Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιουν-2022 17:04

  Συμφωνία OPEC+ για αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια Ιούλιο και Αύγουστο

  Συμφωνία OPEC+ για αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια Ιούλιο και Αύγουστο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής τους κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατέληξαν την Πέμπτη τα μέλη του σχήματος OPEC+, σε μια κίνηση που έχει στόχο να αντισταθμιστούν οι ελλείψεις στην αγορά που αναμένονται από τη μείωση της παραγωγής πετραλαίου της Ρωσίας ως απόρροια του μερικού εμπάργκο στο ρωσικό αργό που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο OPEC+, τον οποίο απαρτίζουν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, υπήρξε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο -ή κατά 0,7% της παγκόσμιας ζήτησης- και επίσης κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο.

  Η αύξηση υπερβαίνει κατά πολύ τις μηνιαίες αυξήσεις κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα που είχε εγκρίνει το καρτέλ για τους επόμενους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της περσινής συμφωνίας για σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού οπότε "βυθίστηκε” η ζήτηση. 

  Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς η ρωσική παραγωγή πετρελαίου, που ήδη μειώθηκε κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μετά τις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, αναμένεται να μειωθεί απότομα το επόμενο διάστημα ως απόρροια του μερικού εμπράγκο που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

  Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η Ρωσία συμφώνησε με την παραπάνω αύξηση, ενώ η συνεδρίαση του OPEC+ ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, καθώς διήρκεσε μόλις 11 λεπτά.

  Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η αύξηση αυτή δεν φαίνεται να επαρκεί για να καλύψει το χάσμα.

  Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου κινήθηκαν υψηλότερα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

  Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό, τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Ιουλίου ενισχύεται κατά 0,68% στα 116,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό τύπου Brent παράδοσης Αυγούστου ενισχύεται κατά 0,44% στα 116,80 δολάρια.

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την απόφαση των χωρών του OPEC+ να αυξήσουν την παραγωγή τους, με τον Λευκό Οίκο σε ανακοίνωσή του να αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραμάτισαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ στην επίτευξη ομόφωνης απόφασης.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ