300 μονάδες.

    FTSE100

    Πτωτικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,545 μονάδες, έχοντας απώλειες της τάξης του 0.35%. Η πτώση αυτή οφείλεται στις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας όπου το επενδυτικό συναίσθημα επιδεινώθηκε και εμφανίστηκαν δηλώσεις και αναλύσεις που έκαναν λόγο πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα σφίξει κι άλλο τη νομισματική πολιτική ώστε να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός έστω κι αν αυτό πλήξει την ανάπτυξη και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ύφεση. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις την περασμένη εβδομάδα και δεν έχει ούτε την τρέχουσα και έτσι το επενδυτικό κλίμα και οι δηλώσεις τραπεζιτών και αναλυτών θα κυριαρχήσουν στις αγορές μετοχών. Κοντά στις 7,640 μονάδες υπάρχει η υψηλή τιμή τριών περίπου ετών και ο δείκτης θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει αυτά τα επίπεδα. Οι 7,520 μονάδες είναι μια σχετικά κρίσιμη στήριξη σε πιθανή πτωτική στροφή.

    Χρυσός

    Ελαφρώς ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,853 και απώλειες κοντά στο 0.20%. Ήταν η δεύτερη στη σειρά εβδομάδα με χαμηλή σχετικά μεταβλητότητα και μικρές διακυμάνσεις για τον χρυσό που φαίνεται πως αναζητά κατευθυντικότητα. Από τα μέσα Απριλίου, κυριάρχησαν έντονες πτωτικές τάσεις, ενώ στα μέσα Μαίου υπήρξε μια ανοδική αντίδραση. Από τη μία ο πόλεμος, το αρνητικό κλίμα και ο υψηλός πληθωρισμός ωθούν επενδυτές στη λύση του χρυσού, από την άλλη όμως οι ελκυστικές αποδόσεις των ομολόγων και το ισχυρό δολάριο δεν αφήνουν τις τιμές να ανέβουν αρκούντως. Αν υπάρξει διάσπαση των $1,878 που ήταν και η υψηλή τιμής της περασμένης εβδομάδας, ίσως δούμε την ανοδική τάση να κυριαρχεί ενώ όσο πλησιάζουμε προς τα $1,800, τόσο η πτώση της τιμής μπορεί να ενταθεί. Η ανακοίνωση των επιτοκίων και της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη την Πέμπτη και η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Παρασκευή θα έχουν καθοριστική σημασία.

    Πετρέλαιο

    Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $120.32, εμφανίζοντας κέρδη που προσέγγισαν το 4.70%. Είναι αξιοσημείωτο πως αυτό το ανοδικό ράλι συντελέστηκε παρότι την Πέμπτη στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, αποφασίστηκε αύξηση της παραγωγής κατά 648 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, πάνω από την ειλημμένη απόφαση για 428 χιλιάδες που ίσχυε μέχρι πρότινος. Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα δημιουργήσει προφανώς μεγαλύτερη έλλειψη στην αγορά γι’ αυτό και οι τιμές αντιδρούν ανοδικά ενώ η ομαλοποίηση της κατάστασης στην Κίνα με την σταδιακή άρση του lockdown, θα αυξήσει και πάλι την ζήτηση (ας μην ξεχνάμε πως η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως). Το πετρέλαιο είχε υπερβεί τα $130 στις αρχές Μαρτίου όταν οι φόβοι και οι ανησυχίες για τον πόλεμο ήταν στο ζενίθ και με τιμές πάνω από τα $120 αυτό το εφιαλτικό σενάριο επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο. Δεν αποκλείεται όμως να δούμε αποκλιμάκωση των τιμών αυτήν την εβδομάδα γιατί πολλές φορές οι πολύ υψηλές τιμές δημιουργούν μικρότερη κατανάλωση και κατά κάποιον τρόπο η αγορά αυτορρυθμίζεται.

    EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

    Ελαφρώς πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.0733 και έκλεισε στο 1.0719. Ήταν ένα φρένο στην ανοδική αντίδραση της ισοτιμίας των δύο εβδομάδων που είχαν προηγηθείαφού το αμερικανικό δολάριο έδειξε κάποια σημάδια ανάκαμψης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων μέσα στον Ιούνιο, με την πιθανότητα η αύξηση αυτή να είναι 0.50% να έχει ξεπεράσει το 98%, με βάση το Fedwatch. Στην Ευρώπη οι περισσότερες δηλώσειςαξιωματούχων και τραπεζιτών συγκλίνουν πώς θα γίνει μία αύξηση των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι αλλά είναι αμφίβολο αν θα ακολουθήσουν κι άλλες.Η αύξηση των επιτοκίων με μεγάλη πιθανότητα θα πλήξει την ανάπτυξη των οικονομιών και αυτό ήδη αποτυπώνεται στις χαμηλές επιδόσεις των δεικτών PMI και στις λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη, που υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος. Οι αναλύσεις των αγορών συγκλίνουν επίσης πως μάλλον ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πιάσει κορυφή ενώ κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει συμβεί στην Ευρώπη. Αν η ανάκαμψη του δολαρίου συνεχιστεί και η ισοτιμία υποχωρήσει κάτω από το 1.0625 που ήταν και η χαμηλή τιμή της προηγούμενης εβδομάδας, τότε μάλλον θα έχουμε επιστροφή στην μακροπρόθεσμη πτωτική τάση. Αντιθέτως, πάνω από το 1.08 η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης κερδίζει πόντους.

    GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

    Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.2619 και έκλεισε στο 1.2487. Ενώ οι Βρετανοί ασχολήθηκαν εν πολλοίς την προηγούμενη εβδομάδα με τον Ιωβηλαίο και τη Βασίλισσα Ελισάβετ, η αμερικανική οικονομία έδειξε σημάδια ευρωστίας ειδικά στην αγορά εργασίας. Η απώλεια οικονομικών ανακοινώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο άφησε στη διάθεση για ρίσκο και στο επενδυτικό συναίσθημα χώρο ώστε να καθορίσουν την τάση και τη μεταβλητότητα της στερλίνας. Οι φόβοι και οι ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό και πιθανή ύφεση στη Βρετανική οικονομία πίεσαν αρκετά την στερλίνα ενώ πολλοί αναλυτές επιμένουν πώς ίσως εμφανιστεί διψήφια τιμή πληθωρισμού αρκετά σύντομα. Η έλλειψη οικονομικής ειδησεογραφίας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα και έτσι το επενδυτικό συναίσθημα μαζί με τα νέα από την αμερικανική ήπειρο και ειδικά για τον πληθωρισμό, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ισοτιμίας. Όσο το GBPUSD παραμένει κάτω από το 1.25,τόσο το σενάριο της περαιτέρω πτώσης γίνεται πιθανότερο.

    USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

    Εκρηκτικά ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το USDJPY, με άνοιγμα στο 126.96 και κλείσιμο στο 130.82. Η εβδομάδα ήταν αρκετή να ισοφαρίσει όλες τις απώλειες που είχε υποστεί η ισοτιμία τις τρειςεβδομάδες που είχαν προηγηθείκαι να επανέλθει έτσι πάνω από την τιμή ορόσημο του 130.Η ισχυροποίηση του αμερικανικού δολαρίου, σε συνδυασμό με την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων ήταν παράγοντες που βοήθησαν την άνοδο του USDJPY. Καθίζηση όμως υπέστη και το Ιαπωνικό νόμισμα γιατί αφενός οι οικονομικές ανακοινώσεις της Ιαπωνίας ήταν απογοητευτικές και αφετέρουη χαλαρή νομισματική πολιτική δεν φαίνεται να μεταβάλλεται. Πιο συγκεκριμένα , η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία είχε αρνητικές τιμές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και το προηγούμενο έτος. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda, τόνισε πως η χαλαρή νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχιστεί ώστε να αυξηθούν οι μισθοί ενώ ο πληθωρισμός της τάξης του 2% δεδημιουργεί μία κατάσταση μεγάλης ανησυχίας.Όλοι οι παράγοντεςδείχνουν προς το ανοδικό σενάριο για την ισοτιμία αλλά η απότομη αύξηση της προηγούμενης εβδομάδας μπορεί να δημιουργήσει κατοχύρωση κερδών. Επίσης, η τιμή είναι πολύ κοντάστην περιοχή του 131.25 που αποτελεί και υψηλή τιμή της τελευταίας 20ετίας.

    EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

    Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 136.34 και έκλεισε στο 140.20. Ήταν η πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια που η ισοτιμία κατάφερε να ξεπεράσει την τιμή του 140. Αυτό οφείλεται όχι τόσο πολύ στη δύναμη του ευρώ όσο στην αποδυνάμωση του ιαπωνικού νομίσματος, που προήλθε μετά από τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Τράπεζας της Ιαπωνίας πως η χαλαρή νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί. Αυτή η εκρηκτική άνοδος έχει δημιουργήσει μία ισχυρή τάση χωρίς κάποια εμφανή αντίσταση προς τα πάνω ενώκάποια σημάδια αποσυμπίεσης θα μπορούσαν ίσως να φανούν κάτω από το 138.30.

    EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

    Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8493 και έκλεισε στο 0.8582. Η Ισοτιμία κατάφερε να ξεφύγει αρκετά μακριά από το κέντρο βάρους του τελευταίου διαστήματος,στο 0.85.Το ευρώ είχε μία σχετικά καλή εβδομάδα ενώ αντιθέτως η στερλίνα αποδυναμώθηκε εμφανώς. Το EURGBP είναι πλέον αρκετά κοντά στην αντίσταση του 0.8620 που είναι και η υψηλότερη τιμή στους τελευταίους εννέα μήνες περίπου. Είναι προφανές πως μία ανοδική διάσπαση αυτού του επιπέδου θα δώσει νέο αέρα στην ανοδική τάση. Χρειάζεται καθοδική διάσπαση του 0.85ώστε η τάση αυτή να αρχίσει να αλλοιώνεται.

    USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

    Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD (η 3η κατά σειρά), το οποίο άνοιξε στο 1.2719 και έκλεισε στο 1.2589. Η μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου που συνήθως ευνοεί το νόμισμα του Καναδά ασφαλώς και αποτέλεσε έναν καθοριστικό παράγοντα στη νέα αυτή πτωτική κίνηση.Επιπλέον όμως το καναδικό νόμισμα ενισχύθηκε μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 0.50% από την τράπεζα του Καναδά την περασμένη Τετάρτη. Αυτή η αύξηση ακολουθήθηκε από την δήλωση του Paul Beaudry την Πέμπτη. Ο τραπεζίτης από το Vancouver είπε πώς βλέπει τα επιτόκια του Καναδά στα επίπεδα του 3% μέχρι το τέλος του έτους και αυτή η δήλωση έδωσε ισχυρή ώθηση στο δολάριο Καναδά.Θυμίζουμε πως μετά την πρόσφατη αύξηση, η τιμή των επιτοκίων στον Καναδά είναι στο 1.5%. Οι υπόλοιπες οικονομικές ανακοινώσεις που είχαν να κάνουν με το ΑΕΠ και τον δείκτη PMI είχαν ανάμικτο πρόσημο και έτσι ελάχιστα επηρέασαν την ισοτιμία. Κάτω από το 1.25 η κίνηση των τριών τελευταίων εβδομάδων αρχίζει και αποκτά χαρακτηριστικά έντονης καθοδικής τάσης και χρειάζεται να δούμε τιμές τουλάχιστον πάνω από το 1.27 ώστε να τίθεται θέμα αντίστροφης.

    USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

    Ανοδική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9558 και το κλείσιμο στο 0.9625. Υπήρξε μία ανοδική αντίδραση για την ισοτιμία μετά από δύο βδομάδες έντονης πτώσης. Εκτός από την ισχυροποίηση του αμερικανικού δολαρίου, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πληροφορία από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ότι θα αναμένουν αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν προβούν στη δική τους αύξηση και όχι πριν το Σεπτέμβρη. O πληθωρισμός που ανακοινώθηκε στην Ελβετία στο 2.9% ήταν πάνω από τις προσδοκίες των αγορών αλλά όχι σε βαθμό που να ανησυχήσει την κεντρική τράπεζα της χώρας, ώστε να προβεί σε κάποια πιο βιαστική κίνηση.Θετικό πρόσημο για την Ελβετία είχαν και οι ανακοινώσεις του ΑΕΠ, των λιανικών πωλήσεων και του εμπορικού ισοζυγίου. Σε περίπτωση συνέχισης της ισχυροποίησης του δολαρίου,η ισοτιμία θα μπορούσε να προσεγγίσει και πάλι το 0.98.

    AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

    Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο άνοιξε στο 0.7157 και έκλεισε στο 0.7207. Η ομαλοποίηση της κατάστασης στην Κίνα και η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων ήταν παράγοντες που βοήθησαν το νόμισμα της Αυστραλίας να ενισχυθεί για Τρίτη κατά σειρά εβδομάδα. Οι οικονομικές ανακοινώσεις της Αυστραλίας επίσης είχαν θετικό πρόσημο, στέλνοντας τη μήνυμα πως η οικονομία είναι ανθεκτική και δεν επηρεάζεται από τον πόλεμο και την κρίση όσο οι υπόλοιπες κύριες οικονομίες. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 3.3% το 1ο τρίμηνο του 2022, οι δείκτες ΡΜΙ ήταν σε γενικές γραμμές καλύτεροι του αναμενομένου και το εμπορικό ισοζύγιο ξεπέρασε τα 10 δις τον Απρίλιο. Η ισοτιμία πάντως αναμένεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το αμερικανικό νόμισμα, με δύο κομβικές ημερομηνίες στο άμεσο μέλλον: την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την προσεχή Παρασκευή και την πιθανή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στις 15/6. Πιθανή ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου μπορεί να ωθήσει την ισοτιμία προς την περιοχή τιμών του 0.71 ή και παρακάτω.

    Bitcoin

    Ελαφρώς ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $29,889 με κέρδη κοντά στο 1.50%. Το Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν από το πρόσφατο σοκ του Luna και του Terra που έπληξε την αξιοπιστία τους, ειδικότερα των stable coins. Τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια υιοθετούν και παρέχουν πλέον στους επενδυτές, futures και άλλα παράγωγα σε κρυπτονομίσματα και έτσι τα μεγάλα funds έχουν πλέον τη δυνατότητα του short selling. Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας πάντως, υπάρχει μια έντονη ανοδική αντίδραση με το Bitcoin να κινείται ήδη πάνω από τα $31,000. Την ίδια εικόνα έχουν και τα futures πολλών δεικτών μετοχών (SP500, NASDAQ100), επιβεβαιώνοντας τη συσχέτιση που αρχίζει και αναπτύσσεται μεταξύ τους. Όσο οι φήμες για ρύθμιση της αγοράς από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές φουντώνουν, η SEC στις ΗΠΑ ξεκινάει μια καμπάνια ενημέρωσης των επενδυτών μέσω τηλεοπτικών show, με τα κρυπτονομίσματα να συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν, γεγονός που δείχνει ότι πλέον όλοι τα βλέπουν σοβαρότερα. Αν το Bitcoin καταφέρει να ξεπεράσει τα $32,500 μπορεί να δει και υψηλότερες τιμές αλλά είναι αυτονόητο πως μια βίαιη επιστροφή κάτω από τα $30,000 θα επιδεινώσει έντονα το κλίμα.

     

    H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

    Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ