Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαϊ-2022 12:22

  HSBC: Αύξησε την overweight θέση της στις ελληνικές μετοχές

  HSBC: Αύξησε την overweight θέση της στις ελληνικές μετοχές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε αύξηση της overweight θέσης της στις ελληνικές μετοχές έχει προχωρήσει η HSBC στο πλαίσιο της επενδυτικής της στρατηγικής για το β’ τρίμηνο, υπογραμμίζοντας ότι η συνεχής ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει στην αύξηση του ΑΕΠ, ενώ οι φθηνές αποτιμήσεις παρέχουν στήριξη στο ελληνικό χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, υπερδιπλασίασε την θέση της, από 0,7% σε 1,5% overweight. 

  Όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, η ελληνική αγορά φαίνεται να έχει επηρεαστεί μάλλον δυσανάλογα αρνητικά από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια σταδιακή συμπίεση του ασφάλιστρου γεωπολιτικού κινδύνου, αν συμβεί.

  Κατά την άποψή της, οι ελληνικές μετοχές θα ενισχυθούν χάρη στον συνδυασμό της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης, της χαλάρωσης των περιορισμών για την COVID-19 και των φθηνών αποτιμήσεων. Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο του ελληνικού story και αποτελούν το 31% του δείκτη, όπως προσθέτει.

  Από άποψη αποτίμησης, η Ελλάδα φαίνεται φθηνή. Το τρέχον εκτιμώμενο P/E 12μήνου διαμορφώνεται στο 12x και διαπραγματεύεται με discount με 18% και 10% έναντι του μέσου όρου των Αναδυόμενων Αγορών και του μέσου όρου 5ετίας αντίστοιχα. Η προσαρμοσμένη αύξηση των κερδών ανά μετοχή EPS για το 2022 ανέρχεται στο 19,7%, που είναι πολύ υψηλότερο από το 11,3% των Αναδυόμενων Αγορών.

  Την ίδια στιγμή η HSBC διατηρεί την αξιολόγηση buy και στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Παρά τις πιέσεις στα έσοδα από τη μείωση των αποδόσεων των δανείων και την βραδύτερη ανάπτυξη, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE εξακολουθούν να φαίνονται ισχυρές στο 7,5%. 

  Η HSBC προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 4,0% το 2022 και το 2023, ενώ άλλοι μακροοικονομικοί παράγοντες προβλέπεται να βελτιωθούν φέτος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Κατά την έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, η Ελλάδα αποφάσισε να καταργήσει όλες τις απαιτήσεις εισόδου σχετικά με την πανδημία COVID-19 από τις 2 Μαΐου. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά το ΑΕΠ, καθώς ο τουρισμός αντιπροσώπευε το 10% του ΑΕΠ μόνο σε ξένες εισπράξεις το 2019. Οι τομείς του τουρισμού και των καταναλωτών αναμένεται να έχουν καλές επιδόσεις.

  Από τη σκοπιά των funds των Αναδυόμενων Αγορών, η Ελλάδα είχε περίπου ουδέτερο βάρος τα τελευταία χρόνια. Αυτό υποδηλώνει ότι, εάν αναπτυχθεί ένα θετικό θεμελιώδες story, υπάρχουν πολλά περιθώρια για στήριξη της ρευστότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

  Τέλος, η HSBC αναφέρει ότι η Ελλάδα σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, με ετήσια αύξηση 7,9%, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους το 2020 (-8,7%). Η βρετανική τράπεζα προβλέπει ότι η ανεργία θα μειωθεί στο 12,5% το 2022 από 14,8% το προηγούμενο έτος.

  Η Ελλάδα προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή όλων των υπολοίπων δανείων του ΔΝT, ενώ έχει επίσης ξεκινήσει τη διαδικασία για τη σταδιακή πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων ύψους 52 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους. Οι επενδύσεις συνέχισαν να ανακάμπτουν στο δ’ τρίμηνο και είναι ήδη 20% υψηλότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα.

  Οι οικονομολόγοι της HSBC αναμένουν να συνεχιστεί μια ισχυρή ανάκαμψη, παρά τους αντίθετους ανέμους από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, επίσης χάρη στη στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η κυβέρνηση αναμένει να λάβει το 1,7% του ΑΕΠ σε επιχορηγήσεις και το 0,9% του ΑΕΠ σε δάνεια φέτος. "Για όλους τους παραπάνω λόγους, αυξήσαμε την overweight θέση μας στις ελληνικές μετοχές", καταλήγει η τράπεζα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ